Hoe ontwerp je je eigen huis?

Er is een groot voordeel in het zelf ontwerpen van je eigen huis:

Omdat je heel goed nadenkt over alle aspecten en zelf de keuzes daarin maakt, sluit het uiteindelijke ontwerp naadloos aan op jouw woonwensen.

Zodra iemand anders (bijvoorbeeld een architect) een ontwerp voor jou maakt, dan gaat deze voor een deel uit van algemene keuzes die voor veel mensen zo gelden vanuit de ervaring van de architect. Daarom is het zo belangrijk om een architect te kiezen wiens interpretatie naadloos aansluit op jouw wensen.

Des te beter jij weet wat je wilt, des te beter vertaal jij zelf of een architect jouw woonwensen in een ontwerp. Daarom raad ik je aan om zelf aan de slag te gaan met het maken van je woonwensen en minimaal een globaal ontwerp zelf te maken. Je basis ontwerp kun je uiteindelijk naar wens laten uitwerken door een architect.

Voordat je aan de slag gaat, is het goed dat je je woonwensen duidelijk opstelt. Hoe beter je daar een beeld van hebt, des te makkelijker het wordt om het ontwerp van je woning passend te kunnen realiseren. Lees hier meer over het opstellen van een duidelijk woonwensenplan.

Start met een globale indeling

Begin met het maken van een globaal ontwerp. Stel de ruimtes die je in je huis wilt hebben voor als cirkels. Waarbij de grootte van de cirkel overeen komt met de grootte van de ruimte.

Waarom een cirkel? Eigen huis ontwerp - schuiven met cirkels

Een cirkel is rond en er kunnen dus een onbeperkt aantal cirkels op aansluiten. Waar een rechthoek ‘slechts’ vier zijden heeft om een andere ruimte aan te sluiten. Hierdoor kun je in de beginfase vrijer denken.

Ook wanneer je al een plattegrond in gedachten hebt, is het goed om eerst weer even globaal jouw woonwensen om te zetten in een cirkel-plattegrond.

Houdt hierbij rekening met een aantal ‘ordeningsprincipes’ die van belang zijn voor de beleving en de functionaliteit van je woning:eigen  huis ontwerp globale schets indeling

  • Privacy – Intimiteits gradiënt
  • Ontwerpen op de zon
  • Functioneel verband
  • Kort leidingverloop
  • Logische routing
  • Aansluiting directe omgeving

Mijn ervaring is dat op deze manier de ruimtes als het ware ‘magisch’ op hun plek vallen. De indeling wordt logisch en duidelijk.

Ontwerp je huis van binnenuit

Vervolgens ga je de ruimtes een concrete vorm geven. Vaak worden dit rechthoekige ruimtes, omdat we hieraan gewend zijn en omdat het makkelijk te bouwen is. In principe is elke veelhoek of zelfs ronde vorm mogelijk. Bedenk dat een hoek kleiner dan 90 graden vaak lastig is met inrichten en ook met schoonmaken, groter dan 90 graden is geen probleem.

Ontwerp je huis van binnenuit door de activiteiten die er plaatsvinden goed vorm te geven.

Dit doe je door nu al na te denken over hoe je wilt wonen, hoe groot je eettafel wordt, of je een kookeiland wilt of niet. Vorm de ruimtes om de activiteiten en inrichting heen, in plaats van dat je daarover pas gaat nadenken als het huis er al staat.

Teken in dit stadium nog steeds met de hand, ga later pas met een tekenprogramma aan de slag. Dat is omdat op de computer tekenen in rechthoeken nóg makkelijker is dan op papier. En je vaak minder goed kan schuiven (afhankelijk van programma).

Ontwerpschets eigen huis ontwerpen

Puzzelwerk

Je merkt dat des te concreter je ontwerp wordt, des te meer je zult moeten schuiven in ruimtes en de ruimte misschien een net andere vorm moet geven dan je eerst in gedachten had. Dit is vaak even een puzzelwerkje om alle elementen er passend in te krijgen.

Houd met het maken van keuzes steeds het ideaalbeeld van je globale plattegrond in het oog.

Dit is het moment om millimeter papier als onderlegger te nemen, of te gaan tekenen in een tekenprogramma. Omdat het nu belangrijk wordt dat je alle ruimtes, deuren en meubels de juiste maten meegeeft.

Ontwerp je eigen huis in ieder geval tot deze fase.

In het precies uitwerken van een plattegrond kan een architect het van je overnemen. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om het zelf verder uit te werken en daarna de technische tekeningen te laten maken door een bouwbedrijf of bouwtechnisch tekenbureau.

DIY Ontwerp-plan

In het DIY Ontwerp-Plan zijn o.a. de bovengenoemde stappen uitgebreid opgenomen. De 10 stappen beginnen met het opstellen van je woonwensen en helpen je met het geheel uitwerken van je ontwerp. Je kunt het DIY Ontwerp-Plan in verkorte versie hier gratis downloaden.

Wil je dit artikel delen met vrienden wanneer je denkt dat dit waardevol voor hen kan zijn? Dank je wel!

Heb jij tips voor anderen, of voor mij hoe ik je beter kan helpen met het ontwerp van je woning? Laat dat dan weten in het reactieveld hieronder!

One thought on “Hoe ontwerp je je eigen huis?

  1. Goed idee om zelf aan de slag te gaan met het ontwerpen van je huis. Het is logisch dat architecten een ontwerp maken dat aansluit op de wensen van de meeste mensen. Ik vind het goed dat je daarom zegt om zelf eerst een globaal ontwerp te maken. Uit ervaring kan ik spreken dat je ook op de juiste manier moet communiceren met je architect als je het ontwerp overhandigt. Wees duidelijk wat je wensen zijn en schroom niet je mening uit te spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.