Moeten hier mensen wonen?

Inspiratie is overal.
Zowel in goede als in slechte voorbeelden.

Over smaak valt niet te twisten, toch?
En iedereen heeft zijn eigen wensen qua indeling van de woning.
Maar wat ik vandaag in mijn krant zag, deed me pijn aan het hart. Moeten hier mensen in wonen?

Ik heb het over een advertentie voor de verhuur van nieuwe appartementen. Met een tekening van de plattegronden. En in het bijzonder wil ik de plattegrond van het 3-kamer appartement met je bekijken.

Want van fouten kun je leren.

En juist in een kleine woning worden fouten uitvergroot. Kijk je mee?

Zou jij hier willen wonen? - Van een foute indeling kun je leren.
Zou jij hier willen wonen? – Van een foute indeling kun je leren.

Leren van fouten

Eerst wil ik de minder handige keuzes die in deze indeling zijn gemaakt benoemen.
Vervolgens gaan we kijken naar hoe het beter kan!

  • De deur naar het toilet zit in het midden van de woonkamer. Dit geeft aanleiding tot diverse gênante situaties: Je bent flink aan de diarree en je gasten kunnen daar uitgebreid van meegenieten. Eerst van de geluiden. En wanneer je naar buiten komt de ‘heerlijke’ lucht! Hoe prettig is het om vanuit je luie stoel direct het toilet in te kijken? Of wanneer je met elkaar aan tafel zit te eten? Dit is wat mij betreft (en met mij vast velen) een no-go.
  • De woonkamer ligt voor een groot deel in het donkere gedeelte van het appartement. Het mooiste stuk met de vele ramen is toebedeeld aan de slaapkamer, waar je vooral ‘s avonds en ’s nachts bent en minder behoefte aan licht hebt dan in je woonkamer.
  • De berging is alleen bereikbaar vanuit de slaapkamer. Naast dat dit onhandig is, neemt het ook nog ruimte weg in deze kamer om meubels tegen de wand te kunnen zetten.
  • En dan dat rare smalle hoekje in de kleine slaapkamer. Voor de stofzuiger??
  • De indeling van de woonkamer: de hoek is het meest geschikt om de zithoek te plaatsen, omdat hier geen looplijnen doorheen komen. Dat maakt dat de eettafel in het donkerste gedeelte komt, nabij het toilet. Blèh. De keuken staat hier dan in de zitruimte gepland, zonder afscheiding. Wel de mogelijkheid tot een kookeiland, wanneer een kleine zithoek voldoende is voor je.

Hoe kan het dan beter?

We beginnen volgens de DIY Ontwerp-principes op een globale manier. Dat doe je door met een ellips aan te geven waar je denkt dat een bepaalde ruimte zou moeten komen. Pas daarna gaan we de ruimtes concreet vorm geven.

Bekijk voor een goede indeling eerst globaal waar de ruimtes het beste tot hun recht komen volgens jouw wensen.
Bekijk voor een goede indeling eerst globaal waar de ruimtes het beste tot hun recht komen volgens jouw wensen.
  • Wat is de beste/ mooiste plek voor de leefruimte? Naar mijn menig aan de kant met de vele ramen.
  • De plaats van de twee slaapkamers is logisch, alleen wissel ik ze om. Om de leefruimte zoveel mogelijk raamoppervlak te geven, plaats ik naast de leefruimte de kleine slaapkamer en in de hoek met het kleine raam de grote slaapkamer.
  • Het blok met douche en toilet kan nu tussen de grote slaapkamer en de entree geplaatst worden, zodat er een brede gang ontstaat. De deur van het toilet zit nu bij de entree.
  • In de brede gang plaatsen we het aanrecht – dit wordt dus in feite een iets afgeschermde keuken.

Is deze indeling acceptabel voor je?

In het nauwkeurig tekenen van de plattegrond komen nog een paar aandachtspunten naar voren, waar jij ook je voordeel mee kunt doen:

  • Het vloeroppervlak van de slaapkamers is gelijk gehouden aan het origineel. Ik heb meubels in de grote slaapkamer geplaatst om in te schatten of het aanpassen van de vorm het mogelijk maakt om de meubels te plaatsen.
  • Let op de draairichting van de deuren! Het toilet heb ik hier bijvoorbeeld bewust met het scharnier aan de keukenzijde getekent, zodat je niet direct het toilet in kijkt. Zo is het toilet nog enigszins afgeschermd van de keuken.
  • De keuken kun je naar keuze om de hoek groter maken. Laat het aanrecht nog een stuk doorlopen en sluit het om de hoek af met een hoge kast bijvoorbeeld.
  • De bergruimte is toegankelijk gemaakt vanuit de leefruimte door een hoekje van beide slaapkamers af te halen. Dit soort hoeken geeft verhoogde kosten, maar dat weegt ruimschoots op tegen de voordelen. Bijkomend voordeel is dat de deur van de berging naar binnen kan draaien doordat er een ‘gangetje’ naar de berging is.
Voorstel voor de verbeterde indeling. Wil jij hier wel wonen?
Voorstel voor de verbeterde indeling. Wil jij hier wel wonen?

Vind jij deze plattegrond inderdaad beter? Of heb jij nog andere suggesties die de plattegrond beter zou maken? Laat het dan weten in een reactie hieronder.
Deel dit bericht met de knoppen hieronder, wanneer jij dit een waardevol artikel vindt! Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.