4 keer warm huis met koud weer

Je gehele installatie wordt berekend op de koudste dagen van het jaar. Maar die heb je gelukkig niet het gehele jaar nodig voor een warm huis. Voor een warmtepomp is dat zeker mooi, want het is niet goed voor het apparaat om steeds op volle toeren te draaien.
In dit artikel bekijken we 4 warmtebronnen om een prettig en warm huis te ontwerpen.

 1. Warmtepomp
 2. Wat is een warmtepomp, waarom zou je die willen en welke bronnen kun je gebruiken?

  Deze video komt uit één van laatste stappen van de challege ‘Ontwerp zelf je huis in 14 dagen’. De focus ligt daarbij in het omzetten van je woonwensen in een praktisch, leefbaar en mooi huis. Installaties horen bij de verdere uitwerking en worden kort in de challenge besproken. Je kunt a.s. zaterdag met de Ontwerpchallenge beginnen, klik hier voor meer informatie en inschrijven.

  Let bij het gebruik van een lucht warmtepomp goed op twee aspecten:

  1. Een lucht warmtepomp is minder effectief wanneer het vriest. Maar ook dan wil je je huis lekker warm kunnen maken. Houdt daar dus rekening mee in de berekening.
  2. De ventilatoren van een luchtwarmtepomp maken geluid. Bedenk dus goed waar je het gedeelte dat buiten staat plaatst.

 3. Energie-panelen
 4. Een mooie oplossing van een warmtepomp die gebruik maakt van de luchttemperatuur buiten is een energie paneel. Dit paneel heeft geen ventilator nodig. Het is zelfs mogelijk om deze panelen achter zonnepanelen te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat de zonepanelen dan aan de achterzijde gekoeld worden, wat de effectiviteit van de zonnepanelen ook ten goede komt!

  Warm huis - energiepaneel-warmtepomp

  De capaciteit in de winter kan verhoogd worden door gebruik te maken van een buffervat met warm water (energie). Dit kan in de kruipruimte geplaatst worden.

  Ik heb geen aandelen hoor, maar kijk eens bij energypanel.

 5. Zelf stoken
 6. Wil je niet al te veel ingewikkelde apparaten in een warm huis, én kunnen genieten van ‘ouderwetse’ haardwarmte, dan is een pellet kachel misschien wel wat voor jou. Een pellet kachel wordt gestookt op pellets, dat zijn geperste houtkorrels. Je hebt dan een groot reservoir nodig waar je aan het begin van het stookseizoen de pellets in stort. Via een automatisch doseersysteem wordt je kachel gevoed.

  Qua duurzaamheid worden vraagtekens gezet bij pellets omdat die niet altijd gemaakt worden van afvalhout en soms van ver komen. Neem dat vooral mee in je overweging. Je kunt natuurlijk ook stoken op andere biomassa (afhankelijk van de kachel).

  Bij MilieuCentraal hebben ze de vergelijking met een warmtepomp qua duurzaamheid gemaakt. De pellet kachel komt dan niet zo positief naar voren qua productie van fijnstof. Zeker wanneer de huizen dichter op elkaar staan, is dat een probleem.

 7. Waarom geen CV-ketel?
 8. De gewone CV-ketel waar we aan gewend zijn, gaat er langzamerhand uit. Nou ja, dat duurt natuurlijk nog wel even. Uiteindelijk lijkt het erop dat we geen gasnet meer krijgen. Maar ja, wie weet dat er tegen die tijd wel biogas door het gasnet gevoerd wordt. Het blijft altijd lastig koffiedik kijken. Het gas zorgt er wel voor dat het moeilijk is om zo’n woning energieneutraal te maken, omdat je de aanvoer van gas niet zelf kan opwekken.

  Een CV- of HR-ketel heeft ook steeds een hoger rendement en kan ook heel goed aangesloten worden op lage temperatuurverwarming. Je kunt er ook voor kiezen om nu nog een HR-ketel aan te sluiten, maar wel het leidingwerk voor te bereiden zodat je later een warmtepomp kunt installeren.

  Het voordeel van een HR-ketel is dat je continu stromend warm water kunt tappen, in tegenstelling tot systemen met een warmtepomp, want daar wordt gebruik gemaakt van een boiler. En als de boiler te klein is, of je hebt teveel gasten die lang douchen, dan is het water ineens op. Of het wordt snel weer verwarmd op elektriciteit, en dat was nou net niet zo positief voor je energieneutraliteit (en portemonnee).

Zelf een warm huis ontwerpen

Zo zie je maar weer, alleen al op het gebied van de verwarmingsbron zijn er heel wat keuzes te maken.
In de al eerder genoemde challenge ‘Ontwerp zelf je huis in 14 dagen’ doorloop je stappen om je woonwensen helder te krijgen en deze te vertalen in een praktisch en prettig leefbaar huis. A.s. zaterdag starten we weer, en je kunt je nu nog gratis opgeven voor de challenge via deze link. Tot gauw!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624

5 thoughts on “4 keer warm huis met koud weer

  1. Dag Femke, je hebt gelijk! Dan is het 5 keer warmer huis 🙂
   Maar voor zover ik weet worden infrarood panelen niet gebruikt voor algehele verwarming, wel om lokaal meer warmte toe te voegen. Het voordeel is dan natuurlijk dat je basis verwarming veel lager kan!

  2. Gebruik 1500 watt dus ook geen optie. Warmte pomp werkt slecht bij -0 graden Hoe harder het vriest Hoe moeilijker het warmte kan produceren. Gewoon houden wat je hebt. Reden in aanschaf zeer kostbare investeren van de aparaten.

   1. Beste Herman, dank je wel voor je bijdrage.
    Iedereen zal in zijn eigen situatie de afweging moeten maken of de grotere investering opweegt tegen het rendement van 400% (1 deel elektrische energie levert 4 delen warmte energie). Bij de berekening van het vermogen van de luchtwarmtepomp moet je inderdaad rekening houden met het lagere rendement bij temperaturen onder het vriespunt.
    Succes!

Comments are closed.