9 x een verrijking van je huis

Samen zijn en toch je eigen hoekje. Sneller weer aan de slag met je hobby wanneer je het kan laten liggen. De zithoek die eigenlijk te ruim is wanneer je alleen bent. Een rustig hoekje om tot jezelf te komen. Een handige plek om even wat dingen weg te leggen.

Allemaal voorbeelden die vragen om een klein deel van de kamer dat bij de kamer hoort en toch apart is. Soms wat groter en soms maar heel klein. De oplossing kan gevonden worden in het toepassen van een nis. Deze kan vorm gegeven worden als een uitststulping in de gevel (een erker als er ook ramen in zitten) of als een inham in een binnenmuur.

Hieronder 9 voorbeelden van hoe je met een nis het gebruik en de beleving van je huis kunt verrijken:

 1. Werk- of hobbynis

Een kleine ruimte opzij van een grotere, waar je kunt gaan zitten werken, terwijl je contact houdt met de mensen in de kamer. Je kunt makkelijk je werk laten liggen en op een geschikt volgende moment weer verder gaan. (Voor werk dat concentratie vereist is dit natuurlijk niet zo’n goede oplossing.)


 2. Kastnis

Oftewel een ingebouwde open kast. Vooral in de badkamer wordt de nis op deze manier vaak toegepast. Geen plek waar stof achter of bovenop kan blijven liggen. Je stoot geen tenen tegen deze kast! De nis kan tussen twee staanders in de muurconstructie worden opgenomen, mits er geen geluidseis is naar de naastliggende kamer.

 3. Bergplankje

Een kleinere variant kan op de meest strategisiche plekken handig zijn. Je kunt er je sleutels in kwijt. Of een oplaadplek maken voor mobieltjes.

 4. Badnis

Een badkamer is over het algemeen een functionele ruimte. Met een nis waar je bad in staat, kun je van dat gedeelte een intieme hoek maken, waar je relaxed in sfeer kunt genieten van een warm bad.

 5. Badkamernis

Een nis kan redelijk groot zijn en toch nog steeds als een nis aanvoelen. In een nis opzij van je slaapkamer kan zelfs een hele badkamer passen…

6. Bednis

Je bed is één van de meest intieme plekken in je huis. Het vraagt om een lager plafond. Dat kan door er een baldakijn boven te hangen. Je krijgt ook een intieme sfeer door je bed niet vrij in een grote ruimte te plaatsen, maar in een nis. De ruimte wordt als vanzelf intiem.

 7. Lees-nis

Een kleine hoek net even afgezonderd van een grotere leefruimte. Een rustig en knus plekje waar je je in kan terugtrekken.

 8. Raamnis

Een leesplek kan ook heel goed bij een raam gecreëerd worden. Mensen trekken als vanzelf naar het licht en het uitzicht. Daarom is een zitmogelijkheid in het raam een mooie oplossing.

 9. Ontbijthoek nis

Wanneer je dit doortrekt en de nis wat groter maakt, ontstaat er een erker waar je met meerdere mensen kunt zitten. Een kleine zithoek opzij van de keuken. Een compacte nis met een zitting langs de wand rondom en een tafel in het midden. Zo’n zithoek kan ook heel goed gebruikt worden als hoek voor je hobby. Waar je je spullen kan laten liggen, als je met de anderen aan tafel gaat eten.

 10. En als bonus: Kinder ‘grot’

Kinderen houden van het zich kunnen verstoppen in kleine ruimtes. Door het plaatsen van een bed in een nis ontstaat er als vanzelf een intieme, omsloten ruimte. Door een hooggeplaatst bed, of bij het stapelen van bedden, wordt dit nog eens benadrukt. Ook kan een hoek onder een laag gedeelte van het schuine dak een fijne ‘hang’ plek worden.

Heb jij al een nis in jouw huis? Wat zou jouw favoriete plek zijn om te ontwerpen voor je eigen huis? Ik ben benieuwd naar jouw antwoord hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.