De beste indeling van jouw droomhuis

Hoe zorg je er nu voor dat de indeling die je maakt de allerbest mogelijke indeling van jouw droomhuis is?

Om daar inzicht in te krijgen, is het van belang dat je dit voor jezelf goed na gaat. Dit kun je doen aan de hand van 5 indelingsprincipes. Bij elk principe bekijk je wat het beste past bij de manier waarop jij wilt wonen. Uiteindelijk ga je de indeling die er per principe uitkomt met elkaar combineren. Soms betekent dit concessies doen, meestal zul je zien dat de ruimtes bijna als ‘magisch’ in elkaar passen tot een ideale indeling.

Je hebt hiervoor nodig een lijst met de ruimtes die jij in je huis wilt hebben.
Weet je dat nog niet precies, volg dan de eerste stappen van het DIY ontwerp-plan in het gratis e-book ‘Huis vol Geluk’.

Maak van elke ruimte een cirkel, die je ongeveer in de grootte knipt van het oppervlak van de ruimte op schaal. Wanneer je deze stappen doet, neem dan in eerste instantie de grote en/of belangrijke ruimtes mee. En ga pas in tweede instantie aan de slag met bijvoorbeeld de bergruimtes en het toilet.

In de komende weken zal ik alle 5 indelingsprincipes behandelen. Hier de eerste:

Functionele relatie tussen de ruimtes

Sommige ruimtes moeten naast elkaar of dicht bij elkaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bijkeuken bij de keuken, de badkamer in de buurt van, of direct toegankelijk vanaf, de slaapkamer.
Om te beginnen kun je de cirkels van de ruimtes die een relatie met elkaar hebben bij elkaar neerleggen. Hierdoor krijg je al enig inzicht in wat belangrijk is voor jouw indeling.

Je kunt de relatie tussen verschillende ruimtes ook opnemen in een schema. In dit schema kun je goed aangeven welke prioriteit je aan een bepaalde fysieke relatie tussen ruimtes geeft. Dat is handig voor straks, wanneer je gaat combineren met de andere indelingsprincipes.

Je hebt hier ruitjes papier voor nodig, of teken zelf ruitjes. Je schrijft zowel horizontaal als verticaal alle ruimtes. Op het kruisvlak van de ruimtes noteer je met een symbool wat voor soort relatie die ruimtes met elkaar hebben. Bijvoorbeeld een open rondje voor een indirecte relatie en een dicht rondje voor een directe relatie (met een tussendeur of zelfs open ruimte). Je kunt hier natuurlijk zelf nog symbolen en prioriteit aan toevoegen.

Relatieschema indeling van je woning
Relatieschema indeling van je woning

Om achter de relatie tussen ruimtes te komen, doorloop je een dag in jouw huis. Beschrijf jouw routine en waar je de verschillende activiteiten doet. Aan de hand van die volgorde kun je bepalen of je het belangrijk vind dat die ruimtes direct toegankelijk zijn naar elkaar, of via een gang. Of dat ze iets verder weg mogen liggen.

De ‘customer’ journey

Een voorbeeld van zo’n routine:

Je hebt gasten en je gaat voor hen koken. De boodschappen zijn al gedaan en staan in de bijkeuken. Het koken zelf doe je natuurlijk in de keuken. Omdat je veelvuldig heen en weer loopt tussen de voorraad in de bijkeuken en de keuken zelf, moeten deze direct naast elkaar liggen met een enkele tussendeur. Misschien bereid je het toetje wel met de ijsmachine in de bijkeuken. Misschien gebruik je verse kruiden en moet je hiervoor even naar de tuin lopen. Doe je dit direct vanuit de keuken, of loop je via de bijkeuken naar buiten?

 

Wanneer je gasten binnen zijn heb je het eten bijna klaar, maar je moet nog de laatste hand leggen aan een aantal dingen. Dit doe je terwijl je de gasten al een borrel inschenkt. Je vindt het gezellig wanneer ze kunnen aanschuiven in de keuken, zo kun je alvast met hen bijkletsen. Je zet hun borrel neer aan de ‘ontbijtbar’. Je gasten zitten comfortabel op de hogere kruk en vragen of ze nog iets kunnen doen. Je laat één van hen de pitjes uit de granaatappel eruit halen, die je voor het toetje bedacht had. Zo zijn jullie gezellig samen bezig.

Het eten doen jullie aan de mooi gedekte tafel, die in open verbinding met de keuken staat. Tijdens het eten moet je nog een paar keer heen en weer lopen voor het zout dat je vergeten was op tafel te zetten en een doekje omdat iemand morst. Je partner ruimt de tafel af en zet ze gelijk in de vaatwasser, zodat de keuken er fijn opgeruimd uit blijft zien: je kijkt immers vanaf de eettafel recht de keuken in…

Dit is slechts één van de stukjes op een dag. En misschien ziet dit verhaal er bij jou wel heel anders uit. Misschien heb jij liever dat je partner alvast de borrel start met de gasten en dat jij de maaltijd rustig verder af maakt in de keuken. Misschien wil je helemaal niet vanaf de eettafel recht de keuken in kunnen kijken.

Principes voor de indeling van je huis

Leg deze combinaties vast door de cirkels bij elkaar te leggen. Maak hier een foto van ter referentie en om te onthouden. Daar kom je later weer op terug, wanneer je andere indelingsprincipes hebt uitgewerkt.

Spreekt dit je aan? Dan kun je gratis mee doen met de Ontwerpchallange. In 14 dagen ga je aan de slag met verschillende indelingsprincipes en andere aspecten die invloed hebben op het ontwerp van jouw plattegrond. Lees hier meer over de Ontwerpchallenge.

Wil jij jouw relatieschema hieronder delen? Of misschien heb je er wel een vraag over. Dat kan in het reactieveld hieronder.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624

One thought on “De beste indeling van jouw droomhuis

  1. Erg goeie tips voor het indelen van je huis. Ik denk dat als het aankomt op het interieur of het binnenontwerp van je huis het beste is als je daar al een goed beeld bij hebt; Niet zozeer tot in detail maar dat je aan kunt geven hoeveel waarde je hecht aan bepaalde ruimtes en welke ruimtes nauw met elkaar in verbinding moeten staan. Daarna kan je met een gerust hart de taak overlaten aan een binnenhuis architect om jouw huist te laten ontwerpen.

Comments are closed.