Hoe zet ik mijn bouwbudget effectief in?

Wat zijn de grootste kostenposten in bouwbudget voor het bouwen van je huis en waar kun je dan goed in besparen? Deze vraag krijg ik regelmatig. Daarom hier 7 tips ter overweging:

 1. Beperk de grootte van de ruimtes
 2. Aangezien de bouwkosten worden aangegeven per m2 of m3, is het logisch om aan te nemen dat elke m2 telt. Dat klopt. Hoe groter je woning, des te duurder de woning.

  Bedenk echter dat uiteindelijk het formaat van je huis ook voor een groot deel de waarde van je huis (bij verkoop) bepaalt. Dus je zou kunnen zeggen dat het een slimme investering is. Bovendien heeft het een direct effect op hoe prettig jij woont.

  Wat niet wil zeggen dat groter altijd per definitie beter is. In de Tiny House beweging kiezen mensen bewust voor een kleine woning. Meestal is dit niet vanwege financiële redenen, maar meer omdat zij een puur leven willen leiden en een zo klein mogelijke impact op het milieu willen geven.
  Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om specifieke ruimtes pas in een later stadium (als je er behoefte aan hebt en weer bowbudget hebt) aan te bouwen, wanneer het bestemmingsplan hiervoor de mogelijkheid geeft.

 3. Eenvoudige keuzes in dure ruimtes
 4. Wanneer we de m2 prijs nader bekijken, dan realiseren we ons dat de algehele kosten voor de woning uitgesmeerd worden over het totale oppervlak. Maar, niet elke gebouwde m2 is in werkelijkheid even duur. De meest dure ruimtes zijn de zogenoemde ‘natte ruimtes’: toilet en badkamer. Dit omdat tegelwerk duurder is dan affilmen of stuccen van de wanden: afhankelijk van de tegels die je kiest 3 tot 6 keer zo duur. Daarnaast natuurlijk nog de kosten voor het sanitair.

  In het maken van de juiste keuzes in deze ruimtes, kun je snel op je budget besparen.
  Bovendien zijn deze ruimtes vaak zo persoonlijk, dat veel mensen deze bij de aankoop van een woning veranderen of geheel vervangen. Dus je zou kunnen zeggen dat deze relatief dure ruimtes het minste aan de waarde van je woning toevoegen.

 5. Goedkope keuken plaatsen
 6. De keuken is één van de onderdelen van je huis waar de kosten heel erg uiteen kunnen lopen. Een eenvoudige keuken bij Ikea met afgeprijsde apparatuur, kom je met een € 6.000,- makkelijk weg. Voor eenzelfde indeling kun je ook zomaar € 30.000,- tot € 40.000,- uitgeven.
  Natuurlijk heb je het dan over een andere kwaliteit, dat is logisch:

  “Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.”

  Dus die afweging is afhankelijk van je buwbudget.
  Een keuken is ook persoonlijk en mensen zetten er vaak een nieuwe in zodra zij een huis gekocht hebben. Ook worden keukens vaak elke 6 tot 12 jaar vervangen. Daarom zou je kunnen overwegen om er nu een eenvoudige keuken in te zetten en over 6 jaar, wanneer je weer meer budget hebt een echte luxe keuken!

 7. Maak slimme budget keuzes
 8. Een huis wordt in principe voor 50 tot 75 jaar neergezet. In de praktijk kennen we natuurlijk voorbeelden die het nog veel ouder zijn. Er zijn een aantal aspecten aan een huis die niet zo makkelijk te veranderen zijn en daarom onderdeel van de essentie van een huis. Één daarvan is de grootte van de ruimtes. Dit maakt een huis prettig om in te leven. Maak de ruimtes dus niet té klein!

  Andere aspecten zijn de constructie en gevel. Soms wordt een gevel vervangen, afhankelijk van het materiaal. Maar een bakstenen gevel blijft. Maak daarom de juiste (misschien iets duurdere) keuzes voor dit soort onderdelen van je huis.
  Andere aspecten zoals wel of geen stucwerk kun je later altijd nog toevoegen. Het heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde, je moet je huis leegmaken etc., maar je breekt het huis er niet voor af.

 9. Doe je interieur en tuin later
 10. In feite ligt dit in de lijn van het vorige punt, alleen kijk je nu naar de aspecten buiten de directe bouwkosten. Wat als je de tuin nu eenvoudig aanlegt en pas later met een tuinarchitect en hele mooie bestrating aan de slag gaat? En voorlopig je ‘oude’ interieur mee neemt naar je nieuwe huis en geleidelijk aan nieuwe spullen gaat aanschaffen? Dat scheelt aan bouwbudget kosten die je nu direct moet uitgeven. Zodra je er wel budget voor hebt, kun je alsnog je interieur en je tuin aanpassen.

 11. En de installaties dan?
 12. Ja, installaties maken ook een groot deel uit van je bouwbudget. Er zijn verschillende onderdelen van een installatie die na zo’n 15 jaar vervangen moeten worden (zoals CV-ketel, warmtepomp). Toch betekent het vaak dat wanneer je nu voor een goedkopere oplossing kiest, het later lastig is om dit dan alsnog te integreren in je huis. Denk bijvoorbeeld aan wand- of vloerverwarming. Maar ook de afweging tussen een warmtepomp of een CV-ketel.

  Wanneer je de juiste keuze maakt, dragen installaties bij aan zorgeloos en comfortabel wonen. En dat is natuurlijk óók wat waard!

  Daarnaast is zowel vloerverwarming als toepassing van een warmtepomp goed voor de energieprestatie van je huis. Dit betekent in de meeste gevallen ook een lagere energierekening. Investeren nu voor straks een paar tientjes per maand lagere energiekosten is een afweging waar je waarschijnlijk weinig gevoel bij hebt. Want het uitgeven van het geld nu doet nu pijn. Bedenk dan vooral dat een prettige woonkwaliteit in feite onbetaalbaar is…

 13. Zelf doen
 14. Als laatste tip voor het reduceren van je bouwbudget: dingen zelf doen. Dit is een terugkerend onderwerp in mijn blogs. Een zelfbouwpakket, of je ontwerp zelf maken. Zelf de afwerking van je huis doen, of de coördinatie van de gespecialiseerde aannemers. Alles wat je zelf kunt doen, scheelt je direct in je uitgave.
  Bedenk hierbij dat jouw vrije tijd ook ‘geld’ waard is: hoeveel verdien je met een dag werken t.o.v. de besparing op de bouwkosten? En is dat het je waard?

  Natuurlijk is het zelf doen verschrikkelijk leuk! De afweging heeft in dat geval minder met de financiële voordelen te maken.

Heb jij al bedacht hoe jij je budget ‘in toom’ wilt houden? Laat het hieronder weten.

Wil je inzicht in hoe jouw keuze of je met een architect, bouwbedrijf of zelf gaat ontwerpen invloed heeft op jouw kosten en tijdsbesteding? Vraag dan het gratis e-boook ‘Keuze A, B, C, of Z’ aan met een hoofdstuk uit het boek ‘Bouw jouw droomhuis’ en als extra een keuzeschema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.