Kom je achterom? – indeling van je kavel

Heb jij al goed bedacht hoe je aankomt bij je eigen huis? Staat jouw huis aan de rand van je kavel, of creëer je privacy met een voortuin? Hoe kom je aan met de auto, met de fiets, lopend? En is het ook handig met je handen vol boodschappen? In deze blog een aantal tips ter overweging voor de indeling van je kavel.

Indeling van je kavel

Bij de indeling van je huis is ook de indeling van je kavel van belang. Ze hebben direct met elkaar te maken. De ligging op je kavel bepaalt waar de entree is. En bepaalt waar je op uit kijkt.

De indeling van je kavel is ook afhankelijk van de directe omgeving. Hoe lopen de toegangswegen, waar liggen de voorzieningen. Denk daarbij ook bijvoorbeeld aan een kinderspeeltuin.

Aankomen

Je kunt op een aantal punten van de openbare weg of voetpad op jouw stuk grond komen. Soms is dit al voorgeschreven door de gemeente, vooral wat inrit betreft. Loop eens door je straat en bekijk hoe je het beste aankomt. Van welke zijde kom jij het vaakst, van welke kant komen je gasten meestal? Je kunt er dan voor kiezen om aan die zijde je entree te situeren. Dan is het voor iedereen duidelijk waar je woont.

Beeldt voor jezelf in hoe het is om lopend, met de fiets en met de auto bij je huis aan te komen. Als je auto op je kavel geparkeerd staat, hoe kom je dan (met je kind of met boodschappen) je huis in? Is dit een aparte zijingang die naast de keuken uitkomt? Of loop je om naar de hoofdentree? Komen jouw bekenden en vrienden en jijzelf via een ‘achterdeur’ binnen of via de voordeur?

Er zijn veel mensen die zelfs de voordeur nooit gebruiken, alleen voor vreemden. Dit heeft alles te maken met de ligging van de entree op de kavel en welke ruimtes achter de deur ontsloten worden. Ook waar je vreemden en vrienden wilt ontvangen in je huis. (lees ook over de intimiteitsgradient voor deindeling van je huis.)

Parkeren

Parkeer je op eigen terrein of op de openbare weg? Neem voor parkeren op eigen terrein voldoende ruimte (minimaal 5,5 meter). Soms schrijft de gemeente voor dat de voorgevel op 5 meter van de weg moet komen. Dit is eigenlijk te krap voor het goed parkeren op eigen terrein. De neus van je auto steekt dan al heel snel over de grens van je kavel. Aan de andere kant staat de auto zo strak tegen je gevel aan, dat je er niet meer met goed fatsoen langs kan. Soms is het mogelijk om een deel van de gevel op 5 meter te zetten (een erker) en de rest verder naar achteren.

Parkeren over de rand van je kavel
Parkeren over de rand van je kavel

Bekijk deze aspecten goed, teken ze uit, zet het uit in een proefopstelling en ervaar of je de ruimte voldoende vindt om er langs te komen. En wat als je met je fiets langs de geparkeerde auto wil? En met je handen vol boodschappen? Denk ook aan spelende kinderen (als je die hebt). Hebben zij ook voldoende ruimte om zonder schade langs de geparkeerde auto te komen met een kinderfietsje?

Over het algemeen vinden we het minder fraai om tegen geparkeerde auto’s aan te kijken. Door de parkeerruimte iets verdiept aan te leggen, kan de auto meer in het landschap worden opgenomen. De gemeente kan dit natuurlijk ook in de openbare ruimte aanleggen, zoals dit voorbeeld in Almere.

Indeling van je kavel - verdiept parkeren
Verdiept parkeren ten opzichte van het voetgangerspad voor de huizen langs.

Nadeel is dat mindervaliden via een omweg naar hun auto moeten komen…

Indeling ontwerpen

Op eenzelfde manier kun je aan de slag met het indelen van de plattegrond voor je huis. Om te ervaren hoe dit werkt, kun je gratis een challenge ‘Ontwerp zelf de indeling van je huis in 14 dagen’ volgen. Je krijgt dan ook verschillende waardevolle inzichten die maken dat jouw plattegrond écht van jou is en op jouw specifieke kavel past.
Bekijk hier meer informatie en schrijf je in!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624