Keuze voor hout in je gevel

Een houten gevel kan zowel voor een extreem duurzaam huis, een modern huis als voor een traditioneel huis. Hout wordt vaak toegepast, soms als gehele gevel, soms als een deel van de gevel. Er zijn veel verschillende manieren van toepassen en je kunt kiezen voor kleur (geschilderd hout) of naturel. Zie voor inspiratie ook de eerder geplaatste inspiratiefoto’s.

Duurzaamheid

Hout is een natuurlijk materiaal en daarvoor gevoelsmatig per definitie een duurzaam materiaal. Dat hangt echter een beetje af van het type hout en waar het vandaan komt. Hardhout wordt (nog steeds) onder slechte omstandigheden en met achterlaten van kale vlaktes uit oerbossen gehaald. Daarom zijn er keurmerken op de markt die controleren of het hout op een duurzame manier geoogst is. Met een keurmerk ben je verzekerd dat het hout met beleid geoogst is. Dat er weer nieuwe bomen geplant worden, of dat het gaat om gekweekte bomen. Bekende keurmerken zijn: FSC en PEFC.

Het Nibe heeft alle materialen geclassificeerd en gegroepeerd. Zo kun je bekijken welke houtsoorten het beste zijn voor toepassing in de gevel:

De milieuclassificatie van houten gevels naar verschillende houtsoorten van de Nibe milieuclassificatie
De milieuclassificatie van houten gevels naar verschillende houtsoorten van de Nibe milieuclassificatie

Waarbij klasse 1 de beste keuze is, tot en met klasse 3 is de keuze nog aanvaardbaar vanuit duurzaamheids oogpunt. Vanaf klasse 5 is de keuze af te raden tot zeer slecht.
De milieubelasting wordt teruggerekend naar ‘schaduwkosten’, dit zijn de theoretische kosten die de maatschappij ervoor over heeft om een maatregel in te stellen om de milieueffecten van het product te neutraliseren.

De mate waarin je gevel duurzaam is hangt ook af hoe je het hout gaat verduurzamen. Hout heeft de neiging om te rotten, wanneer het onbeschermd toegepast wordt, afhankelijk van de houtsoort. Er zijn hele mooie, duurzame technieken om het hout te beschermen, zoals gemodificeerd hout en gestoomd hout bijvoorbeeld. Ook kun je het hout voorzien van een verflaag. Hoe duurzaam je gevel is, hangt dan voor een groot deel af van het verftype dat je gebruikt.

Toepassing hout in gevel

Hout kun je op veel verschillende manieren toepassen in je gevel. We hebben het hier over een ‘gevelhuid’. In een vorig blog bespraken we de massief houten constructies, die ook zichtbaar kunnen blijven in de gevel. Hieronder een aantal opties voor houten gevelbekleding:

Verschillende manieren om horizontale geveldelen te bevestigen.
Verschillende manieren om horizontale geveldelen te bevestigen.

Planken (houten delen) horizontaal
Houten delen kunnen vertikaal ‘koud’ tegen elkaar geplaatst worden. Er blijft dan altijd een open kier. Dit heeft geen nadelig effect, omdat het hout aan de achterzijde toch geventileerd moet worden, om het vocht kwijt te raken achter de constructie. In ongeschaafd hout geeft dit een ruw, robuust uiterlijk.

Messing en groef zowel horizontaal als vertikaal
Vind je de kieren niet mooi en wil je een strakker geheel, dan kun je planken voorzien van een profiel dat in elkaar past gebruiken: messing en groef. Het beeld is dan wat ‘netter’. Deze variant is altijd in geschaafd hout, vanwege de maatvastheid voor de messing en groef.

Afdekken kieren vertikaal
Voor het afdekken van de kieren met meer reliëf in de gevel kun je op de kieren dikke latten bevestigen. Hierdoor ontstaat er een interessant beeld.

Verschillende manieren om verticale geveldelen te bevestigen.
Verschillende manieren om verticale geveldelen te bevestigen.

Potdekselen (meestal horizontaal)
Reliëf kun je ook verkrijgen door de planken iets over elkaar heen te bevestigen, waardoor ze iets schuin komen te staan.

Zelf bouwen

Hout is ook een materiaal dat je makkelijk zelf kunt bewerken.
Wanneer je meer wilt weten over het bevestigen en de aansluiting van verschillende delen bijvoorbeeld in de hoek, zie daarvoor het gratis te downloaden ‘Houtinfo’ van Centrum Hout.

In het boek ‘Bouw jouw droomhuis’ komen verschillende zelfbouwers aan bod die een houten gevel kozen voor hun huis.

Welke type toepassing spreekt jou het meeste aan? En wil je eigenlijk wel een houten gevel? Welk ander materiaal heb jij eventueel in gedachten? Laat het me weten onderaan in het reactieveld.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624

3 thoughts on “Keuze voor hout in je gevel

  1. Voor het realiseren van een passief duurzaam huis dachten wij in eerste instantie aan hout(skelet). Onlangs vernamen wij dat je ook heel goed keramisch passief kunt bouwen. Wij wonen in een kleigebied (tussen de rivieren) en klei kunnen we praktisch uit de achtertuin opscheppen. Vandaar dat er in onze regio ook veel steenfabrieken staan. Innovatieve steenfabrieken (die de energie met zonneparken opwekken) ontwikkelen steeds mooiere producten om solide duurzaam te bouwen.

    1. Beste Robbert,
      Dank je wel voor je bijdrage! Ik zal eens bekijken welk systeem je bedoelt. Dit komt dan zeker in een volgend blog aan de orde > de mogelijkheden van stenige/ keramische constructie. En ook voor de gevel zijn hier mooie mogelijkheden.

Comments are closed.