Architectenkeuze, hoe doe ik dat?

Je kiest ervoor je woonhuis door een architect te laten ontwerpen. Maar welke? Er zijn zoveel architecten en hoe maak je dan de juiste architectenkeuze? Hoe vind je die ene architect die jouw huis tot een droomhuis kan maken?

Deze 3 aspecten helpen je op weg om de juiste architect voor jouw huis te kiezen:

 1. Architectenkeuze bij voorbeeld
 2. De meeste architecten maken ‘reclame’ voor zichzelf door foto’s van huizen die zij hebben ontworpen te laten zien. Op deze manier kun je een voorstelling maken van wat de variatie aan beeld is wat je kunt verwachten van die architect.

  Het is dus van belang voor jezelf dat je voordat je een architect gaat zoeken, eerst zelf een goed beeld hebt bij wat voor stijl huis je zou willen. Is dat modern, klassiek, ecologisch? Daar past dan een specifiek type architect bij.

  Het is in het belang van de elke architect om dit portfolio te kunnen laten zien.

   Voor DIY architecten ligt dit iets anders, omdat ik jou begeleid in het ZELF ontwerpen van je huis. Dat huis zal dus de stijl worden die jij zelf kiest: want jij bent degene die de keuzes maakt, niet ik. Om dat beeld helder te krijgen, help ik je jezelf vragen te stellen.

  Het beeld van je huis is onderdeel van jouw woonwensenplan. Of je nu zelf gaat ontwerpen of voor een architect kiest het is van belang dat jij jouw wensen helder opstelt.

  Je kunt de informatie van architecten op hun eigen website vinden of soms in verzamelboeken. Een aantal goede sites hiervoor zijn:

 3. Persoonlijke klik
 4. Natuurlijk wil je goed begrepen worden door je architect. Dan is de persoonlijke klik een heel belangrijk aspect. Ga langs om kennis te maken, of maak je architectenkeuze aan de hand van gesprekken op een beurs, bijvoorbeeld de Eigen Huis Beurs.

  Soms wordt de architectonische schets gemaakt door de ‘hoofd’architect en vindt de nadere uitwerking plaats met een collega. Vraag dit van te voren na bij de architect, omdat jouw huis niet alleen om een architectonisch beeld gaat, maar ook zeker om de functionaliteit en hoe je er wilt wonen. Dan wil je van te voren ook kennis maken met die collega, om zeker te weten dat jouw wensen begrepen gaan worden.

  Het is fijn wanneer het denkbeeld van de architect strookt met het jouwe. Dat maakt het makkelijker om elkaar te bergijpen. Maar nog belangrijker is of de architect JOU begrijpt.

   Voor DIY architecten is die persoonlijke klik voor individuele begeleidingssessies heel belangrijk. Omdat ik jou help met het ZELF ontwerpen en je eigen wensen helder te krijgen, is het ook voor mij belangrijk dat ik me in jou kan verplaatsen om de juiste tips en suggesties te geven. Lukt mij dat niet goed, dan krijg jij niet de ondersteuning die je wel verwacht te ontvangen.

   Persoonlijke klik is belangrijk bij het kiezen van een architect
   Persoonlijke klik is belangrijk bij het kiezen van een architect

  Je kunt een architect leren kennen in een persoonlijk gesprek. Maar ook bijvoorbeeld door hun blogs te lezen kom je erachter wat hen drijft en welke beelden zij hebben van wonen.

 5. Jouw eigen woonwensen
 6. Absoluut van belang is een helder beeld van jouw woonwensen. Dat klinkt misschien raar als aspect om een architect te kiezen, lees daarom snel verder.

  Wanneer jij nog niet duidelijk weet wat je wilt, klinkt elk aannemelijk voorstel je goed.
  Door eerst goed stil te staan bij wat je echt wilt, wat jouw wensen zijn, kun je het aanbod toetsen aan jouw wensen en daaruit de best aansluitende te kiezen.

  Op die manier wil je niet dat wat je kiest, maar kies je dat wat je wilt.

   Bij DIY architecten ben je dan aan het goede adres. Ik help je met het formuleren van dat wat JIJ wil. Zodat jij zelf een bewuste keuze kan maken. Of het nu gaat om het opstellen van jouw woonwensenplan waarna je voor een architect of een catalogus woning kiest, of dat het gaat om het maken van de keuzes in het maken van het ontwerp van je huis.

Naast deze drie belangrijke aspecten zijn er diverse andere onderdelen van belang, zoals locatie, kosten en type diensten van de architect. Ik wil je echter op het hart drukken dat een hogere prijs te prefereren is boven goedkoop werken met iemand waar je geen klik mee hebt. Uiteindelijk maak je nu keuzes voor je woonhuis waar je voor langere tijd in wilt wonen.

Wil jij je woonwensenplan duidelijk opstellen? Lees hier meer over het Woonwensenplan

Welke aspecten in het kiezen van een architect vind jij het meeste van belang? Laat het weten in het reactieveld hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.