Bouwgekte

Stevenen we weer af op een crisis? Wie zal het zeggen. In ieder geval zien we vergelijkbare prijsstijgingen als van vlak voor de crisis. In dat kader een aantal aandachtspunten wanneer jij je huis binnen nu en twee jaar wil gaan realiseren.

Aanhoudende prijsstijging bouwkosten

In de cijfers van het CBS kun je zien dat de prijsstijging van de bouwkosten nu net zo hard gaat als voor de crisis. De stijgende lijn is net zo stijl. Met die kanttekening dat de periode voor de vorige crisis wat stabieler was voor de snelle stijging dan nu het geval is.

Wanneer we deze prijsstijging doorzetten, en het ziet er wel naar uit dat dit een terechte voorspelling is, dan zie je dat we rap boven het bouwkostenniveau van 2008 uit stijgen. De grafiek van IGG-bouweconomie hieronder vertekent enigszins omdat ze een ander basisjaar heeft genomen dan het CBS.

De verkoopprijs van bestaande koopwoningen is nog harder gestegen dan de bouwkosten en stijgt nu al boven het prijsniveau van 2008 uit, zie de cijfers hieronder van het CBS. Er wordt vaak gesproken van een cyclus van 7 magere jaren en 7 vette jaren, maar als we deze grafieken bestuderen, dan zouden deze vette jaren wel eens wat korter kunnen worden…

Bouwgekte

Dat de bouwkostenstijging voorlopig nog niet uitvlakt kun je inschatten aan de hand van de geluiden die je veel hoort. Bouwproducten die niet tijdig voorradig zijn zorgen voor bouwvertraging. Bouwbedrijven die voorlopig geen tijd hebben om jouw woning in te plannen: “de eerste mogelijkheid dat ik je woning kan inplannen is eind 2020”. Dat is nog erg ver weg…

En schaarse goederen worden vanzelf vanwege de marktwerking duurder, kijk maar naar de verkoopprijs van bestaande woningen.

Niet alle gemeentes weten daarmee om te gaan. Een klant vertelde mij recentelijk dat zij € 500,- boete per maand moeten gaan betalen, omdat ze niet op tijd kunnen starten met de bouw – geheel buiten hun schuld. Ze konden geen passend bouwbedrijf vinden dat op tijd kon starten. Op deze manier zouden zij voordat er maar begonnen wordt met bouwen al € 10.000,- kwijt zijn, alleen al aan het reserveren van de kavel….

Waar op letten?

Vanwege de hard stijgende bouwkosten kan het zo zijn dat een bouwbedrijf erbij in schiet. Zij hebben afgesproken voor een bepaald bedrag te bouwen, maar kunnen hun eigen marge niet borgen vanwege de stijgende bouwkosten. Dat kan betekenen dat zo’n bedrijf failliet verklaard wordt. Wanneer jij dan al een aanbetaling hebt gedaan voor jouw woning, dan kun je naar je geld fluiten – helaas. Let er dus op dat je de betaling garant stelt via een veilige derde partij (de notaris) die pas uitbetaalt op het moment dat het bouwbedrijf aankopen voor jouw woning gaat doen.

Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe zuur het kan zijn wanneer je de helft van je bouwbudget in damp ziet opgaan. Bas Hasselaar heeft over zijn hele proces geschreven, lees hier over het geschade vertrouwen.

Word nu niet meteen ongerust, want dit soort verhalen zijn (gelukkig) in de minderheid. Blijf vooral alert.

Bouwkosten inschatten

Meestal ben je enige tijd bezig met de voorbereiding van je huis. Wanneer je met het ontwerp begint, doe je dit op basis van de mogelijkheden binnen jouw bouwbudget. Maar de bouwkosten die bekend zijn, zijn gebaseerd op wat er afgelopen jaar gebouwd is. Terwijl je eigenlijk uit zou moeten gaan van de bouwkosten van misschien twee jaar verder. Hoe doe je dat dan?

Het enige dat je kunt doen is een inschatting maken op basis van de bouwkostenstijging die we nu zien. Maar vlakt dit uit? Of wordt dit doorgetrokken? Zoals het er nu uitziet gaat die stijging nog wel even verder. Houd daar dan rekening mee in je bouwkosten berekening. De bouwkosten 3e kwartaal 2018 zijn volgens de cijfers van het CBS met bijna 9% gestegen t.ov. eind 2017.

In stap 3 van het Online DIY Stappenplan voor het zelf ontwerpen van je eigen huis geef ik een indicatie van de bouwkosten 2018 per m2 en per m3. Ook bespreek ik in de module een aantal strategieën hoe je met je bouwkosten om kunt gaan om toch binnen budget te blijven. Lees hier meer over de Masterclass ‘budget opstellen’.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624