Logistiek in de indeling

Logistiek is niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een indeling van je huis gaat bedenken. Maar dat is wel van belang. Zowel voor het gemak in het gebruik als voor de duurzaamheid.

Een goede logistiek is het laatste indelingsprincipe van de serie om de beste indeling van je huis te ontwerpen. Eerder bespraken we ook de logische relaties tussen ruimtes, het ontwerpen op de zon, de gradatie van openbaar naar privé en de invloed van de buitenruimte op de indeling.

Gebruiksgemak

Een efficiënte routing in je huis geeft een prettige doorloop. Lange gangen zijn geen prettige ruimtes om in te verblijven. Bekijk daarom nog eens je relatieschema dat je kunt maken aan de hand van het eerste artikel uit deze serie. Zijn daar ruimtes bij die nabij elkaar liggen die misschien bereikbaar kunnen zijn via andere ruimtes?

En-suite deuren voor de logistiek tussen ruimtes
En-suite deuren voor de logistiek tussen ruimtes

Denk bijvoorbeeld aan en-suite ruimtes. Afhankelijk van de volgorde in de privacy die je hebt gekozen, kan de keuken bereikbaar zijn vanuit de leefruimte of andersom. Ze hoeven niet beide direct vanuit de gang toegankelijk te zijn. Dit maakt dat je de gang of hal een stuk korter kunt maken.
Tussen beide ruimtes passen mooie en-suite deuren, zodat je de ruimtes ook indien wenselijk van elkaar kunt afsluiten.

Een andere manier om gangruimtes wat meer leefbaar te maken is om de gang extra breed te maken. Je maakt hierdoor van de gang een echte kamer met meubels. Denk bijvoorbeeld aan een grote boekenkast en misschien een klein zithoekje. Of een bankje nabij de entree waar je makkelijk je vieze schoenen uit kunt trekken.

Duurzaamheid

De leidingen met warm water voor de douche kun je het beste zo kort mogelijk houden. Aan de ene kant vanuit duurzaamheid. Want des te korter de leidingen, des te minder warmteverlies je hebt. Maar ook vanuit gebruikscomfort is het prettig wanneer je de douche aanzet, je niet al te lang hoeft te wachten totdat je warm water hebt.

Wanneer je keuken en je badkamer niet dicht bij elkaar liggen, en je een keuze moet maken waar je de boiler plaatst, dan zou ik kiezen voor nabij de keuken. Want in de keuken gebruik je vaker warm water en steeds kort, zodat het daar prettig is wanneer je snel warm water kunt tappen. Ook heb je telkens veel aanloopverlies elke keer als je tapt. Het klopt dat je in de badkamer in totaal meer warm water tapt, maar dat is langer achter elkaar. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kleine lokale boiler in de keuken.
Natuurlijk zou het qua leiding-logistiek mooi zijn wanneer de ruimtes die warm water gebruiken nabij elkaar liggen.

Combineren van indelingsprincipes

Wanneer je de vorige artikelen hebt gevolgd en uitgevoerd, dan heb je verschillende indelinsgprincipes bekeken. Deze verschillende schema’s kun je in verband met elkaar brengen en over elkaar heen leggen. Soms zal het voorkomen dat je een keuze moet maken tussen functioneel verband tussen ruimtes en bijvoorbeeld de zon in je kamer. Heel vaak zul je zien dat door de schema’s zo helder en duidelijk te maken, dat de ruimtes ‘als vanzelf’ op hun plek landen.

In ieder geval heb jij voor jezelf helder welke aspecten je belangrijk vind en kun je de verschillende indelingsprincipes als discussiepunten met je huisgenoten gebruiken.

Tip hierbij is om eerst met de grote ruimtes aan de slag te gaan en die op en goede positie te schuiven. Vervolgens leg je de kleinere ruimtes ertussen. En dan volgt het tot in detail uitwerken van de ruimtes.
Heel veel succes met het maken van de indeling van je huis!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624