5 keer inspiratie onderweg

Inspiratie vind je overal, als je er maar op die manier naar kijkt. Het ontwerp van je eigen huis hoeft niet een super originele ingeving te zijn. Je kunt het baseren op wat je om je heen ziet. Neem foto’s, zoek voorbeelden op in woonbladen of op internet. Verzamel de foto’s ergens, bijvoorbeeld op Pinterest. Op die manier modelleer je je eigen huis.

Afgelopen dagen wandelde ik een deel van het Trekvogelpad. Onderweg zagen we vooral veel mooie landschappen en ook een paar voorbeelden voor je eigen huis. Die wil ik hierbij met jullie delen.

 • Hoog-laag en verdraaid
Inspiratie Zelfbouw wit huis met verdraaide plattegrond en twee dakhoogtes
Inspiratie Zelfbouw: Wit huis met verdraaide plattegrond en twee dakhoogtes

Zo op deze woning aanlopend, valt het op dat dit een mooi beeld geeft. Ook de kever in dezelfde kleur als het huis maakt het plaatje hier bijzonder. Wanneer we naar de woning zelf kijken, dan valt het volgende op: het huis bestaat uit twee rechthoeken die haaks op elkaar staan. Het schuine dak heeft de nok in de lengte van beide rechthoeken. Dit maakt dat je om het huis heen lopende altijd tegen een puntgevel aankijkt en tegelijk tegen het pannendak van het andere gedeelte. Dit levert altijd een levendig beeld op.

Door het ene gedeelte van het huis hoger te maken dan het andere, is het ook gelijk duidelijk waar het hoofdgedeelte van het huis zich bevindt en waar je naar binnen kunt. De dakkapel is daarin nog een aardig detail: het maakt het verschil van het kleinere dakvlak met het grote, lagere dakvlak nog eens extra groot. Het huis geeft een vriendelijk aanzicht doordat het ene dakvlak zo laag bij de grond komt.

 • Kas aan huis als serre
Zelfbouw Inspiratie: Kas naast het huis
Zelfbouw Inspiratie: Kas naast het huis

Deze bewoners hebben een kas naast hun huis gezet en een directe verbinding gemaakt. Meestal zie je een serre of een kas tegen een groot deel van de (achter)gevel aan staan. Deze oplossingen heeft verschillende voordelen:

   • Door de kas los opzij van het huis te plaatsen, neemt het geen licht weg van de achterliggende ruimtes.
   • Doordat de kas los staat komt er ook veel meer licht in de kas zelf. Je kunt ook meerdere kanten uitkijken en hebt bijna het gevoel buiten te zitten omdat er van alle kanten licht en zicht is.
   • Wanneer de kas in de winter te koud is en in de zomer te heet, dan kan deze makkelijk afgesloten worden van de rest van het huis.
   • Ook maakt de plaatsing van de kas op deze manier dat de achtertuin meer beschut is, zowel qua zicht als qua wind.
 • Plafondhoogte – Loft
Voorbeeld slaapkamer met een standaard vlak plafond.
Voorbeeld slaapkamer met een standaard vlak plafond.

In één van de B&B’s waar wij overnachtten hadden we deze kamer. Bekijk eens goed het verschil op de foto’s. Hierboven alsof er een vlak plafond is en hieronder met de extra hoogte onder het schuine dak. De extra ruimte onder het dak maakt dat de kamer die minimaal in oppervlakte was, toch ruim lijkt.
Ruimtes onder een schuin dak worden vaak als intiem en prettig ervaren. Waarom niet bewust dergelijke ruimtes toevoegen aan jouw huis?

Voorbeeld zelfde slaapkamer nu met een schuin plafond als in een loft.
Voorbeeld zelfde slaapkamer nu met een schuin plafond als in een loft.
 • Hoogteverschil

Veel komt het niet voor in Nederland, een hoogteverschil zoals hier in Rhenen. Toch zie je op de plekken waar het wel voorkomt dat het een charme geeft aan het straatbeeld. De verdiepingshoogtes verspringen ten opzichte van elkaar en dat geeft een levendig beeld.

Inspiratie Zelfbouw: Hoogteverschil in de straat geeft een levendig beeld.
Inspiratie Zelfbouw: Hoogteverschil in de straat geeft een levendig beeld.
 • Detail maakt levendig

Dit voorbeeld is dan geen zelfbouw, maar het geeft wel een duidelijk voorbeeld van wat ik bedoel met ‘detail maakt levendig’. Overigens wil dit niet zeggen dat een strak uitgevoerde detaillering per definitie een saai huis is. Het gaat ook om de keuze van materialen.

Vergelijk eens de bovenste en de onderste rij met woningen. Het is niet altijd makkelijk te duiden waar het aan ligt dat de ene rij meer aanspreekt dan de andere. Volgens mij is het meest belangrijke de duidelijke driedeling in de woningen aan de onderste: de woningen hebben een basis, een midden en een top. Dit zie je vooral ook in de bijgevoegde schets.

blog-35 linker-rijwoningen-saai

blog-35 rechter rijwoningen levendig

Beide woningen hebben de woonkamer op de verdieping. Bij de bovenste woningen kijken we op de achterkant, de begane grond is een tuinkamer, die lang niet bij al de woningen ook zo gebruikt wordt, het geeft een verlaten indruk. Bij de onderste woningen zijn hier op een mooie manier garagedeuren geplaatst. Door de bogen vormen de garagedeuren op een rij een basis voor de woningen erboven.

De bovenste rij woningen hebben een vlak dak, waar hier en daar een dakkapel op geplaatst is. Deze dakkapel staat echter als een los element op het dak. Dit geeft een saai beeld. De onderste rij woningen hebben een verspringend dak, de gevel is hoger doorgezet op een deel van de bovenste verdieping. Hierdoor verspringt de dakrand en dit maakt de woningen levendig. Op het schuine dak gedeelte zijn ook dakkapellen geplaatst, deze zijn echter in proportie en maken deel uit van het dak zelf.

Gestileerde verschillen in de woningen van de bovenste (links) en de onderste foto (rechts).
Gestileerde verschillen in de woningen van de bovenste (links) en de onderste foto (rechts).

De bovenste rij woningen zijn breder dan de onderste woningen. Blijkbaar speelt die verhouding mee in het beeld.

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Laat het ons weten in het reactie vak hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.