4 aandachtspunten voor een energieneutrale woning

Hoe energieneutraal wil jij jouw droomhuis hebben? En welke motivatie zit er voor jou achter? Jouw uitgangspunt is het vertrekpunt van je keuzes. Moet het kostenneutraal, of heb je er ook iets voor over? Dat hangt af van de motivatie die er bij jou achter zit.

Heb jij een intrinsieke motivatie en wil jij de wereld beter maken? Of kijk je vooral naar de investering en de koten die je daarmee kan besparen? Of misschien denk jij alleen maar aan je eigen comfort? Want een energieneutrale woning betekent vaak ook een beter en comfortabeler binnenmilieu.

Hoe dan ook, de volgende aandachtspunten zijn ter overweging voor jouw energieneutrale huis.

  • Motivatie

Meestal wanneer energiebesparende maatregelen worden toegepast om een energieneutrale woning te maken, rekent men hiervoor de terugverdientijden uit als motivatie om de maatregel toe te passen. Er wordt gerekend aan hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend door de besparing van energiekosten.

Maar gaat het er bij het realiseren van jouw droomhuis alleen om dat je de investering daarvan terugkrijgt of gaat het om ook iets anders?

Bij een mooie keuken of badkamer bekijk je toch ook geen terugverdientijden? Ja, kun je dan zeggen, een dikke isolatielaag die zie ik niet. Nee, dat klopt. Maar je voelt het wel: een goed geïsoleerd huis biedt een hoger comfort dan een niet geïsoleerd huis. De investering voor een energieneutraal huis levert je meer waarde dan alleen het besparen van energie. Dus misschien mag de investering dan ook ietsje hoger zijn dan wat je met de berekende terugverdientijd terug krijgt? Ter overweging….

  • Terugverdientijden

Het zit namelijk zo met terugverdientijden: Er zijn veel verschillende uitgangspunten te nemen en veel verschillende aspecten om wel of niet mee te rekenen. En daar maken verkopers van bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen dankbaar gebruik van. De aspecten zal ik hieronder bespreken.

Als eerste is daar de energieprijs zelf. Het is koffiedik kijken hoe hard de energieprijzen omhoog gaan, of omlaag. Daar maakt iedereen een eigen inschatting van. Meestal wanneer je een berekening voorgeschoteld krijgt, benoemen ze niet welke uitgangspunten ze genomen hebben. Of de prijzen nu stijgen met 5% of 6% per jaar, dat maakt voor je terugverdientijd behoorlijk wat uit. (Bij een snellere stijging van de energieprijzen, wordt de terugverdientijd korter). Zorg dus dat je bij een berekening ook hoort wat hun aanname is van de prijsstijging van de energie. En bepaal vervolgens voor jezelf of je het daarmee eens kunt zijn…

Dit is het verloop van de energieprijzen van de afgelopen 10 jaar. (bron: CBS)
Dit is het verloop van de energieprijzen van de afgelopen 10 jaar. (bron: CBS)

Van gas los?

Bedenk dat de grootste energie-kosten in een traditionele woning in het gasverbruik zit, omdat we traditioneel meer gas verbruiken dan elektriciteit. Aardgasloos bouwen levert een energiewinst op, omdat je elektriciteit zelf kunt opwekken en gas niet.

Bij een aantal maatregelen is of wordt een gasaansluiting overbodig. Vaak rekent men de vastrechtkosten die niet meer betaald hoeven worden voor gas ook toe aan de maatregel. Wanneer jouw uitgangspunt al geen gasaansluiting was, dan betekent dit dat de berekening op verkeerde gronden is ingeschat. Of wanneer je verschillende oplossingen met elkaar combineert, kan het zijn dat de reductie in vastrecht meerdere keren wordt meegerekend.

  • Salderingsregeling

Zonnepanelen hebben nu eenmaal de gewoonte om energie te produceren wanneer de zon schijnt. En dat is overdag en in de zomer veel meer dan ’s nachts en in de winter. Over het algemeen hebben we juist meer energie nodig in de avonden (dan hebben we verlichting nodig, gaat de TV aan, douchen we etc.) en in de winter (verwarming). Dus de energievraag van je woning ligt gewoonlijk niet gelijk aan de energieproductie van je zonnepanelen.

Om plaatsing van zonnepanelen te stimuleren en rendabel te maken, is er de salderingsregeling door de overheid in het leven geroepen. De salderingsregeling houdt in dat wanneer jij een (bijna) nul-rekening hebt, je in feite geen belastingen meer betaald. Je betaald alleen voor de netto energie die over blijft. Hierdoor kun je de energie die je overdag produceert ’s nachts weer gebruiken.
Eerst wordt op jaarbasis de energie die je opwekt afgetrokken van de energie die je gebuikt, en dan maakt de energieleverancier op basis daarvan de jaarrekening op. Wek je meer op dan je gebruikt, dan heb je een nul-rekening én je ontvangt een leveringstarief voor de extra terug geleverde energie.
Hierdoor loopt de overheid belastingen mis en is dit in feite een subsidie. Vanaf 2020 wordt de salderingsregeling dan ook afgeschaft. Je betaald de gebruikte energie inclusief alle belastingen en opslagen en krijgt alleen het leveringstarief voor de energie die je terug levert. Dit worden twee aparte transacties.

Dus is de terugverdientijd voor jou een grote motivatie, neem dit aspect dan mee in je berekening.

  • Energieneutraal

Er zijn verschillende definities van energieneutraal.

De officiële definitie van RVO.nl (Rijksdienst van Ondernemend Nederland, voorheen Agentschap NL en daarvoor SenterNovem) luidt dat het gaat om een gebouw dat evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt voor gebouwgebonden gebruik. Hiermee wordt bedoeld: energie die nodig is voor de verwarming, warm tapwater, ventilatie en voorlopig nog verlichting. Al het huishoudelijk gebruik valt hier dus buiten. Dit is waar Bijna Energieneutrale gebouwen (BENG) naar streven. Dit sluit aan op de verplichtingen vanuit Europa betreffende Nearly Zero Energy Buildings (NZEB).

Een Nul Op de Meter of Nul Energie woning neemt ook de energie van huishoudelijk gebruik mee. Deze woningen zijn dus energieneutraal incl. huishoudelijk verbruik.

Bekijk ook de drie stappen die je in het ontwerpen van een energieneutrale woning helpen.

In basis geldt dat wanneer je eerst je ontwerp maakt, en daarna pas aan de energiebesparende aspecten gaat denken, dat je dan over het algemeen duurder uitkomt dan wanneer je van het begin af aan in je ontwerp de energiebesparende aspecten meeneemt. Je keuzes worden dan vanaf het begin anders. Je kunt namelijk ook al door de vorm van je huis en bouwkundige maatregelen veel energie besparen. Het zit niet alleen in de installaties.

  • Tot slot

Met deze inzichten en verheldering in termen maakt het jou makkelijker om het gesprek aan te gaan met leveranciers en adviseurs. Zorg dat je zeker weet dat jullie het over dezelfde termen hebben met dezelfde uitgangspunten als basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.