20 overwegingen voor keuze van je kavel

Bij het maken van de keuze van een kavel zijn er veel aspecten waar je rekening mee kunt houden. Je kunt hier zelf een checklist van maken om voor jezelf meerdere mogelijke kavels met elkaar te vergelijken. Welke kavel komt het meeste met jouw wensen overeen?

 1. Oriëntatie op de zon
 2. Hoe ligt de tuin ten opzichte van je toekomstige huis? Heb je de mogelijkheid tot een zonnige buitenruimte die direct aan de woning ligt? Het meest fijne is het wanneer je vanuit je leefruimte meteen het terras op kunt met zon. Een schaduwrand tussen je huis en buitenruimte betekent over het algemeen een barrière in het gebruik. Zorg dus dat je bouwvlak aan de noord of noordoost kant van je kavel ligt. In dat geval krijgt de achterkant van je huis de meeste zon.

 3. Belemmeringen
 4. Let hierbij ook op andere bebouwing of toekomstige bebouwing die in de weg staat voor jouw zon. Als je snel een inschatting wilt maken, gebruik dan de 45° regel: de omringende gebouwen moeten minimaal even ver bij jouw kavel vandaan staan als dat ze hoog zijn. In de zomer komt de zon daar ruim overheen, in het voor- en najaar nauwelijks. Hoe breder het gebouw is, des te minder zon jij krijgt. Bekijk hierbij ook het bestemmingsplan hoe hoog men mag bouwen op de omringende kavels.

 5. Hoeveelheid tuinruimte om de woning heen
 6. Indien je woning ruimer op je kavel komt te staan, kun je meerdere zitplaatsen rondom het huis maken, om met de zon mee te verhuizen. Hiervoor heb je wel ruimte rondom je huis nodig. Veel stadse kavels zijn beperkt in oppervlak: vooral naar beide zijkanten toe kan dit nog wel eens beperkt zijn. Dit hoeft geen belemmering te zijn voor aankoop van de kavel, soms geeft je budget ook niet meer ruimte. Bekijk dan goed van te voren waar je dan nog goed buiten kunt zitten in de zon. Ook kan het ontwerpen van een daktuin het probleem met geen zon op je kavel oplossen: doordat je hoger zit, ontvang je meer zon.

 7. Aanliggende kavels
 8. Wat is je uitzicht vanaf jouw eigen kavel? Wat voor type bebouwing komt of is er in je omgeving? Bedenk ook de relatie tussen jouw eigen woning en de buurt. Wanneer jouw huis het duurste in de omgeving is, maakt dat lastig voor verkoop later. Probeer ook te achterhalen wanneer je nu op een weiland uitkijkt, wat de toekomstige mogelijkheden zijn tot bestemmingsplan wijzigingen en alsnog bebouwen van dat gedeelte.

 9. Planning van de omliggende kavels
 10. Wanneer de kavel in een gebied ligt dat nog bebouwd moet worden, is het van belang om te weten wat de planning van uitgifte is. Hoe lang blijft de weg naar jouw huis toe een bouwweg, hoe lang wordt er nog om je heen gebouwd. Wanneer er om jouw heen gebouwd wordt, levert dit overlast op: geluidshinder van bouwwerkzaamheden, maar ook het langsrijden van vrachtwagens.

 11. Geluidshinder
 12. Geluidshinder heb je niet alleen tijdens de bouw van de naastliggende kavels, dat is tijdelijk. Bekijk ook wat voor geluidshinder je zou kunnen hebben van nabijgelegen bedrijven en autowegen e.d. Ga meerdere keren naar de locatie op verschillende dagen en tijdstippen om dit te ervaren. Want wanneer jij op een rustige, zonnige dag buiten zit, dan wil je er niet dan pas achter komen dat de omgeving niet zo stil is als jij wel gehoopt had. Bedenk dat bomen in de zomer het geluid van wegen tegen kunnen houden, maar dat je het in de winter dan wel zou kunnen horen. Bekijk ook of er plannen zijn tot uitbreiding van de wegen, want dan gaat het geluid omhoog.

 13. Bereikbaarheid
 14. Wegen zijn natuurlijk wel belangrijk om bij je kavel te komen. Bekijk ook de bereikbaarheid van openbaar vervoer en fiets. Wat vind jij daarin belangrijk en voldoet de omgeving daaraan? Voor nieuwe ontwikkelingen kun je de plannen voor toekomstige aanleg wegen, fietspaden en OV haltes vinden bij het verkooppunt van je kavel.

 15. Ligging ten opzichte van voorzieningen
 16. Hoe is de ligging ten opzichte van winkels, huisarts, sportvelden etc? Welke aspecten vind jij belangrijk dat deze nabij jouw toekomstige huis zijn? In een nieuwe buurt: bekijk de planning wanneer de voorzieningen er komen. Vergelijk jouw wensen met wat de mogelijkheden zijn van de kavel.

 17. Parkeren
 18. Voor elk kavel is bekend of je moet parkeren op jouw eigen kavel, of dat dit in de straat kan. Ook wordt er aangegeven hoeveel parkeerplaatsen per woning er in de openbare ruimte worden gerealiseerd. Wil je altijd een parkeerplaats? Bekijk dan of je dit op eigen kavel kunt plaatsen. Misschien een langere oprit, zodat je bij visite meerdere auto’s op eigen kavel kwijt kunt.

 19. Wat mag je op de kavel?
 20. Dan komen we ook aan een belangrijk punt: wat zijn de eisen vanuit de gemeente op de kavel zelf? Hoe hoog mag je bouwen, welk oppervlakte? Is er mogelijkheid tot eerst klein bouwen en later uitbreiden? Wat zijn de regels voor een bijgebouw? Voldoet dit aan jouw wensen? Past dit in jouw budget?

 21. Afstand tot de weg
 22. Is er een rooilijn vastgesteld door de gemeente? Een rooilijn bepaald waar de voorkant van jouw woning moet komen, de afstand tot de weg. Vaak wordt hier een minimale of maximale maat gegeven en mag een deel van de gevel daar van afwijken te behoeve van een erker bijvoorbeeld. Waar de voorgevel van jouw huis komt, bepaald voor een groot gedeelte het straatbeeld.

 23. Achterom
 24. Vind jij het belangrijk dat je een achterom hebt? Voor de toegang tot de tuin met een kruiwagen etc. is dit wel handig. Zeker wanneer je een schuur voor je fiets achterin de tuin plaats, moet je daar wel makkelijk kunnen komen. Is er de mogelijkheid voor een achterom, langs de zijkant van het huis, of via een achterpad? Of als dat er niet is, heb je mogelijkheid tot een berging voor je fiets aan de straatzijde?

 25. Buurtinformatie
 26. Het is altijd goed om te weten in wat voor buurt je terecht komt. Vaak kies je voor een sociale klasse die niet zo ver ligt van waar je zelf staat. Bekijk demografische gegevens van de buurt als deze al bestaat. Welke gemiddelde leeftijd, opleiding en inkomen hebben jouw medebuurtbewoners. Indien de buurt nog in ontwikkeling is, bekijk dan wat voor woningen er gerealiseerd gaan worden: is dit huur of koop, en in welk segment.

 27. Speelruimte
 28. Wanneer je kinderen hebt of wenst, is het van groot belang dat er voldoende speelruimte in de buurt is of wordt gerealiseerd. Bekijk de plannen of hier ruimte voor is gereserveerd en of je dit dichtbij genoeg vindt. Kleine kinderen blijven dichter bij huis, kun je hen in de eigen tuin laten spelen, of is er ruimte in de directe nabijheid van het huis om te spelen? Spelen op straat is in een rustige buurt ook nog mogelijk, in een drukkere buurt niet meer.

 29. Nabijheid natuur
 30. Vind jij het belangrijk om zonder in een auto te stappen een stuk te kunnen wandelen (met de hond), hardlopen of fietsen? Welke mogelijkheden zijn er om direct vanuit huis in een gebied te komen waar het leuk is om die activiteiten te doen?

 31. Nabijheid centrum van dorp of stad
 32. Ook hier weer eerst de vraag wat vind jij belangrijk ten opzichte van de afstand tot een dorpskern of stadscentrum. Faciliteiten als winkelstraten, bibliotheek, theater, bioscoop etc. Bepaal hoe ver je hiervoor wilt reizen: lopend, fietsend of met de auto en leg jouw wensen naast de mogelijkheden die de kavel bieden.

 33. Voorwaarden gemeente
 34. Welke procedurele voorwaarden stelt de gemeente aan het kavel? Mag je het huis weer verkopen wanneer je wilt, of moet je dan een deel van de overwaarde afdragen? Wat is de inleg, hoe snel kun je starten met de bouw, voor welke datum moet het klaar zijn? Komt deze planning overeen met wat jij in je hoofd hebt?

 35. Ondergrond
 36. Wat is de ondergrond? Zijn er heipalen nodig en zo ja, hoe lang ongeveer? De lengte van de heipalen bepaald hoe duur jouw fundering wordt. En daarmee heeft dit invloed op jouw budget. Bij de verkopende instantie kunnen ze je hier verder mee helpen.

 37. Nutsvoorzieningen (gas, water licht)
 38. Hoe ver liggen de nutsvoorzieningen van de kavel: en welk gedeelte zou je zelf moeten laten aanleggen? Ook dit is een kosten aspect. Meestal is het laatste gedeelte van de straat tot je huis jouw eigen verantwoording. Ligt je huis achter op je kavel, dan heb je een lang stuk om aan te leggen.

 39. Zonnepanelen
 40. Wat is de gevraagde oriëntatie van de dakhelling voor het huis. Dit wordt niet altijd voorgeschreven, maar in sommige beeldkwaliteitsplannen wel. Houd er rekening mee dat zonnepanelen het meest rendement hebben wanneer zij schuin naar het zuiden toe geplaatst worden.

Zijn er nog meer aspecten die jij van belang vindt bij de keuze van een kavel? Wil je die dan hieronder delen? Dan kunnen anderen daar weer hun voordeel mee doen. Dank je wel!

One thought on “20 overwegingen voor keuze van je kavel

 1. Bedankt voor deze uitgebreide lijst tips over het kiezen van een kavel. Wij hebben laatst onze plannen verlegd omdat het bestemmingsplan voorzag in een bouw van een pand dat ons volledig in de schaduw zou zetten. We hebben nu iets anders gevonden op een ideale locatie vlak bij een bos. Er moet alleen wel geheid worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.