Falen om te plannen

… is plannen om te falen. Tja, in het Engels klinkt het toch mooier. Maar het maakt het niet minder waar. Het proces om iets te bereiken verloopt beter wanneer je een plan kunt volgen. Dat geldt zeker wanneer je een eigen huis gaat bouwen. Dat is geen kleine onderneming.

Wij ondervonden het zelf deze vakantie. Samen met mijn man hebben we ons gewaagd aan een 9-daagse wandeltocht over het Trekvogelpad. Dit lange afstand wandelpad (LAW) loopt van Bergen aan Zee naar Enschede. In januari waren we al tot Zaandam gekomen. Deze 9 dagen gingen we om Amsterdam heen, door het Gooi en we eindigden in Elst. We lopen gemiddeld zeker 20 kilometer per dag en overnachten in B&B’s. Toch wel iets om te plannen van te voren, want je wilt niet een extra 5 kilometer lopen…

Beelden van Nederland langs het lange afstand wandelpad Trekvogelpad
Beelden van Nederland langs het lange afstand wandelpad Trekvogelpad

Dat plannen kwam eigenlijk vrij laat pas aan de orde. Daardoor was het erg lastig om nog overnachtingen te vinden. Uiteindelijk is het gelukt en was de hele tocht uitgestippeld. Ook de mogelijke tussenstops bij een supermarkt voor een picknicklunch waren uitgestippeld. Erg fijn wanneer je bedenkt dat langs zo’n LAW-pad het heel goed kan zijn dat je ’s ochtends een dorp uitloopt en einde middag pas weer de volgende gelegenheid krijgt om iets te kopen of te nuttigen.

Juist door die planning konden we heerlijk onbekommerd onze weg vervolgen. We hadden de weg uitgestippeld, we hadden de aandachtspunten geïnventariseerd en wisten het einddoel per dag. En dat is nou precies wat ik je zou willen aanbevelen voor het proces voor het bouwen van je droomhuis. Zodat je weet wat je onderweg tegen komt, waar je op moet letten en welke tussen-doelen je jezelf stelt.

Hadden wij hierdoor een totaal van te voren uitgeschreven vakantie? Nee hoor. Elke dag loopt toch anders dan je verwacht. Je staat later op, je loopt minder snel, je besluit toch om het anders te doen. Maar doordat de opties helder waren, hoefden we dat niet meer allemaal te onderzoeken. En we hebben nergens zonder eten of water gezeten. En dat is wel zo fijn. Het is juist ook deze zekerheid en leidraad die prettig is voor het realiseren van je eigen huis. Je kunt niet alles van te voren helemaal vastleggen hoe het zal gaan. Maar wanneer je een plan volgt, weet je wel wat de tussenstops zijn en welke punten jouw aandacht verdienen.

Voor het ontwerpen van je eigen huis heb ik een stappenplan ontwikkeld dat jou kan helpen in jouw proces.

Het DIY stappenplan: je eigen huis ontwerp je zelf
Het DIY stappenplan: je eigen huis ontwerp je zelf

In het gratis e-book ‘Huis vol Geluk’ staat het stappenplan nader uitgeschreven en kun je er ook al mee aan de slag. Ook kun je meedoen aan de Ontwerp-Boost waar het stappenplan nader toegelicht wordt en je handvaten aangereikt krijgt om er mee aan de slag te gaan. De eerstvolgende Ontwerp-Boost is in Eindhoven en staat gepland op zaterdagmiddag 31 oktober in Utrecht. Zin om deel te nemen? Bekijk hier meer informatie over de Ontwerp-Boost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.