Is jouw ontwerp te duur?

Het is lang rustig geweest in de bouw, zeker wat de bouw van woningen betreft. Nu trekt de markt weer aan, wat ook betekent dat veel bouwbedrijven voldoende werk in de planning hebben staan en het zich weer kunnen veroorloven om een hogere offerte af te geven. Kortom: de bouwkosten stijgen…

Slecht nieuws voor de zelfbouwer!

Vaak ben je al een aardig tijdje bezig met het ontwerp van je huis. Misschien heb je eerder ook al eens offertes aangevraagd. Tja, die kun je nu wel vergeten. Beter om actuele prijzen op te vragen. Meestal wordt aangegeven dat de prijzen op een offerte geldig zijn voor zo’n 3 maanden.

Om je even een beeld te geven: uit de gratis bouwkosten app van IGG bouweconomie kun je de stijging van de bouwkosten halen, zie hieronder in de grafiek. Dan zie je dat de stijging aardig hard omhoog gaat…

 

In deze app kun je ook bouwkosten vinden van verschillende type woningen. In het e-book ‘Huis vol Geluk’ sta bij stap 3 ook omschreven hoe je met je budget om kunt gaan. Vraag hier het gratis e-book ‘Huis vol Geluk’ aan.

Maar hoe ga je dan om met het ontwerp dat nu misschien wel te duur uit gaat vallen?

8 tips hoe je met tegenvallende bouwkosten om kunt gaan, verdeeld in drie fases van realisatie:

  1. Wanneer je nog in de oriënterende fase bent en je hebt net je woonwensen opgesteld, dan is de meest eenvoudige en snelle oplossing om je lijst met ruimtes aan te passen op de grootte van de ruimtes. Ja, het betekent het maken van een concessie, maar beter in het begin dan wanneer je ontwerp klaar is….

 

  1. Je kunt dit op drie manieren aanpakken:

   1. Je gebruikt de ‘kaasschaaf’ methode: je haalt van alle ruimtes een stukje af… Ik zou je aanraden om dit naar rato van de grootte van de ruimtes te doen. Let hierbij specifiek op de kleine ruimtes zoals toilet, badkamer en hal dat deze nog bruikbaar blijven.
   2. Je bekijkt je ruimtelijst nog eens kritisch en streept wenselijke, doch niet noodzakelijke ruimtes van je lijst. Zoals die thuisbioscoop of tweede badkamer.
   3. Bedenk welke delen van je huis essentieel zijn om direct te realiseren, en welke eventueel later kunnen. In je ontwerp houdt je rekening met het later aanbouwen van deze ruimtes. Bespreek met de gemeente hoe je dit in een aanvraag moet verwerken. Het hangt een beetje van de bestemmingsplan eisen af of je de eindsituatie in één keer moet aanvragen, of dat een latere uitbreiding altijd nog mogelijk is.

Wanneer je al iets verder bent in het ontwerpen van je huis, dan wordt het wat lastiger om ruimtes te schrappen.

   1. Je kunt ervoor kiezen om andere, goedkopere materialen te kiezen. Je doet dan in feite een concessie in de esthetica van je ontwerp. Dit hangt ook af van wat jij echt belangrijk vindt in het ontwerp van je huis: die ene bijzondere baksteen, of een bepaalde totaal sfeer en uitstraling. Dit kan best even puzzelen zijn, maar het kan een groot effect hebben. In feite ben je dan bezig om de m2 prijs naar beneden te halen.

De meest lastige fase is de fase dat je alles al bedacht hebt en dan blijkt uit offertes dat de kosten te hoog uitvallen. Je gaat ook kosten maken als je het ontwerp weer zou willen aanpassen, dus misschien kun je op een andere manier aan de slag. Ik bespreek er hier drie:

   1. Je kunt met het bouwbedrijf bespreken dat je budget lager is. Vaak willen zij wel meedenken voor goedkopere alternatieven in uitvoering of materiaal. Blijf hierbij wel goed je droombeeld in de gaten houden, want als je daar te veel van afwijkt, zul je daar eeuwig spijt van hebben.
   2. Stel het uitvoeren van de duurdere opties uit en doe dit op een later moment: zoals het afwerken van de tweede badkamer. Of neem nu een goedkopere keuken en vervang deze op het moment dat je weer budget beschikbaar hebt.
    Yuri en Juliette uit het boek ‘Bouw jouw droomhuis’ kiezen er bewust voor om wel het volume te realiseren, maar bepaalde aspecten nu goedkoop te doen en later pas te realiseren wat ze echt voor ogen hebben. Zoals nu een eenvoudige trap en later een design trap. En nu een eenvoudige afwerking van de betonnen vloer en later hardstenen vloeren.
   3. Besluit om alsnog meer dingen in de bouw of de afwerking zelf te gaan doen. Dit scheelt je in de loonkosten.

Als laatste een heel ander soort optie:

  1. Bekijk of je je budget kunt vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door extra te lenen (als dat mogelijk is), of door budget te verschuiven van de tuin of het interieur naar het huis. Een huis zet je maar één keer neer (in de meeste gevallen) en een tuin en interieur kun je ook eenvoudig beginnen en in de loop van de jaren uitbreiden en luxer maken.

Houdt er in ieder geval rekening mee dat nieuwe offertes tegen zouden kunnen gaan vallen. En neem de juiste uitgangspunten wanneer je nu gaat beginnen met het opstellen van je budget.

Hoe ga jij om met beperkt budget? Heb jij nog aanvullende tips waar anderen hun voordeel mee kunnen doen? Geef die dan aan onderaan deze pagina in het reactieveld. Als je dat doet, dan geef ik je toegang tot een opgenomen webinar, dat ik een tijdje geleden gaf, over het omgaan met kosten bij het realiseren van je droomhuis.

Vind je het artikel interessant? Deel het dan met je netwerk via rechts-onderstaande knoppen. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.