4 keer sterker ontwerp met de zon

Word jij ook zo blij van de zon? Wanneer deze je huis binnen schijnt? Dat alles een stuk mooier, en bijna probleemloos lijkt? Nou, ik ook. Zou je dat dan niet als uitgangspunt willen nemen bij het ontwerpen van je eigen huis? Hierbij 4 manieren hoe je het effect van de zon positief kunt inzetten bij de indeling en het ontwerp van je woning.

1. Psychologisch effect van de zon

De meeste mensen worden vrolijk van de zon. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangewezen dat de zon (mits met mate) een direct positief effect heeft op ons lichaam. De zon stimuleert o.a. de aanmaak van vitamine D en van endorfine. Endorfine maakt dat we ons prettiger en vrolijker voelen. (Zon)licht wordt ook ingezet bij behandeling van depressies, het heeft een bewezen positieve invloed op onze stemming.

Ruimtes waar de zon binnen schijnt worden vaker en beter gebruikt dan ruimtes die donker zijn. Mensen hebben de neiging om naar het licht toe te trekken. Kijk maar eens bij restaurants, de mensen zitten over het algemeen het liefste bij het raam. Het is daarom van belang om bij het ontwerp van je ruimte-indeling goed te bedenken welke ruimtes kunnen profiteren van direct (zon)licht.

Bedenk bijvoorbeeld waar je vaak in huis bent in de ochtend en waar in de avond. Of in welke ruimtes je gedurende de gehele dag aanwezig bent. Op basis daarvan kun je de oriëntatie van de ruimtes in je ontwerp kiezen.

2. Gratis warmte versus oververhitting

De zon zendt haar stralen onze woning in, of we dat nu willen of niet. Vooral wanneer de zon op glas schijnt, kan het daarachter nogal warm worden. Dat is het principe van een kas, maar wens je niet in je huis. Houdt daarom rekening hiermee zodat je serre geen sauna wordt. Daarnaast is het goed mogelijk om bewust juist wel gebruik te maken van de gratis zonnewarmte om (in de winter) je huis op te warmen. Op die manier maak je gebruik van passieve zonne-energie.

Op momenten dat je de warmte van de zoninstraling niet wenst, kun je deze blokkeren met zonwering. Het meest effectief is zonwering aan de buitenkant van je woning. Bij zonwering aan de binnenzijde, zit de warmte grotendeels al binnen achter het glas. Je kunt gebruik maken van vaste zonwering, waarbij de zon op het zuiden in de zomer hoog staat en er in de winter eronder door kan. Let dan goed op de hoogte van de zonnestand, zeker op oost- en west oriëntaties, want vaak kan de zon eronderdoor in het voor- en najaar.

Bij het kantoor waar ik een aantal jaren geleden werkte, was een zeer groot overstek ontworpen (wel 3 meter!) dat prima werkte in de zomer. In het voor- en najaar kwam de zon eronderdoor en werd het snel erg heet in het kantoor. Door goed na te denken over de positie van je dakoverstek kun je dit soort problemen voorkomen.

3. Daglicht versus zonlicht

De felheid van het daglicht fluctueert continu. Wanneer de zon schijnt is het buiten veel lichter dan wanneer er zware bewolking in de lucht hangt. Onze ogen kunnen heel veel bijstellen, maar vooral wanneer we een boek lezen of met onze computer of tablet werken, hebben we voldoende licht nodig, maar niet te veel. Het gaat er vooral om dat het contrast niet te groot is tussen je beeldscherm en het lichte raam.

Zorg dat je bij een werkplek in huis waar beeldschermwerk gedaan wordt, geen last hebt van de invallende zon. Daarnaast kun je het daglicht regelen met halfdoorzichtige lamellen of een ‘in between’ gordijn. Het is namelijk heel vervelend wanneer fel licht in je beeldscherm of op je toetsenbord weerkaatst.
Overigens geldt dat natuurlijk ook voor binnen verlichting ’s avonds.

4. Gratis energie

Als laatste maar zeker niet de minste het omzetten van zonnewarmte in energie. Om het meeste effect te hebben van je zonnepanelen en zonneboiler, is het noodzakelijk dat deze enigszins schuin en gericht op de zon staan. Het mooiste is wanneer je dit in het ontwerp van je huis integreert. Zonnepanelen hebben het meeste effect met een hoofdligging naar het zuiden en een helling rond de 36 graden.

Zonnepanelen (PV panelen) zetten zonnestralen om in energie. Een zonneboiler maakt gebruik van de zon om water op te warmen, dat dan nagewarmd wordt tot de temperatuur die je nodig hebt voor warm tapwater of CV water. Dit zijn gesloten circuits, dus het is niet letterlijk je drinkwater of CV-water dat door de zonneboiler loopt.

 

Je ziet er zijn genoeg redenen om rekening te houden met wat de zon je kan bieden voor je woning. Deze en andere principes liggen aan de basis van het ontwerpen van de indeling van je woning. Wil je aan de slag met dit principe en andere? Meld je dan gratis aan voor de challenge ‘Ontwerp je huis in 14 dagen’.

Welke ervaringen heb jij in je huidige woning, dat je bij een nieuw ontwerp geheel anders zou doen?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624