Details maken je droomhuis

Heb jij wel eens geprobeerd om een ‘look’ na te maken? Voor je interieur, je tuin of je kleding? En heb je toen gemerkt hoe lastig het is om tot in de details de juiste ‘look and feel’ te krijgen? Om de essentie te pakken van dat wat je aansprak in het voorbeeld? Of zelfs wanneer je exact het voorbeeld aanschaft, dat het dan net niet klopt in jouw eigen situatie?

In feite werkt het net zo met het ontwerpen van je huis: je hebt een beeld in je hoofd en dat probeer je concreet te maken om het te kunnen laten bouwen. De competentie die je daar voor nodig hebt is om zowel de grote lijnen als ook de kleine details in de gaten te houden. Én natuurlijk je eigen gevoel blijven volgen.

Let op de grote lijnen

Voordat je een voorbeeld projecteert op je eigen situatie is het goed om te bekijken in hoeverre jouw situatie overeen komt met het voorbeeld. Stel je wilt het luchtige beeld met de fragiele ijzeren eetkamer stoelen rondom een ronde tafel creëren. Het voorbeeldinterieur heeft een lage ruimte met een gewelf en een dubbel raam. De ruimte is vrij donker. Wanneer je dit probeert te creëren in een hoge ruimte met een grote ruime erker, dan kan dit lastig worden. Het plaatsen van dezelfde meubels in deze ruimte maakt niet de sfeer die je voor ogen had.

details sfeer interieur grootte van de ruimte

Bedenk dit goed voordat je aan de slag gaat. Het zijn dit soort aspecten die voor een teleurstelling kunnen zorgen wanneer je dit niet in de gaten hebt. En nu is dit voorbeeld redelijk voor de hand liggend, maar ook op subtieler niveau geldt hetzelfde.

Een heel belangrijke les die je hier uit kunt halen voor het ontwerpen van je eigen huis is het feit dat de grootte van een ruimte een groot deel van de sfeer bepaalt. En dat komt dus niet pas bij het inrichten van de woning. Met je ontwerp leg je hiervoor al een basis!

Aandacht voor de details

Aan de andere kant is het heel belangrijk dat je de details in de gaten houdt. En dan vooral de details die maken dat het voorbeeld jou aanspreekt. Het is van belang dat je voor jezelf beseft welke details voor jou het beeld mooi maken. Anders kopieer je de meubels, maar blijkt het aan de kleurstelling te liggen. Het is goed om dit ook te bespreken met je partner, omdat elke foto voor iedereen weer andere focuspunten kan hebben.

Doordat je weet welke onderdelen van het plaatje je aanspreken, weet je ook hoe je dit voor jezelf weer kunt recreëren. Ook besef je dan misschien dat wanneer de gewelfde ruimte jou aanspreekt dat je dit niet kunt realiseren in een hoge ruimte zonder iets aan de hoogte van de ruimte te doen.

Bij het ontwerpen van je eigen huis kun je op eenzelfde manier met beelden werken. Verzamel veel beeldmateriaal en vermeld daarbij wat je er mooi aan vindt. Je zult zien dat er een gemene deler ontstaat dat je vervolgens als uitgangspunt kunt nemen in je ontwerp.

Vergelijk de twee afbeeldingen hieronder. De linker heeft een mooie lichtval, mooie hoge ramen met een spits dak en relaxte meubels voor het raam. Bij de rechter is de verhouding van het raam anders: het is veel lager waardoor er een ander beeld ontstaat. Ook is er ander soort hout toegepast: links strak, rechts als stammetjes. Ook de meubels zijn hier anders vormgegeven. Het maakt niet uit welke van de twee jouw voorkeur heeft, maar het is goed om op te merken waar de verschillen in liggen.

details houten woning raam en sfeer

Passend geheel

Vervolgens is het van groot belang dat alle details ook kloppen en passen in het geheel. Zoals een valse noot in een muziekstuk ook het geheel bederft. Bekijk eens onderstaande twee afbeeldingen. Beide zijn woningen gerealiseerd in Almere. Beide hebben kenmerken van een jaren ’30 huis. We nemen even voor deze blog aan dat deze mensen een jaren ’30 karakter wilden realiseren. Beiden hebben dat gedaan door onder andere een groot dakoverstek te maken.

details jaren '30 stijl

Toch zijn er grote verschillen waardoor het rechter huis meer een jaren ’30 ‘look and feel’ heeft dan de linker. Dat komt bijvoorbeeld doordat het rechter huis een verspringing in de gevel heeft met een hoger dak dan de rest. Hierdoor wordt de dakrand onderbroken. Ook doordat er gebruik is gemaakt van verschillende kozijnen, een afdakje boven de entree en een erker.

Bekijk daarom goed wat alle detail kenmerken zijn van een sfeer of voorbeeld dat je wilt realiseren. Wanneer je alleen een deel overneemt, dan gaat het je niet lukken om het gewenste beeld te recreëren.

Mijn man vraagt zich bijvoorbeeld vaak af waarom ik zo doorzet op het gebruiken van steeds hetzelfde kleurenpalet in een ruimte. Wanneer het af is, dan moet hij ook bekennen dat het er daardoor wel als een geheel uit gaat zien. Dat geldt ook voor gebruikte vormen, stijlen etc.

Details maken je droomhuis

Dus goed om te weten dat het bij het vormen van een beeld zowel om de grote lijn als om de details gaat. En vooral dat het van belang is dat je voor jezelf ontdekt wát de voor jou (en je partner) belangrijke elementen zijn om je droomhuis vorm te geven.

Volg hiervoor ook de aanwijzingen van stap 1 in het DIY Ontwerp-Plan, dat je hier gratis kunt downloaden.

Welke details vind jij van belang voor jouw droomhuis? Deel het hieronder, zodat je anderen kunt helpen als voorbeeld wat voor soort elementen het meest belangrijk zijn voor het vormen van een beeld van je droomhuis.

Vond je dit een leuk blog? Deel het dan met je netwerk met de icoontjes hier rechtsonder.

2 thoughts on “Details maken je droomhuis

  1. wat nu opvalt is een prachtige dokumentatie en inrichting maar de afmetingen zijn van”zou jij in dit kanarie kooitje willen wonen” Nu was mijn vriend uitvoerder in de bouw en steeds weer ongeveer met dezelfde opmerkingen.En als de ontwerper van de woningen het aanhoorde dan kreeg bouw en woning toezicht de schuld.Als 80 jarige zoek ik een levensbestendige woning denk aan de rolstoel en e.v.t. plateaulift,.enz.v. Dat de woning kwa bouw materiaal er leuk uitziet okee maar is niet het belangrijkste. Het e.v.t.laveren met rolstoel is ook leuk en mens vriendelijk.

    1. Beste Dirk,
      Ik ben het helemaal met je eens dat de functionaliteit van de woning voorop staat. Maar daarnaast wil het oog ook wat. Het mooiste is wanneer je beide kunt combineren. Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat wanneer we in een esthetisch gebalanceerde woning wonen, dit veel meer rust geeft. Zeker wanneer het anders details zijn waar je je later toch aan gaat ergeren.
      Succes met het realiseren van jouw levensbestendige droomhuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.