3 x Conceptueel Ontwerp

Wat architecten helpt in het maken van een ontwerp kan ook voor jou een hulp zijn bij het ontwerpen van je eigen huis. Uitgangspunt is een bepaald beeld, dat jij hebt van wonen. Het kan zo concreet zijn als ‘een strandhuis’ tot heel abstract ‘een houten kern’ of bijvoorbeeld een schilderij waar je van houdt.
Des te abstracter het beeld is, des te meer verbeelding heb je nodig om het te vertalen in een beeld voor je huis. Een dergelijk conceptueel beeld kan je helpen in het maken van ontwerpkeuzes.

Vaak herkennen andere mensen jouw uitgangspunt helemaal niet meer in het uiteindelijke ontwerp. Het gaat er echter om dat het voor jou zelf duidelijk is. Het beeld is een hulpmiddel om tot een goed ontwerp te komen. Het hoeft niet als zodanig voor anderen in het eindontwerp herkenbaar te zijn.
Ik heb de bewoners van deze huizen geïnterviewd en zij vertelden mij wat hun concept was. Meer over de zelfbouw ervaring van deze mensen en nog dertien anderen kun je lezen in het boek ‘Bouw jouw droomhuis’.

Quote van Dick uit het interview over de ervaring van het ontwerpen en bouwen van zijn huis.
Quote van Dick uit het interview over de ervaring van het ontwerpen en bouwen van zijn huis.

1. Het strandhuis

Wanneer je een strandhuis neemt als conceptbeeld voor je woning, geeft dit beeld je een richting. Richting in de keuze voor de materialen en de toegepaste kleuren. Soms in de indeling of de vorm. Hier bijvoorbeeld veel hout in vergrijsde tinten. Ook geeft het een idee van een groot balkon, of een veranda. Functionele ruimtes beneden en wonen op de verdieping in een open plattegrond met een weids uitzicht. Ja, dat laatste bij voorkeur, maar dat is in een stedelijke situatie wat lastiger te realiseren.
Je ziet hierin dat er aanwijzingen zijn voor de plattegrond indeling en het materiaalgebruik. Je kunt tijdens het ontwerpen telkens het beeld langs de opties die je hebt leggen. Aan de hand van jouw favoriete beeld maak je dan de ontwerpkeuzes.

Woning op Steigereiland, Amsterdam, zelf gebouwd en ontworpen door Dick op basis van het beeld van een strandhuis.
Woning op Steigereiland, Amsterdam, zelf gebouwd en ontworpen door Dick op basis van het beeld van een strandhuis.

2. Houten kern

Yuri en Juliette wilden een open, ruime woning. Samen met hun architect kwamen ze op het beeld van ruimtes rondom een kern. De keuze voor het accentueren van de kern met hout werd een leidraad voor het ontwerp. In de kern worden de functionele, kleinere ruimtes geplaatst zoals de badkamer en toilet.
In de uitwerking zijn ook alle deuren in de houten wand van de kern opgenomen. Dit maakt dat de kern op elke verdieping een andere vorm en grootte heeft. Het beeld in huis is dat op elke verdieping het centrum van het huis bestaat uit met hout beklede wanden en deuren.
In dit geval geeft het gekozen beeld vooral een handreiking voor de indeling van de plattegronden. Verder stimuleert het beeld om de kern zo compact mogelijk te houden en ook alle deuren direct aan de kern te situeren.


3. Vrije vorm

De volgende woning is zelf ontworpen (en gebouwd) door kunstenaars. Het denken in vrije vormen gaat hen van nature goed af. Ze wilden een accent geven aan de straat. Zij verwachtten dat iedereen met een vlakke gevel zou komen, en dat was ook zo. Door iets naar voren te bouwen in een vrije vorm, doorbreken zij het beeld in de rij. Door de buurt wordt dit huis inmiddels ‘de rots’ genoemd. Niet een beeldmerk waar de eigenaren voor gingen. Wel een die zij met trots dragen, omdat het aangeeft dat hun huis een naam behoeft.
Omdat zij hun huis zelf gebouwd hebben, hadden zij ook de mogelijkheid om tijdens de bouw nog vormaanpassingen te maken. De vorm is deels ter plekke ontstaan, door te zien wat de vormen doen en hoe ze met elkaar werken.

Zelf ontworpen en zelfgebouwde woning op basis van vrije vormen.
Zelf ontworpen en zelfgebouwde woning op Steigereiland, Amsterdam van Nicky en Joris op basis van vrije vormen.

Conceptueel beeld

Soms is het lastig om tot één beeld te komen waar je je hele huis aan wilt afmeten. Start eerst eens met het verzamelen van beelden die je aanstaan en wie weet komt daar op een gegeven moment een favoriet beeld uit. Gebruik dat dan als basis voor je leidraad. Je kunt ook altijd je gehele moodboard gebruiken als uitgangspunt, als beeld om alles aan af te meten. Realiseer je: des te eenduidiger het beeld is dat je van te voren hebt, des te makkelijker wordt het nemen van beslissingen in het ontwerpproces.

Meer lezen over het ontstaan van deze drie woningen? Ik heb deze bewoners geïnterviewd over hun ervaring van het zelf bouwen van hun eigen huis, samen met nog dertien anderen. Op basis van hun verhalen schreef ik het boek ‘Bouw jouw droomhuis’ dat de stappen van initiatief tot oplevering doorloopt aan de hand van hun verhalen. Lees hier meer over het boek’Bouw jouw droomhuis’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.