Buitenruimte die je ook echt gaat gebruiken

Het weer wordt weer mooier en ik zie gelijk de buurt weer tot leven komen. Herken je dat ook bij jezelf? Dat je graag weer naar buiten gaat? Beetje in de tuin rommelen of op een plekje uit de wind in de zon genieten van een drankje en iets te lezen.
Dat wil je natuurlijk straks ook bij je zelf ontworpen huis.

De indeling van je huis binnen en waar je buiten activiteiten kunt doen hangen nauw samen.

Je gaat minder snel even met een kop thee of koffie buiten zitten in een korte pauze wanneer je terras helemaal achterin de tuin ligt.

Niet gebruikte buitenruimte

Of zoals ik van een aantal Amsterdammers in de interviews voor mijn boek ‘Bouw jouw droomhuis’ te horen kreeg: “Dat dakterras wilden we echt en het heeft ook extra gekost. Maar in de praktijk blijkt het toch teveel moeite om van de keuken beneden helemaal naar boven te lopen en het dakluik open te maken. We maken er niet zo veel gebruik van als dat we van te voren gedacht hadden…”

De overwegingen die je moet maken om de ruimtes binnen in huis en de buitenruimte goed op elkaar te laten aansluiten behandel ik uitgebreid in stap 7 van het Online DIY-Ontwerp-plan. In deze online ontwerphulp ga je in 10 stappen van idee naar een ontwerp dat je kunt indienen voor de bouwvergunningsaanvraag en waarop je offertes kunt aanvragen.
Begin april start de volgende gratis Challenge ‘Ontwerp je huis in 14 dagen’. Hierin ligt de focus op de stap 5 van het DIY Ontwerp-Plan. Je ontvangt elke dag een kort filmpje met een opdracht en je gaat aan de slag met het ontwerp van je eigen huis. Meer weten? Bekijk dan hier meer informatie of schrijf je meteen in.

Want het zou zonde zijn wanneer je iets over het hoofd ziet en daardoor minder buiten gaat zijn dan je eigenlijk zou willen. Hier een aantal gedachten ter overweging.

 • Zonnige buitenruimte

De meeste mensen zijn graag buiten wanneer de zon schijnt. Zorg er daarom voor dat de buitenruimte die je in gedachten hebt voor je terras ook in het voor- en najaar in de zon ligt. Voor hoogzomer wil je juist misschien wat schaduw, maar dit kun je altijd realiseren met een zonnescherm, parasol of bladverliezende begroeiing die in de zomer voor schaduw zorgt.

 • Beschutte buitenruimte

Lekker buiten zitten betekent over het algemeen ook afgescheiden van de blikken van vreemden vanaf de straat. Wanneer je buitenruimte aan de achterkant van je huis ligt, geeft het huis beschutting.
Bekijk ook welke naburige huizen eventueel op jouw stuk tuin uit kunnen kijken, meestal vanaf een verdieping. Vooral wanneer de buren hun leefruimte op de verdieping hebben kan dit een issue zijn. Misschien kun je voorkomen dat ze je telkens zien door bijvoorbeeld dicht tegen je eigen huis aan te gaan zitten.

Beschut heeft nog een betekenis: namelijk tegen de wind. Vooral in het vroege voorjaar en het najaar kun je best lekker buiten zitten wanneer je uit de wind en in de zon een buitenruimte hebt.

 • Relatie binnenruimte met buitenruimte

Een buitenruimte wordt pas echt regelmatig gebruikt wanneer deze een directe relatie heeft met de leefruimte. En direct vanuit die leefruimte bereikbaar is door openslaande deuren of een schuifpui.
Het allermooiste is misschien wel wanneer zodra de deuren openstaan het terras een onlosmakelijk geheel vormt met je leefruimte. Dan wordt het heel natuurlijk om ook in een korte pauze even heerlijk buiten te gaan zitten.

Buitenruimte - groen terras

  1.  

 

  1. Ik hoorde laatst een tuinarchitect juist beweren dat je het beste je terras achter in de tuin kunt plaatsen. Omdat je dan direct vanuit je leefruimte een mooi uitzicht hebt op je tuin. Want in de winter tegen een kaal terras en natte tuinmeubelen aankijken is niet altijd even fraai.

 

  1. Daar zit natuurlijk ook wat in. Alleen zou het jammer zijn wanneer je dan het terras minder vaak gebruikt.

Het zet je wel aan het denken hoe je het terras ook inde winter mooi kunt laten aansluiten op je leefruimte zodat het een mooi uitzicht vormt.

Aan de slag met je eigen ontwerp

Zoals hierboven ook al genoemd, kun je met dit onderdeel aan de slag in stap 7 van het DIY Ontwerp-Plan. Of ga eerst via de gratis Challenge aan de slag met het ontwerp van je huis.
Wat vind jij belangrijk aan een buitenruimte? Laat het hieronder weten aan de hand van een reactie op dit blog.

4 thoughts on “Buitenruimte die je ook echt gaat gebruiken

 1. Ik ben het er eigenlijk wel mee eens dat begroeiing voor je (lage) ramen leuker is dan een terras. Maar dat kun je ook bereiken door in de koudere maanden potten en bakken met groenblijvers op het terras neer te zetten – zeker als die lage ramen ook de schuifpui zijn…
  Genoeg ruimte om die bakken in de rest van het seizoen elders te laten, en wieltjes eronder, zijn dan eigenlijk wel ook vereisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.