Koel huis in een hete zomer

Vorige week hebben we het veelal mee mogen maken: wat het effect is van meerdere hete dagen achter elkaar op het binnenklimaat. Veel gebouwen waren van binnen zelfs een paar graden warmer dan buiten! Hoe zorg je er dan voor dat jouw droomhuis straks heerlijk koel is tijdens een (bijna) hittegolf?
In het ontwerp van je droomhuis kun je hier rekening mee houden. En ook in het gebruik vraagt het een paar aandachtspunten voor een koel huis. Ik zet ze hier voor je op een rij:

 1. Een goede zonwering
 2. Het klinkt zo logisch: zonwering. Maar wordt toch vaak nog weg bezuinigd. Bedenk dat de warmte die je niet binnenhaalt er ook niet weer uit hoeft te krijgen. Woningen die ideaal zijn voor het opvangen van passieve zonne-energie in de winter, vangen de zon vaak ook in de zomer. Tenzij je hier maatregelen tegen treft, zoals een goede zonwering.

  De beste zonwering is die aan de buitenkant, omdat bij zonwering aan de binnenzijde je de zonnestralen al achter het glas hebt binnengehaald, en zij daar warmte produceren. Vaste zonwering aan de zuidkant zorgt ervoor dat in de winter de zon er onderdoor schijnt en in de zomer geblokt wordt.

 3. Op tijd de zon weren
 4. In de ochtend is het nog fris en kan het best lekker zijn om de zon binnen te laten schijnen. Of je voelt nog niet dat het te warm wordt. MAAR op het moment dat je het wel voelt, dan ben je eigenlijk al te laat! Let er daarom op dat je de zonwering op warme dagen meteen in de ochtend al zijn werking laat doen. Ook hier geldt weer: wat er niet binnengekomen is, hoef je er later ook niet weer uit te halen.
  Het kan helpen om de zonwering aan te sluiten op een geautomatiseerd systeem: wanneer je er niet bent, dan zorgt het systeem er toch voor dat de zonwering omlaag gaat. Natuurlijk kun je altijd instellen dat je toch de zon naar binnen wilt laten schijnen, maar weet dan dat je het op een warme dag erg warm gaat krijgen binnen!

 5. Ramen en deuren dicht
 6. Ook hier geldt: dat wat je niet binnenhaalt, hoef je ook niet weer eruit te halen. Zorg er dus voor dat wanneer het erg warm is buiten, dat je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houdt. Vooral wanneer je huis goed geïsoleerd is, is het ontworpen om de warmte binnen te houden (in de winter), in de zomer doet je huis dat natuurlijk ook…. Aan de andere kant betekent een goede isolatie ook dat wanneer je de warmte niet via ramen en deuren binnenhaalt, je de warmte ook goed buiten kunt houden en dus een koel huis!

 7. Ventileren wanneer het koel is
 8. Zet alle ramen en deuren wanneer het in de avond koeler wordt juist allemaal tegen elkaar open. Wanneer je er niet bent, of wanneer je gaat slapen, dan is dit natuurlijk niet inbraak veilig. Er zijn speciale systemen op de markt die ‘zomernacht ventilatie’ mogelijk maken. In basis is dit een luik met inbraakwering, dat je ergens bovenin je huis plaatst (warme lucht stijgt omhoog). Je kunt dit zelfs automatisch gestuurd maken, zodat wanneer je ’s avonds laat thuis komt van een feest, je slaapkamer heerlijk koel is.

 9. Gebalanceerde ventilatie
 10. Kies je voor het toepassen van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW), neem dan een systeem met by-pass. In de wintersituatie wil je de warmte zoveel mogelijk binnen houden. De warme lucht van binnen warmt de koude lucht van buiten op en zo bespaar je energie. Bovendien is de inblaas temperatuur van de schone lucht aangenaam.

  Zodra de buitentemperatuur aangenaam begint te worden, stelt het apparaat de by-pass in werking. De warmtewisselaar wordt dan buiten werking gesteld, omdat er dan niet zoveel warmte meer binnen gehouden hoeft te worden. Dit werkt ook goed wanneer je een feestje hebt, de warmte van al die mensen wil je ook niet binnenhouden.

  In de zomer treedt de warmtewisselaar weer in werking wanneer de buitenlucht warmer is dan de door jou ingestelde temperatuur binnen. In principe werkt de warmtewisselaar dan andersom: de koele binnenlucht koelt de warme buitenlucht af. Op die manier kun je het huis koel houden.

 11. Omgekeerde warmtepomp
 12. Bij sommige systemen kan de warmtepomp ook andersom werken: namelijk koel water door de buizen van de vloerverarming laten stromen. Dit is niet de meest effectieve manier om te koelen (want koele lucht stijgt niet op), maar zal zeker helpen om je huis koeler te houden.
  Vraag dus na of dit met jouw systeem ook mogelijk is.

  Maak je gebruik van luchtverwarming, dan is een omkering hier wellicht ook mogelijk. Meestal wordt dit ‘topkoeling’ genoemd. Het systeem kan de warme lucht enigszins afkoelen, maar het is geen airconditioning systeem.

 13. Actief koel huis
 14. Natuurlijk zijn er ook airconditioning systemen die je in je huis kunt plaatsen. Als je huis klimaattechnisch goed is ontworpen heb je die alleen maar nodig tijdens een hittegolf, en dan is het de vraag of het de investering waard is. Ook hier is het goed om dit van te voren te bedenken en mee te nemen. Want je wilt toch aan je droomhuis niet over een paar jaar zo’n lelijke installatiekast aan de buitenkant hangen?

  Dit is toch niet fraai zo'n airco los aan je gevel hangen voor een koel huis.
  Dit is toch niet fraai zo’n airco los aan je gevel hangen.

Comfort

Qua gezondheid is het niet goed voor de mens om grote temperatuurwisselingen te ondergaan. Als je ’s winters zonder jas vanuit een warme huiskamer de koude buitenlucht instapt, kun je door het grote temperatuurverschil een verkoudheid oplopen. Andersom geldt dat ook, als je ’s zomers vanuit je sterk gekoelde auto of huis in de tropische hitte stapt. Een airconditioning hoort zo ingesteld te zijn dat grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur niet voorkomen. Stelregel is dat er maximaal 5°C temperatuurverschil is tussen binnen en buiten. In de meeste gevallen kun je daarom volstaan met een topkoeling. Maar je kunt de airconditioning natuurlijk naar je eigen wensen instellen.

Welke andere aspecten ken jij om het comfort van je huis te vergroten? Of over welke aspecten zou je meer willen lezen in dit blog? Laat het me weten in een reactie hieronder.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624

2 thoughts on “Koel huis in een hete zomer

 1. Goede tips!
  Alleen word je niet verkouden van temperatuurovergangen of van kou, maar van virussen die zich prettig voelen in warme, vochtige ruimtes met slechte ventilatie. Een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door minder voedzaam eten en een gebrek aan verse lucht, maakt je vatbaarder voor deze virussen. Deze omstandigheden doen zich vooral in de winter voor. Kou heeft daar eigenlijk niet zoveel mee te maken.

Comments are closed.