Boost voor het ontwerp van je eigen huis

Op welke manier komt het ontwerp van jouw huis tot stand? Laat jij het aan een architect over, of wil je grotendeels zelf bepalen hoe je huis eruit komt te zien? Naar een architect gaan, kan dan altijd nog! Mijn ervaring is dat hoe bewuster jij je eigen keuzes maakt, des te beter ze aansluiten bij jouw echte diepste wensen. Want, hoe goed je ook je keuzes kunt omschrijven, je hebt altijd met een onderbuikgevoel een voorkeur, die je moeilijk aan anderen kan verklaren. Daarom kan een ander moeilijker de juiste keuzes voor jou maken.

Waar zit je het liefste?

Frank en Ingrid hebben het gevoel dat ze elke avond als ze bij elkaar willen zitten moeten kiezen voor de favoriete plek van de een, of van de ander. Frank zit graag in de keuken, met zijn krant op tafel gespreid en met een mooi uitzicht, Ingrid zit graag opgekruld op de bank met een boek. Toch vinden ze het gezellig om bij elkaar te zitten. Na wat doorvragen bleek waarom ze op die plek juist wel of niet graag zitten. Voor Ingrid betekent de keuken een werkplek en dat er nog wat te doen is, dat ze dus niet rustig kan gaan zitten. Frank vindt het fijn om naar de keukenkastjes te kijken, die hij eigenhandig gebouwd heeft en hij houdt van het uitzicht.

Voor hun nieuwe huis wordt daarom een leefkeuken voor Frank een heel belangrijk middelpunt van het huis. Terwijl Ingrid meer de behoefte heeft om zich terug te trekken in een intiemer gedeelte van het huis. Zeker wanneer ze gasten in hun Bed & Breakfast hebben, waarbij de keuken voor hen ook toegankelijk is. Omdat voor Frank ook vooral het ‘hoog’ zitten met de ruimte voor de krant en het uitzicht van belang waren, hebben we gekeken of die mogelijkheden kunnen creëren in de woonkamer. Zowel Frank als Ingrid waren blij met dit voorstel. Na de twintig varianten die ze hiervoor hadden, is deze plattegrond zo gebleven.

Soms blijkt het goed om wat dieper te analyseren waarom je ergens graag zit, of waarom je daar een voorkeur voor hebt. Zeker wanneer je de keuzes voor je nieuw te bouwen huis zo wilt nemen dat iedereen die er gaat wonen een goed gevoel heeft. En dat niet alleen voor nu, maar voor een lange tijd.

In de artikelen van dit blog en het gratis e-book dat je rechts van dit blog kan aanvragen wordt je al een eindje op weg geholpen om te bepalen welke elementen in je huis voor jouw van belang zijn en hoe je die vervolgens kunt inzetten. Wil je echt een vliegende start, kom dan naar de Ontwerp-Boost van 30 mei in Amsterdam. Je ontvangt dan ook het boek ‘Bouw je Droomhuis’ waarin zelfbouwers vertellen welke stappen en overwegingen zij genomen hebben om hun huis te realiseren.

Ontwerp-Boost

‘Het stappenplan en de ontwerpprincipes erachter zetten je wel echt aan het denken.’

‘Ik had even het gevoel dat ik beter helemaal opnieuw kan beginnen, maar ik zie dat ik al veel heb uitgedacht dat ik dan weer snel kan invoegen met mijn nieuwe inzichten.’

Een van de ontwerp-tips is erop gebaseerd dat je je hele woningontwerp doorloopt met activiteiten die je elke dag doet. Een ‘customer journey’ wordt dit ook wel genoemd. Wat is dan handig, wat mis je?

 

De hele Ontwerp-Boost geeft een manier van denken die deelnemers gevoelsmatig direct omarmen. Doordat het dicht bij henzelf blijft en tegelijkertijd inzicht geeft in hoe zij de complexe materie van het ontwerpen van hun eigen huis stapsgewijs en zonder dingen over te slaan kunnen aanpakken.

Wil je dat ook ervaren? Kom dan naar de Ontwerp-Boost van 31 oktober in Utrecht. Je vindt hier meer informatie en hoe je je kunt inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.