6 droomhuis tips uit de Ardennen

Gluren bij de buren. Daar leer je het meeste van: kijken naar woningen die al gerealiseerd zijn en onthouden wat je er goed en minder goed aan vindt. Het beste kun je dit fysiek voor jezelf vastleggen in een moodboard. Iets nieuws bouw je altijd op uit al bestaande elementen, het is de combinatie die nieuw is. Dus: Pikken mag!

  Veranda boven op de carport
  Veranda boven op de carport

 1. Deze eenvoudig ontworpen woning heeft heel handig de carport op zo’n manier geïntegreerd dat het dak gebruikt kan worden als terras. Door het schuine dak van het huis door te trekken, ontstaat een verhoogde veranda, waar je ook met regenachtig weer nog beschut buiten kunt zitten. Een overdekte trap zorgt voor het contact met de tuin. De carport is breed genoeg, zodat er ook ruimte is voor de opslag van haardhout en genoeg ruimte om langs je auto bij de voordeur te komen.
  Wanneer je dit wilt voor jouw huis, bedenk dan goed wat de hoofdrichting van de wind is, want als dit verkeerd ligt, dan kun je er bijna niet zitten wanneer er een windje staat.
 2. Twee-onder-een-kap gekoppeld via garage
  Twee-onder-een-kap gekoppeld via garage
 3. Een twee-onder-een-kap kan handig zijn wanneer je je kavel efficiënt wilt gebruiken. Doordat je direct tegen je buren aanbouwt, heb je geen 3 meter zijtuin nodig om de afstand tot de zij-erfgrens te bewaren. Bij dit huis hebben ze dat heel slim aangepakt, door de twee garages te koppelen. Hierdoor heb je geen geluidsoverlast van de buren. Ook is het hierdoor minder logisch om je terras direct tegen de erfgrens aan te leggen, want de openslaande deuren vanuit de leefruimte liggen minimaal 2 garagebreedtes uit elkaar.
 4. Sfeer zit in de details
  Sfeer zit in de details
 5. De twee bovenstaande twee onder een kap woningen zijn qua architectuur elkaars spiegelbeeld. Maar wat een verschil in uitstraling. Op de linker foto het linker huis nader bekeken. Het aanbrengen van persoonlijke details, veel bloemen en een aantrekkelijk zitje geeft de woning een vriendelijk en verwelkomend uiterlijk. De rechter woning geeft een wat afstandelijker beeld. Deels komt dit ook doordat er extra kaders zijn aangebracht in de kozijnen voor de rolluiken.
 6. Handig gebruik maken van hoogteverschillen
  Handig gebruik maken van hoogteverschillen
 7. De Ardennen hebben als voordeel de hoogteverschillen, hierdoor krijgen woningen al sneller een levendig uiterlijk. Deze woning maakt hier handig gebruik van. Omdat de achtertuin een stuk hoger ligt dan het wegniveau, woont men op de verdieping en is er aan de wegzijde een inpandige garage. Langs het huis is er een gebogen pad omhoog naar de voordeur. Omhooglopend veranderd het perspectief van de tuin en het huis. Je komt echt ‘aan’ bij de woning.
  Aan de linkerzijde is het niveau van de verdieping doorgetrokken in een terras met zicht op de weg en het uitzicht verder de berghelling af.
 8. Glazen klompenhok
  Glazen klompenhok
 9. Ook deze woning maakt mooi gebruik van het hoogteverschil. Het pad naar de voordeur wordt gevormd door verschillende onderdelen, de trap, een bocht in het pad. Bij de voordeur is een voorruimte gemaakt in de vorm van een kas. Dit geeft de woning een bijzondere uitstraling en is bovendien handig als overkapping als het regent. Een soort van ‘klompenhok’ zou je kunnen zeggen. Extra functie is dat je er de niet winterharde planten kunt laten overwinteren.
 10. Terras vanuit leefruimte bereikbaar
  Terras vanuit leefruimte bereikbaar
 11. Hoe je je terras vorm geeft hangt heel veel af van welke mogelijkheden je hebt in je tuin. Van belang is dat je terras direct aan het huis is gelegen en vanuit de leefruimte toegankelijk is. Links heeft men een overkapping aangebouwd, waar ook met slechter weer nog bij de kachel buiten gezeten kan worden.In het midden maakt men gebruik van het hoogteverschil en het uitzicht, door het terras te laten zweven. Rechts ligt de achtertuin juist glooiend omhoog en is het terras enigszins beschut in de L-vorm van het huis gelegen.

Allemaal voorbeelden waarmee jij je voordeel kan doen. Welke slimme tips heb jij van iemand anders ‘gepikt’? We horen het graag in een reactie in het reactieveld hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.