Bloed eigenwijs en daarom doen we het zelf

Wij zijn bloed eigenwijs. We denken er zelfs over om ons huis ‘Huize Eigenwijs’ te noemen of iets in die richting. En daarom kozen we ervoor om ons huis zelf te ontwerpen met hulp van DIY architect Cindy Vissering.

Deze blog is geschreven door Priscilla Rolvers

Bijna 6 jaar geleden gingen mijn man Richard en onze 9 maanden oude dochter Ayla in een jaren ’30 hoekwoning wonen in Beverwijk. Het huis had behoorlijk wat liefde en aandacht nodig en dat hebben wij gegeven. We hebben 3 jaar lang heftig verbouwd; van badkamer verplaatsen tot een flinke uitbouw, met constante herrie en centimeters stof. In die tijd werd onze oudste zoon geboren, die zelfs bleef slapen terwijl er een betonnen vloer open gebroken werd.
Eenmaal zwanger van ons derde kind, was ik er wel even klaar mee: we lasten een pauze in en zouden een paar jaar later de zolder gaan doen.

Niet het moment om te gaan verhuizen, zou je denken.

Een vriendin stelde voor om met een groep vrienden en gelijkgestemden een klein dorpje te gaan oprichten in Almere Oosterwold: Giraffendorp. Het is een gebied wat al 25 jaar biologische akkerbouw is en waar de overheid een hele bescheiden rol gaat spelen. Onze kinderen zouden samen opgroeien en in het bos spelen. We zouden ruimte hebben. Ruimte om ons heen, ruimte voor een tuin en ruimte voor mijn bedrijf.
We gaan ervoor!

We hebben een aantal bouwbedrijven en architecten gesproken. We keken naar cataloguswoningen, maar vonden niet ons droomhuis.

We willen nu eenmaal altijd nét iets anders. We willen graag ‘zelluf doen’.

Dat wrong niet alleen bij de cataloguswoningen, maar ook bij de architecten. Bij de meeste architecten kregen we het gevoel dat we toch een beetje in hun kunstwerk gingen wonen. We willen geen kunstwerk van een ander, we willen ons droomThuis.

We doen het graag zelf, maar we willen het ook goed doen: over 20 jaar willen we er nog wonen en we willen geen spijt krijgen van iets wat naderhand een heel bekend ontwerpprincipe is. We wilden een professional.

We spotten Cindy ergens op internet en ze kwam langs om kennis te maken. Ze had haar hielen nog niet over de drempel naar buiten of we zeiden tegen elkaar ‘Ja! Dit is hoe we het willen doen!’

Met Cindy doorlopen we 10 stappen. Eerst werken we een stap samen thuis uit en daarna hebben we een sessie met Cindy om de keuzes die we gemaakt hebben door te spreken.
We begonnen in de eerste stap met dromen: wat willen we nu eigenlijk? Ik kwam zowat met een hobbitsstee en Richard met een modern huis wat bijna volledig van glas was. Ik rond, hij heel recht. We maakten allebei, op aanraden van Cindy, een moodboard met Pinterest en kregen handvatten om over te praten. ‘Wat vind jij mooi aan dit plaatje en waarom?’.

Toen we gingen trouwen wilde ik tussen de bomen in een bos trouwen en hij in een kasteel. We hadden een geweldige bruiloft in een chique en knus restaurant midden in een bos 😉 Wij zijn goed in compromissen maken met elkaar: uiteindelijk is het doel dat we het samen leuk hebben en niet dat we onze zin willen doordrijven. Maar soms loop je in de onderhandelingen vast: hoe kom je daar nou weer uit?

Het was heel fijn om na iedere stap met Cindy om de tafel te zitten. Om te helpen tot een compromis te komen of een volledig nieuwe keus op tafel te leggen. Het is zo vaak voorgekomen dat Cindy iets noemde waar wij het bestaan niet van wisten en wat wel erg goed bij ons past: ze is de professional aan tafel die in de rol van coach blijft.

Iedere stap werd concreter. Je kunt geen recht rond huis bouwen. Cindy heeft ons heel erg geholpen bij de ‘waarom’.
Waarom wilde ik dat ronde hobbitshuis? Ik kwam erachter dat ik een ecologisch damp-open huis wil, wat me het gevoel geeft van geborgenheid. Ik wil een knus huis, waar ik ’s avonds op de bank kan krullen bij de open haard. Richard wil graag een huis waar het licht om je heen danst en waar hij overzicht heeft. Rechte lijnen die rust geven.
Hoewel onze moodboards totaal anders waren, kwamen we er tijdens een sessie met Cindy achter dat onze behoeftes wél samen konden komen. Dat weet Cindy zo goed te vangen, dat is haar kracht.

Tijdens de sessies komt Cindy terug op hoe een huis je kan laten voelen, zonder haar mening op te dringen; zo beschrijft ze bijvoorbeeld dat de meeste mensen zich geborgen voelen in een ruimte met een laag plafond en juist tijdens een feestje samenkomen in een ruimte waar het plafond het hoogst is. Dat je de open haard niet op het laatste moment in moet tekenen, maar dat je deze ook kunt zien als het middelpunt van de activiteit.

Met haar tips zijn we bijna bij de definitieve tekening. We worden nu heel erg bezig gehouden met rompslomp rondom het kavel dat we gaan kopen, dus de laatste stap moet heel even wachten.

Keer op keer werden we terug geworpen op onszelf: wat willen wij en waarom? Het gaat ons niet om het maken van een kunstwerk waar je alleen naar kijkt:

Het gaat om een thuis voor ons gezin. Om een thuis waar je samen eet, spelletjes doet, in de brede vensterbank een boek leest terwijl je uitkijkt over de gezamenlijke binnentuin waar onze kinderen met hun vriendjes en vriendinnetjes spelen.

En volgens mij hebben we dat kunnen vangen in het ontwerp wat we gemaakt hebben. Dát doel is bereikt.
Ons huis wordt rechthoekig en licht zoals Richard graag wil. Het wordt ecologisch gebouwd met veel nisjes om je in terug te trekken met een goed boek zoals ik wil. Een huis met een skelet van rondhout en muren van kalkhennep, met de look & feel van een woonboerderij. Als we het papierwerk van de vergunningen rond hebben, kunnen we volgend voorjaar gaan beginnen met bouwen.
Ik ben zo benieuwd!

Priscilla en Richard hebben drie kinderen. Hier zijn zij op hun kavel. Priscilla heeft haar bedrijf 'Natuurlijk een gezonde huid' aan huis.
Priscilla en Richard hebben drie kinderen. Hier zijn zij op hun kavel. Priscilla heeft haar bedrijf ‘Natuurlijk een gezonde huid’ aan huis.
Fotograaf: Gerritjan Huinink

One thought on “Bloed eigenwijs en daarom doen we het zelf

  1. Dit is precies, zoals het gegaan is, precies en keurig opgeschreven. Nu wachten op de kavel en starten maar.

Comments are closed.