Gemeenschappelijk versus privé

“O, de keuken en de woonkamer moeten tóch van plek gewisseld worden.”, kwam zij die morgen binnen. En begon meteen druk gebarend rond te lopen om aan te wijzen wat zij bedoelde. Die avond daarvoor had zij met haar man de indeling nog eens doorgelopen. Ze waren tot de ontdekking gekomen dat een zitkamer als doorloop naar de keuken met een paar tieners in huis niet zo privé is. Gelukkig was de verbouwing in een stadium dat het nog kon.

Dit is nummer 3 in de serie indelingsprincipes voor het ontwerpen van je huis. ‘De beste indeling van jouw huis’ geeft aan hoe je Ontwerp-Principes in kunt zetten. Gemeenschappelijk versus privé (dit artikel) is er daar één van. Het vorige blog behandelde ‘ontwerp je indeling op de zon’.

Intimiteitsgradiënt

De ‘intimiteitsgradiënt’ geeft aan in welke mate we ruimtes privé willen houden. Bijvoorbeeld de verkoper of koerier die je niet verder laat komen dan de hal, en de scheiding tussen de leefruimtes en de meer privé slaapvertrekken. In een eerder blog ‘Hoe intiem is jouw huis‘ staat dit helder omschreven. In dit artikel gaan we hier nog iets dieper op in.

Je haalt verschillende type mensen in huis waarmee je een gradatie in intimiteit in de relatie hebt. Met kennissen ga je misschien aan de keukentafel zitten en met goede vrienden in de zithoek. Dit verschilt van persoon tot persoon en is tevens cultuurafhankelijk. Van belang voor de indeling van je huis is dat je hierover nadenkt en keuzes maakt.

Rustige zitruimte

Over het algemeen geldt dat wanneer je je ’s avonds terugtrekt en rustig alleen met je partner of je gezin verblijft, dat je dan zo min mogelijk gestoord wilt worden. In het bovenstaande voorbeeld gaat het om een gezin met een aantal kinderen tussen de 12 en de 18 jaar. De ouders willen ‘s avonds rustig in de zitkamer verblijven, of zij daar nu tv-kijken of een boek lezen. De kinderen zijn vaak met of zonder vrienden op hun eigen kamers bezig. Zij komen zo nu en dan in de keuken om wat lekkers of drinken te halen.

Wanneer zij de indeling hadden gelaten zoals ze in eerste instantie in hun hoofd hadden, dan zouden de kinderen steeds door de zitkamer naar de keuken moeten. Nu had ze dit nog net op tijd omgedraaid. Zodat de keuken de levendige ruimte wordt waarin ook de doorloop naar de rustige zitkamer is. Tegelijkertijd realiseerde zij zich dat de keuken de plek was waar het hele gezin meestal samen komt.

Ouder slaapruimte versus kinderslaapruimte

Hetzelfde kun je zien bij de plaatsing van de slaapkamers. De kinderen nemen nog wel eens vrienden mee naar hun kamer. De ouder slaapkamer is eigenlijk de meest private ruimte in het huis. In ieder geval geldt dat voor veel mensen zo. Dan zou je ook over de ligging daarvan moeten nadenken. Als dit de meest private ruimte is, dan wil je ook in de gangruimte daarvoor niet de vrienden van je kinderen tegen komen. Dus deel de ruimte dan zo in dat de kinderslaapkamers dichter bij de keuken/zitkamer liggen dan de ouderslaapkamer.

Ontwerptip

Om de intimiteit gradiënt vorm te geven, kun je een lijn trekken die aan de ene kant het meest openbare gedeelte van je huis markeert: de entree. Aan de andere kant de meest private ruimte, of dit voor jouw situatie nu je eigen privé hobby/werkkamer is, je slaapkamer of de badkamer, dat hangt af van je eigen persoonlijke keuze hierin. Op de lijn ertussen in kun je dan de ruimtes in volgorde aangeven. Een handige denkhulp hierin kan zijn de vraag: tot hoe ver mogen verkopers, kennissen, vrienden van mijn kinderen, vrienden van het gezin, familie en boezemvrienden komen. En welke ruimtes houd ik echt privé.

En nu ben ik nieuwsgierig naar hoe die volgorde van ruimtes van openbaar naar intiem er bij jou uitziet. Graag zie ik je reactie hieronder!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624