5 keer hout als constructie voor je huis

Hout is een zeer veelzijdig materiaal. Het is makkelijk zelf toe te passen. Hout kan onbehandeld, geschilderd, of zelfs helemaal weggewerkt worden. Je kunt het toepassen in interieur, exterieur of als constructiemateriaal. Je kunt het traditioneel verwerken of juist heel strak en modern. Hout uit duurzame bossen valt bovendien onder de duurzame materialen, dus ook daar zit je goed.
Hieronder een vijftal voorbeelden hoe je hout kunt inzetten als constructiemateriaal.

1. Massief hout

Een massief houten constructie met een voldoende hoge isolatiewaarde door de manier waarop de houten planken op elkaar gelijmd zijn. Deze constructie is volledig van hout en je kunt zowel binnen als buiten het hout in het zicht laten. Natuurlijk kun je er een ander materiaal tegenaan zetten als je dat mooier vindt. Puur toegepast is deze constructie methode volledig biobased. Zelfs de verbindingen worden door middel van deuvels (houten pennen) gemaakt. De geveldelen worden in de fabriek vervaardigd en worden als complete wanden op locatie gemonteerd.

De opbouw van de massief houten wand met deuvels als verbinding.
De opbouw van de massief houten wand met deuvels als verbinding.

2. Houtskeletbouw (HSB)

HSB hout als constructie is de in Nederland meest gangbare methode. Hierbij wordt er een frame gemaakt van houten staanders en een balk aan de onder- en bovenzijde van de wand. De wanden worden per verdieping opgesteld en de vloeren komen erop te liggen, vervolgens de volgende verdieping weer op de vloer. De ruimte tussen de staanders wordt gevuld met isolatie en de wand wordt aan beide zijden afgewerkt met plaatmateriaal. Deze wanden kunnen zowel als binnenwanden als invulling in een steenachtige constructie gebruikt worden, als voor een complete opbouw. Dit systeem is heel erg makkelijk van te voren in de fabriek te maken, maar kan ook op locatie opgebouwd worden. Met HSB is goed zelf te bouwen. Alle denkbare afwerkingen zijn mogelijk aan binnen- en buitenzijde. Vaak zie je het aan een woning niet dat de constructie HSB is. In het toe te passen isolatiemateriaal is er een brede keuze, van steen- en glaswol tot vlas en cellulose.

De opbouw van de constructie van houtskeletbouw, de buiten- en binnenafwerking kan naar smaak aangepast worden.
De opbouw van de constructie van houtskeletbouw, de buiten- en binnenafwerking kan naar smaak aangepast worden.

3. Strobouw

In principe kan stro op zichzelf staan, maar daar zijn nog onvoldoende tests mee gedaan dat de gemeente dit toestaat. Voor de sterkte van de wand wordt vertrouwd op de houten constructie die in de strowand zit. In feite hebben we het hier dan ook over hout als constructie. Er zijn verschillende methodes in gebruik. Meestal worden de staanders op zo’n afstand gezet zodat er precies een strobaal tussen past. Bij de ene methode gebruikt men hier dikker hout voor dan in de andere methode. Meestal is dit een systeem dat op locatie opgebouwd wordt. Vanwege het feit dat het stro niet nat mag worden, bouwt men vaak eerst de constructie en het dak en dan pas de strowanden. In die situatie moet het hout alleen al sterk genoeg zijn om het dak te dragen.
In Ecodorp Bergen bouwen ze de wanden prefab in een schuur en worden de wanden daarna pas op hun plek gezet. Ze nemen iets dunner hout omdat het uitgangspunt is dat het stro ook helpt in de sterkte van de wand. Het hout vormt hier in feite een hulpconstructie. ij zetten het dak er pas op wanneer alle wande gesteld zijn.

Strobouw is ook heel goed zelf te doen. Het stro wordt meestal afgewerkt met een leemlaag aan de binnenzijde en een lemen of een kalk stuclaag aan de buitenzijde.

Links een HSB constructie die nog ingevuld wordt met strobalen. De foto is genomen bij Ecodorp Olst. Rechts de methode van Ecodorp Bergen, waarbij de staanders beduidend dunner zijn.
Links een HSB constructie die nog ingevuld wordt met strobalen. De foto is genomen bij Ecodorp Olst. Rechts de methode van Ecodorp Bergen, waarbij de staanders beduidend dunner zijn.

4. Logbouw

Hierbij worden de volledige stammen van bomen gebruikt als bouwmateriaal. Ze worden helemaal op maat en genummerd als een bouwpakket voor je afgeleverd. Je kunt dit goed zelf in elkaar zetten. Houdt er rekening mee dat voor het Nederlandse klimaat het noodzakelijk is om deze constructie nog te isoleren. Het beste kan dit aan de binnenzijde, dan blijft de uitstraling van de boomstammen intact. Aan de binnenzijde kun je dan kiezen voor een afwerking met plaatmateriaal of van houten nep-logs.

Traditionele ronde logs worden in Nederland niet heel vaak toegepast.
Traditionele ronde logs worden in Nederland niet heel vaak toegepast.

5. Hout stapelen

Deze methode maakt gebruik van eenzelfde constructie principe als de logbouw, alleen zijn de bouwdelen speciaal gefabriceerd. Deze kunnen een strakke vormgeving of een meer ronde afwerking hebben, als ware het hele boomstammen. Deze variant heeft een hogere isolatiewaarde dan de logbouw, maar nog niet zo goed als die van het eerder besproken massief houten systeem. Er zijn ook systemen op de markt die met relatieve dunne planken stapelen. Deze worden vaak toegepast voor tuinhuisjes. Voor je huis kun je dit toepassen, als je voldoende isolatie toevoegt.

Isolatie kan aan de binnenzijde of de buitenzijde geplaatst worden. Dit hangt af van hoe de wanden en de gevel eruit wilt laten zien. Ook zijn er systemen waarbij de buitenzijde van dik hout is en aan de binnenzijde wordt de isolatie afgewerkt met planken als waren het gestapelde delen.

Links een afbeelding van isoleren aan de binnenzijde. Rechts de omgekeerde methode: isoleren aan de buitenzijde.
Links een afbeelding van isoleren aan de binnenzijde. Rechts de omgekeerde methode: isoleren aan de buitenzijde.

Welke constructiemethode spreekt jou het meeste aan? We horen het graag in een reactie hieronder.

6 thoughts on “5 keer hout als constructie voor je huis

  1. Ik wil mijn huis gaan stucen en op enkele plekken verduurzaamd hout gebruiken als gevelafwerking. Op welke manieren kan ik hout als gevelafwerking gebruiken en wat zijn de voordelen/nadelen van verduurzaamd hout tov aluminium.

    1. Dag Marco, goede vraag stel je daar! Ik zal er in mijn volgende blog nader op in gaan.
      Wat betreft de keuze aluminium of hout, dat is ten eerste qua uitstraling al heel anders. Aluminium is natuurlijk qua onderhoud wat makkelijker, maar wanneer je van kleur wilt veranderen is hout weer beter (of je neemt onbehandeld hout). Maar daarover dus volgende blog meer!

  2. We willen onze blokhut 5 x 4 meter van buitenaf isoleren. Zijn hier ook duidelijke foto’s van wat betreft de opbouw met de te gebruiken materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.