Energiezuinige woning

4 aandachtspunten voor een energieneutrale woning

Vind je dit leuk? Deel het met je netwerk!
Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedInEmail to someone

Hoe energieneutraal wil jij jouw droomhuis hebben? En welke motivatie zit er voor jou achter? Jouw uitgangspunt is het vertrekpunt van je keuzes. Moet het kostenneutraal, of heb je er ook iets voor over? Dat hangt af van de motivatie die er bij jou achter zit.

Deze week had ik het laatste deel van de cursus rekenen aan een energieneutraal gebouw en ik heb heel wat inzichten gekregen. Die wil ik graag met jullie delen.

 1. Motivatie
 2. Meestal wanneer energiebesparende maatregelen worden toegepast om een energieneutrale woning te maken, rekent men hiervoor de terugverdientijden uit als motivatie om de maatregel toe te passen. Er wordt gerekend aan hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend door de besparing van energiekosten.

  Maar gaat het er bij het realiseren van jouw droomhuis om dat je de investering daarvan terugkrijgt of gaat het om iets anders?

  Bij een mooie keuken of badkamer bekijk je toch ook geen terugverdientijden? Ja, kun je dan zeggen, een dikke isolatielaag die zie ik niet. Nee, dat klopt. Maar je voelt het wel: een goed geïsoleerd huis biedt een hoger comfort dan een niet geïsoleerd huis. Tja, en hoe ver ga je dan? Wat heb je er voor over en hoe bepaal je het verschil in comfort tussen een beetje en veel isolatie? Daar zal ik in een volgend blog dieper op in gaan.

 3. Terugverdientijden
 4. Het zit namelijk zo met terugverdientijden, er zijn veel verschillende uitgangspunten te nemen en veel verschillende aspecten om wel of niet mee te rekenen. En daar maken verkopers van bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen dankbaar gebruik van.

  Als eerste is daar de energieprijs zelf. Het is koffiedik kijken hoe hard de energieprijzen omhoog gaan, of omlaag. Daar maakt iedereen een eigen inschatting van. Meestal wanneer je een berekening voorgeschoteld krijgt, noemen ze niet welke uitgangspunten ze genomen hebben. Of de prijzen nu stijgen met 5% of 6% per jaar, dat maakt voor je terugverdientijd behoorlijk wat uit. (Bij een snellere stijging van de energieprijzen, wordt de terugverdientijd korter).

  Bij een aantal maatregelen is of wordt een gasaansluiting overbodig. Vaak rekent men de vastrechtkosten voor gas ook toe aan de maatregel. Wanneer jouw uitgangspunt al geen gasaansluiting was, dan betekent dit dat de berekening op verkeerde gronden is ingeschat.

  En dan is er natuurlijk nog de salderingsregeling

 5. Salderingsregeling
 6. De salderingsregeling houdt in dat wanneer jij teveel energie zelf produceert met je zonnepanelen, dat je deze terug kunt leveren aan het energienet en dat deze wordt verrekend met de energie die je uit het net gebruikt op momenten dat je zelf niet produceert.

  Zonnepanelen hebben nu eenmaal de gewoonte om energie te produceren wanneer de zon schijnt. En dat is overdag en in de zomer veel meer dan ’s nachts en in de winter. Over het algemeen hebben we juist meer energie nodig in de avonden (dan hebben we verlichting nodig, gaat de TV aan, douchen we etc.) en in de winter (verwarming). Dus de energievraag van je woning ligt gewoonlijk niet gelijk aan de energieproductie van je zonnepanelen.

  Om plaatsing van zonnepanelen te stimuleren en rendabel te maken, is er de salderingsregeling door de overheid in het leven geroepen. De salderingsregeling houdt in dat de door jou geproduceerde energie afgetrokken wordt van de energie die je uit het energienet haalt. In feite betaal je alleen voor de netto energie die over blijft. Hierdoor kun je de energie die je overdag produceert ’s nachts weer gebruiken. Deze salderingsregeling staat echter onder druk en het is onbekend of en hoe deze voortgezet zal worden. De regering heeft in de planning staan om daar in 2017 meer duidelijkheid over te geven. Waarschijnlijk zullen zij de regeling niet direct stoppen, maar zal er een overgangsregeling gemaakt worden.

  Dus is de terugverdientijd voor jou een grote motivatie, houdt dit dan in je achterhoofd.

 7. Energieneutraal
 8. Er zijn verschillende definities van energieneutraal.

  De officiële definitie van RVO.nl (Rijksdienst van Ondernemend Nederland, voorheen Agentschap NL en daarvoor SenterNovem) luidt dat het gaat om een gebouw dat evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt voor gebouwgebonden gebruik. Hiermee wordt bedoeld: energie die nodig is voor de verwarming, warm tapwater, ventilatie en voorlopig nog verlichting. Al het huishoudelijk gebruik valt hier dus buiten. Dit is waar Bijna Energieneutrale gebouwen (BENG) naar streven. Dit sluit aan op de verplichtingen vanuit Europa betreffende Nearly Zero Energy Buildings (NZEB).

  Een Nul Op de Meter of Nul Energie woning neemt ook de energie van huishoudelijk gebruik mee. Deze woningen zijn dus energieneutraal incl. huishoudelijk verbruik.

In basis geldt dat wanneer je eerst je ontwerp maakt, en daarna pas aan de energiebesparende aspecten gaat denken, dat je dan over het algemeen duurder uitkomt dan wanneer je van het begin af aan in je ontwerp de energiebesparende aspecten meeneemt. Je keuzes worden dan vanaf het begin anders.

In het volgende blog ga ik dieper in op de maatregelen die je kunt nemen om je huis energieneutraal te ontwerpen.

Op maandag 22 februari geef ik een gratis webinar over ‘energiezuinige woning’. Wanneer je interesse hebt om dit te volgen, meld je dan via deze link aan.

Heb je vragen of aanvullingen op deze tekst, schroom dan niet om te reageren via het reactie-veld hieronder.

Vind je dit leuk? Deel het met je netwerk!
Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedInEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *