Hoe doorleef jij je huis ontwerp?

Het is lastig om vanaf een tekening van je huis ontwerp werkelijk de ruimte te beleven. Dat kan het beste wanneer je er echt in staat. Daarom zijn er ook zo veel modelwoningen, waar je van te voren kunt bekijken hoe jouw huis gaat worden.

Maar dat kan natuurlijk niet wanneer je geen ‘standaard’ huis laat bouwen.

Wanneer je zelf het ontwerp maakt, bestaat er geen modelwoning. Wel kun je vergelijkbare ruimtes bezoeken, of ter plekke op locatie de ruimtes aanduiden. Wanneer je een bestaand gebouw gaat verbouwen tot jouw thuis, staan de muren er al en kun je makkelijker de ruimtes van te voren beleven.

Als voorbeeld hoe je je in kan leven in het ontwerp van je huis, het verhaal van Frank en Ingrid. Zij kochten een schooltje van 3 klaslokalen met het idee dit om te bouwen tot hun woning.

Eerst het kader

Als eerste stap hebben we (ter plaatse) bekeken hoe we aankomen op het terrein en hoe we naar het gebouw komen. Hiermee bepalen we de entree, die in dit geval op dezelfde plaats bleef als de originele entree.
Vervolgens hebben we bekeken hoe het gebouw ten opzichte van de zon ligt. De grote ramen van de drie klaslokalen liggen op het westen, het lagere deel waar vroeger de kantoorachtige ruimtes waren, ligt op het oosten. Frank en Ingrid waren al veel vaker op locatie geweest en hadden een goed beeld hoe de zon door de dag heen ten opzicht van hun schooltje staat.

Frank en Ingrid waren al langer bezig met het bedenken van een plattegrond, voordat ik met ze in contact kwam. Ze hadden dus al heel goed uitgedacht welke type ruimtes ze wilden realiseren.

Met krijt op de vloer de indeling van je huis ontwerp aangeven
Met krijt op de vloer de indeling aangeven

Samen genieten

Er was een onderdeel waar ze het nog niet over eens waren: ze wilden graag ’s avonds samen zitten, maar in welke ruimte dat zou plaats vinden… Ze wilden een Bed&Breakfast kamer realiseren, waarbij de gasten ook de keuken kunnen gebruiken om wat thee te zetten etc. Frank zag de keuken als hart van het huis, waar ze veel tijd wilden doorbrengen. Ingrid had echter voorkeur voor een aparte woonkamer als leefruimte om ’s avonds bij te komen van de dag.

Maar toch zou het gezellig zijn wanneer zij de avonden samen zouden kunnen zijn.

Na wat doorvragen achterhaalde ik wat bij hen de reden was voor de voorkeur voor een bepaalde ruimte. Dit had erg te maken met voorkeuren vanuit hun huidige woonkamer en keuken. Frank zat aan de kant van de keukentafel waar hij mooi uitzicht naar buiten had, hij las zijn krant of deed een puzzel het liefste aan de eettafel. Ingrid zat het liefste op de bank en voor haar betekende de keuken ook meteen werk: eten koken en afwassen.

In hun nieuwe huis kunnen zij beide elementen verenigen in de leefruimte en hier hun gezamenlijke plek van maken, met zowel een bank als een eettafel en mooi uitzicht, zonder zichtbaar ‘werk’.

Ervaren van de ruimte

Omdat de muren tussen de oude leslokalen al weggehaald waren, konden we vrij in de ruimte rondlopen. Ter plekke hebben we getekend, met krijt op de grond, hoe we dachten dat de ruimtes moesten komen: de meest publieke ruimtes zoals de Bed&Breakfast kamer nabij de entree; de ruime woonkeuken ernaast. Daarnaast het atelier en de leefruimte, beiden op het westen met veel licht. Het lagere gedeelte werd ingeruimd voor de slaapkamers op het oosten met een badkamer ernaast.

De plaats waar de keuken gaat komen
De plaats waar de keuken gaat komen

Om de ruimtes te ervaren hebben we op de plek van de keukentafel een tuinset neergezet en hier onze lunch genuttigd: Hoe voelt dit? Welk uitzicht hebben we? En hoe staat de zon? Dit gaf voor Frank en Ingrid een goed gevoel zodat de indeling werkelijk begon te leven. Na deze sessie, waar de ruimtes hun globale situering kregen, is de plattegrond niet meer veranderd en is het ook zo uitgevoerd.

Intensief zelf ontwerpen

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om zelf intensief betrokken te zijn bij je eigen huis ontwerp. Het belang van doorvragen om bepaalde keuzes met een goed gevoel te onderbouwen en hoe fijn het kan zijn om werkelijk ter plekke te ervaren waar bepaalde activiteiten van je huis gaan plaatsvinden en dit zo goed te laten aansluiten op je levensstijl.

Wil je zelf ook aan de slag met je eigen huis en sta je voor de keuze hoe je dit wilt aanpakken? Vraag dan het gratis e-book aan, waarin in 10 stappen het gehele ontwerp-proces helder gemaakt wordt. Je kunt dan aan de slag met je eigen ontwerp. Vraag hier het e-book aan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624