Bouw jouw droomhuis

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar hoe anderen hun zelfbouw huis hebben gerealiseerd? En of ze er uiteindelijk zo heerlijk in wonen, als ze van te voren bedacht hadden? Ik was er heel erg benieuwd naar en heb daarom 16 zelfbouwers geïnterviewd. Hun ervaringen heb ik opgeschreven in het boek ‘Bouw jouw droomhuis’.

Het boek staat vol met praktische tips van de geïnterviewden:

“Ook al ontwerp je je eigen huis zelf, de gemeente vraagt toch voor het indienen van een bouwvergunning dat de tekeningen door een architect of bouwtechnisch tekenbureau gedaan worden. Dit kan eventueel via een bouwbedrijf geregeld worden.”

“Door je bewust te realiseren hoe je wilt wonen, kun je je huis helemaal om jouw leven heen ontwerpen.”

“Vooral wanneer je een badkamerspecialist vertelt dat je zelf je huis bouwt, dan grijpen ze al snel naar de duurste producten.”

“Zorg dat je elk streepje en elk rondje op de bouwtekening begrijpt, want voor je het weet heb je een pijp midden op de wand in je woonkamer.”

Het boek doorloopt het gehele proces van droom naar gerealiseerd huis. De verhalen en ervaringen komen van heel verschillende type huizen en van verschillende processen. Sommige zijn met een architect aan de slag gegaan, anderen hebben zelf ontworpen en weer anderen zijn direct met een bouwbedrijf in zee gegaan. Om een beeld te geven van de verschillende woningen, hierbij een aantal voorbeelden uit het boek ‘Bouw jouw droomhuis’.

Dennis en Francis Zelfbouw Het huis van Dennis en Francis staat in Alphen aan den Rijn. Zij geven als tip: “Zorg dat je altijd de bouwtekeningen bij je hebt. Want de aannemer kan elk moment bellen met een vraag en wanneer je die meteen weet te beantwoorden, kan hij verder. De aannemer is dan ook eerder geneigd om je te bellen wanneer hij voor een keuze staat. In plaats dat hij de keuze voor jou maakt om maar verder te kunnen”.

 

Yuri en Juliette ZelfbouwYuri en Juliette hebben hun woonwensen gedetailleerd vastgelegd, zodat de architect daar nauwkeurig op aan kan sluiten. Hoe duidelijker de opgave gesteld wordt, des te beter het voorstel past.
Het herenhuis van Yuri en Juliette staat op Steigereiland in Amsterdam. Zij hebben voordat zij met een architect in zee gingen zelf eerst heel goed bedacht hoe zij wilden wonen door de dag heen en door het jaar heen. Zij hebben de keuken bewust op de begane grond aan de tuin gelegd, omdat zij in de zomer vooral in de tuin leven. De woonkamer op de verdieping ligt aan de achterzijde, aan de voorzijde is een speelkamer voor de kinderen. Deze ruimtes worden vooral in de winter veel gebruikt.

 

Dick Zelfbouw droomhuis

Dick bouwde zijn woning helemaal zelf. Ook het ontwerp heeft hij zelf gemaakt. ” Ook al heb je geen zin, ga elke dag naar de bouw. Er is dan nog niet zoveel anders te doen, dus dan ga je vanzelf weer aan de slag. Verplicht jezelf niet om aan het einde van de dag per se een klus klaar te willen hebben, ga naar huis als je moe bent en maak het de volgende dag af.”
Dick’s huis staat op Steigereiland in Amsterdam. Hij heeft zijn huis opgebouwd van houtskeletbouw. Ook de fundering heeft hij zelf gelegd (de palen had de gemeente al geslagen).

Wil je nog meer weten over de inhoud van het boek, dan vind je dat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.