Hoe intiem is jouw huis?

Wanneer we aan intimiteit denken, bedoelen we al gauw knus, beschut en privé. Stuk voor stuk onmisbare kwaliteiten van je woning. Laten we eens bekijken hoe jij deze intimiteit door de indeling van jouw droomhuis kunt creëren. Het gaat daarbij voornamelijk om het verloop van het meest publieke gedeelte van de woning, de entree, tot het meest persoonlijke gedeelte, waar weinig tot geen bezoekers komen. We noemen dit de ‘intimiteit gradiënt’.

De ‘intimiteit gradiënt’ is één van de meest belangrijke ordeningsprincipes van een woonhuis. Zo zijn er nog een aantal ordeningsprincipes. Deze kun je steeds elk los van elkaar bekijken. Vervolgens leg je de verschillende ordeningsprincipes naast elkaar en maak je keuzes voor de uiteindelijke indeling van je huis.

Van publiek naar privé

De entree is het gedeelte waar iedereen, die aan je deur staat, direct zicht op heeft. Daarom trekken we vaak de deur van de woonkamer achter ons dicht, om de bezorger of collectant geen blik te gunnen in het privé binnenste van ons huis. Misschien doe je dit onbewust, maar ga het maar eens voor jezelf na.

Het meest intieme gedeelte is voor de meeste mensen de badkamer en de slaapkamer. Hier vinden de meest intieme activiteiten plaats, waar we naast onze eigen gezinsleden (en die soms zelfs niet) geen andere mensen bij willen hebben.

Zo kun je alle ruimtes op een denkbeeldige lijn leggen van publiek naar privé.

In je badjas je visite tegenkomen?

Vooral bij veel gelijkvloerse (kleinere) woningen zie je dat de entreeruimte ook tegelijk de gang is waar al de slaapkamers en de badkamer op uit komen. De grootste ruimte, de woonkamer ligt aan het einde van de gang.

Stel je eens voor dat je ziek bent en je partner heeft visite. Dan kun je niet eens fatsoenlijk privé even naar het toilet of een glas water pakken, niet zonder risico dat de visite daar ook loopt.  Dit is helaas een heel standaard indeling, bij het ontwerp heeft men onvoldoende aandacht gehad voor de intimiteit gradiënt.

Bij een woonhuis dat uit meerdere verdiepingen bestaat, gebeurt deze scheiding eigenlijk al vanzelf: de trap vanuit de entreehal is voldoende visuele scheiding naar het private gedeelte (de badkamer en slaapkamers) op de verdieping.

Scheiding visite en privé ruimtes

De slaapkamers van de kinderen werken vaak ook als ruimtes waar visite (namelijk de vrienden van de kinderen) komt. Houdt hier rekening mee wanneer je de indeling van de slaapafdeling maakt. Misschien liggen de kinderslaapkamers afgescheiden van de ouderslaapkamer.
Waarbij de badkamer vanuit de ouderslaapkamer bereikbaar is zonder langs de kinderkamers op de gang te hoeven lopen.

Sommige gezinnen zitten veel samen in de leefkeuken
Sommige gezinnen zitten veel samen in de leefkeuken

Ook de volgorde van de keuken, eetruimte en zitkamer spelen hierin een rol. Deze volgorde is echter meer gerelateerd aan de manier van leven. Bij sommige mensen is de keuken de centrale binnenkomst en zitten alle gasten aan de keukentafel – van enquêteur tot huisvriend. Bij anderen is de keuken juist het hart domein van het huis, waar in principe geen gasten komen.

Intieme en rustige ruimtes

Intieme ruimtes zijn ook vaak de rustige ruimtes in huis. Ruimtes waar je alleen bent, of alleen met gezinsleden. Dit betekent vaak dat deze ruimtes aan het einde van een looproute in huis liggen.

Ook hier weer is de volgorde van keuken en leefruimte van belang: wanneer de zithoek de ruimte is waar je ’s avonds rustig met je partner zit, dan wil je niet dat de vrienden van je tienerkinderen door de zitruimte moeten lopen om bij de keuken te komen voor het halen van een versnapering. Dat verstoort je rust en is ongemakkelijk voor de vrienden van je kinderen.

One thought on “Hoe intiem is jouw huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.