Gezond en comfortabel wonen

Gezondheid en comfort. Wie wil dat nou niet voor zijn droomhuis? Maar hoe zorg je ervoor dat je dat ook krijgt? Je kijkt naar voorbeelden in boekjes, rijdt rond in Nederland, kijkt bij familie en vrienden om inspiratie te krijgen over hoe je wilt wonen. Dat gaat vaak over de indeling en over de vorm en materiaalgebruik. Maar hoe leg je nou ‘onzichtbare’ dingen als comfort en gezondheid vast?

Active House

Om je hier een idee van te geven, introduceer ik de bouwvisie Active House bij je. De visie van Active House is gebaseerd op de wensen van de gebruiker, dus jij! De pijlers die centraal staan bij Active House zijn comfort, energie en milieu. Het gaat steeds om het bekijken van deze elementen in relatie met elkaar en het vinden van de balans ertussen. Waarom is dat dan nodig?

Twee voorbeelden:

  • Wanneer je een woning alleen vanuit energetisch oogpunt bekijkt, dan wil je zo dik mogelijk isoleren. Ramen geven een minder goede isolatie, dus zou je het raamoppervlak zo klein mogelijk willen maken. Dit betekent weinig daglicht. En veel daglicht is juist wat de meeste mensen als kwaliteit en prettig ervaren in hun woning.
  • Bovendien wil je vanuit energetisch oogpunt zo min mogelijk ventileren, want je blaast warme lucht naar buiten (in de winter). Vanuit comfort oogpunt wil je juist wel goed ventileren, want dit zorgt voor verse lucht zonder vervuilende stoffen. Deze stoffen komen uit bouwmaterialen, meubels en wij ademen zelf CO2 uit.

Het eerste voorbeeld gaat in op het belang van daglicht, waar ik in dit blog al meer over schreef: Ontwerp het mooiste daglicht in je huis.
Active House gaat om het zoeken van een goede balans tussen energieverspilling en een gezonde en comfortabele woning.

Het vinden van balans tussen comfort en energie

Vaak zul je geneigd zijn om te kiezen voor een bepaald systeem, omdat je er iets goeds over hebt gehoord. Dit wil niet altijd zeggen dat dit de beste keuze is in JOUW situatie, voor jouw gezonde en comfortabele droomhuis.

Active House kan je daarin helpen. Active House gaat namelijk niet uit van oplossingen en specifieke technieken, maar van prestaties. Je kunt met de Active House radar je ambitieniveau aangeven en vanuit daar ga je verder werken.

Hoe werkt de Active House radar dan?

In de Active House radar zijn binnen elk van de drie pijlers 3 aspecten opgenomen. In het startstadium kun je van deze aspecten aangeven op welk niveau je zou willen zitten. Nu zullen niet alle kwantitatieve getallen je iets zeggen, daarom hebben we in de radar al aangegeven waar de Nederlandse regelgeving zit. Dit zou je dus als basis kunnen nemen en dan voor de aspecten die jij belangrijk vindt een stap of paar stappen hoger gaan.

Het middelste vlak geeft aan wat minimaal gevraagd wordt vanuit het bouwbesluit, daar moet je altijd boven zitten. Het lichtgroene vlak geeft aan hoe de radar voor een goede energie nul woning eruit zou kunnen zien.
Het middelste vlak geeft aan wat minimaal gevraagd wordt vanuit het bouwbesluit, daar moet je altijd boven zitten. Het lichtgroene vlak geeft aan hoe de radar voor een goede energie nul woning eruit zou kunnen zien.

Wil je weten welke kwantitatieve waarden achter de ambities zit, bekijk hier dan de Active House specificaties. Op weg naar het realiseren van je ambities heb je denk ik veel meer aan de ontwerp-richtlijn, hierin worden aandachtspunten en suggesties voor oplossingen gegeven.

Waarom is het denken in comfort prestaties zo belangrijk?

Doordat je denkt in prestaties, laat je de oplossing nog even vrij. Omdat je goed hebt nagedacht over wat je belangrijk vindt, zul je zien dat het vinden van de passende oplossing makkelijker wordt. Je kunt een bewuste concessie doen, in plaats dat je er later achter komt dat een bepaalde wens niet helemaal goed vervuld wordt door de oplossing.

Active House is een internationale visie die door heel wat Nederlandse partijen omarmd wordt. De visie is nog in ontwikkeling, zo wordt er een label ontwikkeld waardoor je kunt laten zien dat jouw huis écht een Active House is.

Deze Active House woning staat in Rusland en laat zien hoe een ontwerp met Active House principes eruit zou kunnen zien.
Deze Active House woning staat in Rusland en laat zien hoe een ontwerp met Active House principes eruit zou kunnen zien. Bekijk hier meer over het huis.

Op de website van Active House kun je ook lezen hoe Bas Hasselaar met het ontwerp van zijn eigen Active House bezig is. Bas moest pas geleden helemaal opnieuw beginnen vanwege faillissement van de ontwikkelaar die zijn huis zou gaan realiseren.

Spreekt de visie van Active House jou aan? Laat een reactie achter, of deel dit bericht als dit past in jouw beeld van je droomhuis.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624