4 tips voor een onderhoudsvrij huis

Hoe vaak wil jij de ladder op? Welk jaarlijks budget wil jij besteden aan onderhoud van je woning? Bij het bepalen van welke materialen je toe past kun je uitmaken hoeveel onderhoud er nodig zal zijn. Soms kies je nog steeds voor een wat meer onderhoudsintensief materiaal of detaillering omdat je het mooi vind. Maar dan doe je het bewust terwijl je de consequentie weet.

Hieronder een aantal tips die jou helpen om een beslissing te nemen over materialen en details die je helpen weinig onderhoud aan je huis te hebben. Bedenk wel dat zogenaamde onderhoudsvrije materialen wel regelmatig schoongemaakt moeten worden. Want vuil tast de materialen aan en daar worden ze lelijk van. Veel onderhoudsvrije materialen verouderen minder mooi dan natuurlijke materialen, zeker wanneer je op de echt lange duur gaat kijken. Natuurlijke materialen zijn ook over het algemeen, als ze verouderen of kapot gaan, makkelijker te repareren. Gelukkig zijn ook de kunstmatige materialen in de loop van de tijd veel beter geworden en valt het lelijke verouderen tegenwoordig wel mee.

  1. Kozijnen

Een heel bekende en vaak genoemde. Houten kozijnen hebben misschien nog steeds de mooiste uitstraling, al is dat onderhevig aan jouw mening daarover. Er zijn tegenwoordig veel kunststof kozijnen die een mooi profiel hebben, dat lijkt op het houten profiel. Je hebt het dan wel over de duurdere kunststof kozijnen. Hier is het dan ook mogelijk om een mat oppervlak te kiezen, waardoor de kozijnen er niet zo ‘nep’ uitzien. Daarbij komt dat kunststof over het algemeen beter is geïsoleerd. Wanneer je juist naar een strak, modern uiterlijk aan het zoeken bent, komt aluminium misschien meer in de richting. Deze kozijnen kunnen het glas goed vlak laten aansluiten. Kijk ook eens naar renovatieprofielen, die zijn vaak wat slanker gedetailleerd.

Nieuwere verfsystemen hebben, mist goed aangebracht, ook al een onderhoudstermijn van 8 jaar, wanneer je kiest voor lichte kleuren. Waarbij je in de tussenliggende jaren alleen controleert en aanstipt waar nodig. Donkere kleuren vangen meer warmte en maken dat er meer onderhoud aan het verfsysteem nodig is. Bedenk wel dat op de echt lange duur, en dan heb ik het over meer dan 40-50 jaar, hout nog wel steeds het beste te repareren is, mits goed onderhouden. Kunststof en aluminium kozijnen zijn dan meestal echt aan vervanging toe.

  1. Detaillering van de dakgoot

Een dakgoot wordt vaak omtimmert. Zelfs wanneer dit met onderhoudsarme plaatmaterialen gaat, zul je die op een gegeven moment gaan schilderen. Ook zijn er diverse modellen kunststof gootombouw te verkrijgen. Voorkom hierbij een ‘neppe’ uitstraling (naden, glimmen en onnatuurlijke vormen). Op de lange duur kun je kunststof slecht schilderen en is een gootombouw op een gegeven moment aan vervanging toe.

Bekijk eens andere detail opties, zoals een zinken of koperen goot in stalen beugels. Ook zou je kunnen denken aan het uitmetselen van je muur, zodat de goot als het ware tussen de kopgevels valt.

Detail kopgevel-dak en gootafwerking - effect op ontwerp en onderhoud
Detail kopgevel-dak en gootafwerking – effect op ontwerp en onderhoud
  1. Kopgevel

De beëindiging van je schuine dak aan de zijde van de kopgevel is ook zo’n detail om over na te denken. Deze valt direct samen met de keuze van de afwerking van de goot. Laat je de kopgevel voor het dak langs lopen en dek je dan de muur af met houten of metalen windveren, of met een deksteen? Of laat je de pannen over de rand van je kopgevel heen steken? Met of zonder windveren. Het laatste is het meest eenvoudige detail, maar wordt ook vaak als minder sjiek ervaren.

  1. Gevel

Nederland heeft een echte baksteen cultuur. Vandaar dat het vrij vanzelfsprekend is om je huis in baksteen op te trekken. Baksteen is ook een mooi verouderend materiaal en kan heel erg lang mee. De voegen zijn meestal de zwakke plek, al wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van doorstrijken (je kijkt dan tegen het cement aan ipv een apart voegmiddel) of zelfs lijmen.

Vanuit onderhoudsoogpunt bezien is dit het meest onderhoudsvrije materiaal voor de gevel. Let wel op met lichte gevelstenen dat er geen groenaanslag aan de noordzijde plaatsvindt. Eventueel kun je de steen hiertegen coaten.

Voor een strakke gevel zijn er verschillende onderhoudsvrije plaatmaterialen te verkrijgen. Ook hier geldt weer dat na zo’n 40-50 jaar (en soms al eerder) de plaatmaterialen aan vervanging toe zijn. Terwijl het baksteen verder kan met een schoonmaakbeurt en eventueel opnieuw voegen. Bepaalde soorten onbehandeld hout kan ook als onderhoudsarme gevel ingezet worden. De gevel vergrijst dan en de geeft een levendig beeld, het is een kwestie van smaak of je dat mooi vindt.

Met een groter dakoverstek, hebben de gevel en de kozijnen minder onderhoud nodig omdat ze minder last hebben van allerlei weersinvloeden.

 

Ben jij van plan om je eigen huis te ontwerpen? In de Ontwerp-Boost nemen we je mee in het gehele proces van kavel tot bouwtekening. Hoe je de keuzes ertussenin kan vormgeven, zodat je geen dingen vergeet, zoals het nadenken over de onderhoudsgevoeligheid van je keuzes. Meer weten? Volg dan deze link naar informatie over de Ontwerp-Boost.

 

2 thoughts on “4 tips voor een onderhoudsvrij huis

  1. Interessant en handig artikel! Mijn vriend is voornemens om kunststof kozijnen in te passen in onze woning. Zolang ze maar niet zo’n lelijke kleur hebben vind ik het best!

    1. Beste Annemieke,
      Dank je wel. Er zijn inmiddels veel kunststof kozijnen met een mooi profiel en veel kleuren om te kiezen, dus dat komt vast wel goed! Succes met het onderhoudsvrij maken van je huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.