Kies voor duurzaam materiaalgebruik

Over duurzame materialen zijn we nog lang niet uitgepraat. Er ontstaan steeds nieuwe theorieën hoe de materialen te beoordelen en welke materiaalgroepen het beste toe te passen zijn voor een goed milieu. Hierin zijn overlappen te constateren. Hieronder kort een aantal ‘stromingen’ toegelicht:

1. Ecologisch bouwen
Hierbij gaat men uit van materialen die uit de natuur komen en eenvoudig te verwerken zijn, bij voorkeur op de bouwplaats zelf. Denk bijvoorbeeld aan hout, leem, stro, riet, cellulose, vlas, schelpen, (bak)stenen, lei, wol, leer en bamboe. Met moderne technieken wordt er ook steeds meer met ecologische materialen geprefabriceerd.
Ecologische bouwmaterialen vind je hier en hier.

2. Natuurlijk bouwen
Bouwen in en met de natuur. Dit zegt bijna meer iets over het uiterlijk van de gebouwen, dan over het materiaalgebruik. Gebouwen zijn vaak onderdeel van de omgeving of gaan op in de omgeving: deels in de aarde gebouwd. Toegepaste materialen zijn: naast de ecologische materialen ook aarde, begroeide daken en boomstammen.

3. Cradle to cradle
‘Afval is voedsel’. Een visie waarbij er geen giftige materialen toegepast worden. De materialen worden hergebruikt in de technologische kringloop of zijn biologisch afbreekbaar (biologische kringloop). Voorkomen van het mixen van materialen, die daarna niet meer uit elkaar te halen zijn. Deze visie sluit nauw aan op de visie van de circulaire economie. Materialen uit de biologische kringloop zijn grotendeels de ecologische materialen. De materialen uit de technologische kringloop zijn uit elkaar te halen voor hergebruik. Dit houdt in dat er geschroefd wordt in plaats van lijmen en dat je rubber strips toepast in plaats van PUR-schuim en kit. Er zijn verschillende fabrikanten die een cradle to cradle label hebben, waaronder baksteen, tegels, dakbedekking voor plat dak etc.
Cradle to cradle producten worden gecertificeerd. Hierdoor zijn het er nog niet heel veel. Wel zijn er aardig wat Nederlandse producten op de lijst.

4. Recyclebaar bouwen
Hier gaat men uit van zoveel mogelijk al eerder toegepaste materialen inzetten voor het bouwen van je huis, het liefst lokaal gevonden. Denk voor hergebruik aan hergebruik van kozijnen, bakstenen, dakpannen etc. Maar ook aan afval van niet-bouwkundige toepassingen en materialen die makkelijke gerecycled kunnen worden zoals ijzer en glas. Voor tweedehands bouwmaterialen komen steeds meer tweedehands winkels op.
Naast de toepassing van natuurlijke materialen zijn earthships steeds meer uitgegaan van lokaal vindbare afvalproducten die goed als bouwblokken verwerkt kunnen worden.

5. Biobased bouwen
Biobased materialen kunnen gekweekt worden in een kortere tijd dan de levensduur van een gebouw. Het gaat hier meestal om planten, waarbij duidelijk de keuze wordt gemaakt dat de voorziening voor voedsel niet in gevaar wordt gebracht. Het gaat vaak om afvalproducten van de planten die voor voedsel gekweekt worden. Deze plantresten kunnen worden verwerkt in bio-composieten, bij voorkeur met natuurlijke harsen en lijmen. Denk hierbij aan: stro (rest van granen), plaatmateriaal gemaakt van tomatenstengels, behang van gras en kozijnen en onderdorpels gemaakt van auberginestengels. Deze producten zijn nog niet altijd breed te verkrijgen. Daarnaast vallen hier ook onder: hout, riet, vlas, bamboe en producten die daarvan gemaakt zijn zoals plaatmateriaal.
Kijk voor biobased producten en materialen bij de kennisbank Biobased Bouwen.

Eigenlijk gaat het er niet eens om een bepaalde stroming te volgen, al kan het je een kader geven waarbinnen je keuzes af kunt wegen. In feite gaat het erom dat je bewust kiest voor de materialen die je toepast. Dat je weet waar de materialen vandaan komen. Dat je de keuze maakt voor duurzame materialen zowel qua milieu als qua levensduur en natuurlijk materialen die positief bijdragen aan je eigen leefklimaat.

Bij het Nibe doet men al jarenlang onderzoek naar de duurzaamheid van bouwproducten. Soms blijkt dat producten waarvan wij gevoelsmatig zeggen dat die goed zijn, dat ze dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Daarom heeft Nibe na veel onderzoek de milieuclassificatie opgesteld. In een gratis app stellen zij hun resultaten beschikbaar en kun je gebaseerd op hun onderzoek de meest duurzame materialen kiezen.

Welke manier van het kiezen van duurzame materialen past het beste bij jou? Laat het me weten door een reactie onderaan de pagina.

2 thoughts on “Kies voor duurzaam materiaalgebruik

  1. Mijn vrouw en ik praten al langer over onze droom: wonen zonder het milieu te belasten. Eco-neutraal of zelfs eco-positief. We zijn nu volop bezig met uitdenken hoe we ons huis zouden laten ontwerpen. Fijn om te zien dat het in ieder geval steeds gangbaarder wordt.

    1. Dag Karel, goed om te horen dat jullie voor ECO gaan! En dat wordt steeds meer gewoon, dat heb je goed opgemerkt.
      Karel kiest voor ECO, wat is het voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.