6 Indelingstips voor je huisontwerp

Wil jij je eigen droomhuis ontwerpen en (laten) bouwen? Waar loop je tegenaan? En hoe hebben anderen dat opgelost? Welke tips hebben mensen die hun droomhuis gerealiseerd hebben voor jou? Voor mijn boek ‘Bouw je droomhuis’ heb ik mensen die hun eigen huis gerealiseerd hebben geïnterviewd. Het boek zal na de zomer gepubliceerd worden. Voor jou alvast wat tips van de ervaringsdeskundigen over de indeling van je huis.

1. Kijken bij de buren

Voor alle voorbeelden geldt: let goed op wat de mogelijkheden zijn van je kavel en hoe dit aansluit op je eigen wensen. Een veelgehoorde goede tip: ga vooral veel binnenkijken bij andere mensen, misschien uit de buurt, die hun huis al gerealiseerd hebben. Hier doe je veel waardevolle ideeën op. Vooral bij mensen die hun eigen huis ontworpen hebben, want zij zijn al heel bewust bezig geweest met de indeling.

In de plattegrond van de woning van Ramon en Natasja zijn een aantal leuke tips af te lezen.

2. Binnen komen

De hal is een ruimte waar over het algemeen weinig aandacht aan wordt besteed. Toch is het van belang om hier voldoende bij stil te staan. Ramon en Natasja hadden de hele plattegrond nagetekend in een programma en zijn bezig geweest met het schuiven van meubels. De enige ruimte waar ze dat niet hebben gedaan was de hal. En dat vinden ze nu wel erg jammer, omdat de hal best iets ruimer had gemogen.

Wat ze beter gelukt vinden is de manier van binnenkomen vanaf de hal de woonkamer in. Deze deur staat schuin naar het zitgedeelte toe, zodat je als het ware meteen daar naartoe geleid wordt.

blog24 indelingstips-plattgerond Ramon-Natasja
Slimme indelingstips aan de hand van de plattegrond van Ramon en Natasja.

3. Schuifdeuren als afscheiding

Wat Ramon en Natasja erg prettig vinden zijn de en-suite schuifdeuren die zij tussen de leefkeuken en zitruimte hebben geplaatst. Zo kunnen de kinderen rustig aan tafel lawaai maken, terwijl zij rustig in de zithoek zitten. Of andersom als de kinderen een film willen kijken, kunnen zij rustig aan tafel in de keuken zitten.

4. Indeling en ramen

Ze houden van een licht huis en hebben daarom veel ramen. Van te voren hebben ze rekening gehouden met waar de televisie komt te hangen. De ramen in die muur zijn zo geplaatst dat ze elk aan een kant van de televisie staan.

Tegenover de deur vanuit de hal wilden ze een lage brede buffetkast zetten. De wand is hier bewust zonder ramen uitgevoerd.

5. Nissen in een verdikte muur

Omdat de haard naar voren uitsteekt, hebben ze de wand gelijk getrokken met de voorkant van de haard. In deze extra dikke muur hebben ze nissen gemaakt waar ze mooie dingen kunnen tentoonstellen. In het verdiepte gedeelte direct naast de haard stapelen ze de voorraad houtblokken.

Blog24 balk onder plafond naar balk in plafond
Tip: Vraag of het mogelijk is om de balk onder een verdiepingsvloer IN de vloer te laten opnemen. Zo loopt het plafond netjes door.

6. Balk in het plafond

Hans vertelde mij dat er een balk onder in zijn verdiepingsvloer geplaatst moest worden omdat de overspanning te groot was. De balk zou onder de vloer uitkomen en dat zou een verstoring in het doorlopende plafond betekenen. Hans kwam zelf met het idee om de balk in de vloerdikte te plaatsen. De constructeur berekende dit en het kon! Hans is blij dat hij zo kritisch heeft meegekeken met de tekeningen, want een balk in zijn plafond had hij echt niet mooi gevonden.

Dit is zomaar een greep uit de indelingstips die voortgekomen zijn uit de interviews. Er is nog veel meer te lezen in mijn boek. Lees hier meer over het boek ‘Bouw je droomhuis’.