Invloed buitenruimte op indeling van je huis

Hoe staat jouw huis op je kavel? Aan welke zijde kom je naar binnen? En is dat anders voor gezinsleden, vrienden of vreemden? Waar kom je je huis binnen vanaf de parkeerplaats van je auto? Dit bepaalt bijvoorbeeld waar je entree komt.

In de afgelopen artikelen bekeken we hoe je de functionele relaties tussen ruimtes in een relatieschema zet, welke invloed de zon heeft op de indeling en hoe je de gradatie van openbaar naar privé vorm geeft. In dit artikel bekijken we welke invloed de locatie zelf op de indeling van je huis heeft.

Buitenruimte

De relatie tussen de indeling van je huis en je kavel is het meest duidelijk in de relatie tot de buitenruimte. Je wilt natuurlijk direct vanuit de leefruimte naar buiten kunnen, naar het terras. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de buitenruimte, het terras, te ver van de leefruimte afligt, dat je er veel minder gebruik van maakt. Zorg er dus voor dat een zonnig stukje tuin direct aan je leefruimte grenst en dat je hier openslaande deuren of een schuifpui plant.

Maar ook op andere plekken in huis wil je naar buiten. Bekijk goed waar op de kavel je hiervoor de beste ruimte hebt. Meestal ontwerp je dit ‘achter’ je huis, vanwege privacy. Maar wanneer de zon aan de voorkant van je kavel schijnt, dan is het de overweging waard om je buitenruimte toch aan de voorkant van je kavel te maken en het huis wat verder achter op het kavel te zetten. Dit natuurlijk indien het bestemmingsplan dit toelaat.

Binnenkomen

Zoals al in de intro aangegeven, kun je op veel verschillende manieren aankomen op je kavel. En dit bepaalt ook waar je binnen komt in je huis. En vanaf de entree houd je rekening met de rangschikking aan ruimtes volgens de gradatie aan privacy.

In sommige huizen zijn twee of misschien zelfs meerdere entrees aanwezig. De officiële entree wordt soms alleen door onbekenden gebruikt. Alle kennissen en vrienden lopen al snel achterom. De vraag die je jezelf kunt stellen bij het indelen van je nieuwe huis, is of je die twee verschillende entrees nodig hebt, of dat je ze toch met elkaar kunt verenigen.
Wil je bijvoorbeeld dat al je vrienden via een bijkeuken je huis inlopen, of is een wat minder rommelige entree niet veel prettiger?

Kijk ook goed of de routing handig is wanneer je met volle tassen met boodschappen aan komt, met de auto of met de fiets.

Uitzicht

Het laatste aspect dat invloed kan hebben op de indeling is het uitzicht dat je hebt vanaf je kavel. Vanuit de ruimtes waar je het meeste bent, de leefruimtes, wil je waarschijnlijk het mooiste uitzicht hebben. En wanneer je dat nog niet weet, omdat er allemaal vrije kavels om je heen zijn, of als er geen uitzicht is, dan creëer je dat zelf op je eigen kavel. Je uitzicht wordt dan je eigen tuin.

Uitzicht waar een raam op uitkijkt is van invloed op de indeling van je huis
Uitzicht waar een raam op uitkijkt is van invloed op de indeling van je huis

Je ziet dat het bepalen van de indeling van je huis gebaseerd is op de indeling van je kavel. Zorg dus dat je die indeling goed op tekening hebt, dan kun je aan de hand daarvan aan de slag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624