Bouwen met gerecyclede materialen

Doe jij al aan ‘circulair’ bouwen?


Nee??

Nou, dat is wel het meest actuele op het gebied van duurzaamheid. Wat houdt het dan in?

Dat zal ik je hier uitleggen:

    Circulair wil zeggen: het sluiten van kringlopen. Zorgen dat er niets meer verspild wordt. Dat we geen afvalbergen meer opbouwen. Of afval verbranden.

    Het leeft voort op de gedachte van Cradle to Cradle: ‘afval is voedsel’. Waarbij wat eens afvalproducten waren opnieuw wordt ingezet voor bijvoorbeeld jouw huis.

Het betekent op een andere manier kijken naar producten die aan het einde van hun levensduur in die specifiek functie zijn. Hout van grote kabelhaspels gebruiken als gevelmateriaal, een oude zinken teil hergebruiken als gootsteen of wijnkistjes als wandkasten.

Gerecycled = karakter

Het mooie is dat het hergebruik van oude materialen ook karakter met zich meebrengt. Vaak zit er een verhaal achter. Je huis krijgt daardoor meteen een stuk geschiedenis mee.

Gerecycled hoeft niet perse oud en rommelig eruit te zien.

Annelies Zwaan heeft haar Tiny House gebouwd van gerecyclede materialen en er bijzondere, nieuwe meubels van gemaakt.

In feite is circulair dus niet zo heel veel anders dan recycling, maar dan op meerdere niveaus.

Circulair bouwen

Bij circulair bouwen gaat het niet alleen om het hergebruiken van materialen. Het gaat ook om hergebruik van bouwdelen, zoals bijvoorbeeld kozijnen. Je kunt zelfs een heel gebouw circulair gebruiken door het een andere functie te geven: bijvoorbeeld een oude school om te bouwen tot jouw droomhuis.

In principe zou je kunnen zeggen dat recycling gelijk staat met circulair bouwen. Met die nuance dat er bij circulair bouwen wordt gekeken of je ‘afval’ en producten die je niet meer gebruikt kunt ‘upcyclen’.

Dat betekent het op een gelijkwaardig of hoger niveau weer inzetten als het daarvoor gediend heeft.

Zoals hieronder Adam Hickman en Sian Richards hun Tiny House op een oude truck gebouwd hebben. De truck krijgt een geheel nieuwe functie erbij: wonen. En ze hebben bijvoorbeeld oude houten weiland afscheiding ge-upcycled naar gevelmateriaal. En verpakkingsmateriaal (wijnkisten) verheven tot meubel.

Een volgend leven

In de circulaire economie kijk je echter niet alleen of je afval kunt gebruiken voor het bouwen van nieuwe dingen. Ook kijk je naar wat er met de producten en materialen uit jouw huis gebeurd wanneer je huis weer afgebroken wordt.

Natuurlijk wil je je eigen huis nog niet hoeven afbreken al voordat je het hebt gebouwd!

Je kunt wel rekening houden met de mogelijkheid dat verschillende bouwdelen en materialen weer los en schoon uit je huis te halen zijn. Dat betekent geen kit, lijm of PURschuim gebruiken. Maar goed detailleren en gebruik maken van compriband en afdichtstrips.

Welke tweedehands goederen zou jij weer slim willen hergebruiken in je huis? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624

3 thoughts on “Bouwen met gerecyclede materialen

  1. Mooie uitwerking, maar kun je nu ook een echt huis ontwerpen en bouwen met alleen maar hergebruikte materialen? Daar heb ik nog geen voorbeeld van gevonden.

    1. Dag Mitchell,
      Die voorbeelden zijn ook bij niet bekend. Wel mensen die bezig zijn dit voor een groot gedeelte toe te passen. In de circulaire economie gaat het twee kanten op: gebruikte materialen toepassen én bedenken hoe de materialen na hun functie als jouw woning weer elders gebruikt kunnen worden.

Comments are closed.