Catalogus woning of helemaal zelf ontwerpen

Sommige mensen komen ‘toevallig’ op een vrije kavel terecht en schrikken dan ineens: ‘wat nu?’ Dan begint de zoektocht naar mogelijke wegen om tot een eigen woning te komen. Anderen kiezen bewust voor het bouwen van een eigen huis, omdat ze in bestaande woningen niets kunnen vinden dat aan hun woonwensen voldoet.
Ik zet hier de mogelijkheden naast elkaar, en waarom je voor een bepaalde vorm zou kiezen.

Catalogus woning

Een catalogus woning is eigenlijk vergelijkbaar met woningen die er al zijn, met dat verschil dat ze er nog niet staan. Dus wanneer je jouw huis niet kunt vinden in bestaande woningen, dan is de kans dat je dat in een catalogus woning vindt niet groot. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om je cataloguswoning aan te passen aan je wensen, maar zodra je in grotere mate afwijkt van de standaard, gaat de teller meteen flink lopen. En dan ben je het voordeel, dat een cataloguswoning goedkoper is, kwijt. Zo’n woning kan goedkoper zijn, omdat het al helemaal technisch uitgedacht is, niet alleen voor jou, maar voor al die anderen die jou voorgingen en nog na jou komen.

Log-bouw, logbouw, zelfbouw, eigen huis ontwerp
Dit is een voorbeeld van een specifiek bouwsysteem: het stapelen van ‘boomstammen’. Dergelijke woningen zijn te verkrijgen als bouwpakket, of via een gespecialiseerde aannemer op jouw eigen ontwerp.

Bouwsysteem


Door voor een bepaalde aannemer te kiezen, kies je impliciet voor een bouwsysteem: een aannemer heeft een manier van werken met een specifieke methode van bouwen. Soms kan dit heel expliciet zijn, zoals in log-bouw (hele boomstammen stapelen) en soms met een ruime mogelijkheid aan verschijningsvormen zoals traditioneel (stapelbouw) of houstskeletbouw. Zo’n aannemer heeft vaak een architect in dienst, of stelt je voor aan een gerelateerde architect. Deze weet precies wat er mogelijk is binnen dat systeem.

Ook hier geldt weer dat prijs voordelig kan zijn, omdat het systeem al is uitgedacht. Als jouw wensen binnen dat systeem passen, dan zit je goed. Zodra je afwijkt, gaan ook hier weer de kosten met sprongen omhoog. Lastige is dat je op deze manier vaak al voor een systeem hebt gekozen voordat al je wensen zijn uitgewerkt. En dan weet je niet of je een beperking zal tegen komen.

Architect

Een architect helpt je in het vormen van een idee van hoe je huis eruit komt te zien. De architect maakt er tevens een mooi esthetisch geheel van. Een architect heeft vaak een bepaalde manier van kijken naar de wereld, die maakt dat in al zijn ontwerpen een bepaalde stijl te herkennen is. Daarom is het belangrijk om naast de persoonlijke klik, ook te bekijken of je de eerdere werken bij jou vindt passen. Een architect denkt eerst in vormen en functies en dan pas in een bouwmethode. Hierdoor sluit het ontwerp beter aan op jouw wensen. Een architect brengt wel extra kosten met zich mee, en het uiteindelijke huis is vaak ook duurder dan een cataloguswoning.

Zelf ontwerpen

Wanneer je je erin wilt verdiepen, kun je heel goed zelf je eigen huis ontwerpen. Want wie weet er beter dan jijzelf hoe je wilt wonen? Het neemt wel aardig wat tijd in beslag, maar dan heb je ook iets wat helemaal op jou aansluit. Het zelf ontwerpen van je huis is in ieder geval goedkoper. Je kunt dan vervolgens het bouwbedrijf met een bouwsysteem kiezen wat het beste bij jouw ontwerp past.

Sommige mensen hebben het vertrouwen en het esthetische inzicht vanuit zichzelf om hun huis tot een mooi geheel te maken. Anderen hebben hier graag enige ondersteuning in van een bevriende bouwkundige. Wil jij zelf ontwerpen? Dan kun je op deze blog meerdere tips vinden om je op weg te helpen, of vraag het gratis e-book aan via het formulier hier rechts bovenaan.

zelfbouw; amsterdam, zelf ontwerp, eigen huisontwerp,
Deze woning op het Steigereiland in Amsterdam is door de eigenaar zelf ontworpen en gebouwd. In mijn boek ‘Bouw jouw droomhuis’ hieronder meer hierover.

Zelf bouwen

Zelfbouw is een kreet die gebruikt wordt voor mensen die hun huis op een vrije kavel realiseren. Maar er zijn echt mensen die hun huis met eigen handen hebben opgebouwd. Hoe mooi is dat? En dan heb ik het ook over mensen die nooit eerder een huis gebouwd hebben en niet werkzaam zijn in de bouw. Vaak wordt er dan gekozen voor houtskeletbouw of strobouw. Omdat dit wat makkelijker zelf te realiseren bouwmethodes zijn. Maar ook zelf voor het eerst de fundering leggen is wat deze echte zelfbouwers doen.

Zelf bouwen, of zelfs alleen zelf alle vaklieden regelen, is goedkoper dan met een aannemer bouwen. Het neemt wel veel tijd in beslag, al zijn er ook mensen die dit naast hun werk doen. Het duurt dan alleen wat langer voordat het huis klaar is.

Vanuit de interviews die ik gehouden heb bij mensen die hun eigen huis hebben gerealiseerd, heb ik gesproken met mensen in de bovenstaande categorieën. In het boek ‘Bouw jouw droomhuis’ dat ik naar aanleiding van de interviews heb geschreven, ga ik hier dieper op in. Waarom hebben deze mensen voor een bepaalde manier van ontwerpen en bouwen gekozen? Daaraan kun jij je eigen beslissing heel goed spiegelen.

Welke van deze bouwmethodes spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten via het reactieveld onderaan de pagina.
Als je goed voorbereid bij een bouwer of architect wilt aankomen, of als je helemaal zelf je huis wilt ontwerpen, dan kun je beginnen met het doornemen van het stappenplan, dat je hiernaast kunt opvragen.