Met je handen in de modder

Je pakt een hand vol. Klets deze met enige kracht tegen de wand en smeert het dan met gevoel uit over de naastgelegen plak leem.

Ik was te gast bij ecodorp Bergen, waar vele vrijwilligers het werk licht maakten. O.a. heb ik toen een instructie bouwen met stro en leem mogen bijwonen. Heel fascinerend.

Ecodorp

Ecodorp Bergen bouwt aan een gemeenschap waar mensen op een harmonieuze en respectvolle manier samenleven. In liefdevolle verbinding met elkaar, de aarde en de kosmos en met ruimte voor de ontplooiing van ieders kwaliteiten.

Zij willen dit bereiken door duurzame huizen te bouwen en gebouwen te bestemmen voor cultuur en het delen van kennis. Het ecodorp wil zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn op het gebied van voedselvoorziening, energie, water, waterzuivering en afvalverwerking. Bouwmaterialen worden zoveel mogelijk lokaal betrokken en hergebruikt. De hoofd bouwmethode waar zij voor kiezen en ook al mee aan de slag zijn, is de stro-leembouw.

Opbouwen uit zeshoeken

Bij Ecodorp Bergen is o.a. Tom Rijven betrokken. Hij heeft in Frankrijk een prefab bouwmethode ontwikkeld met stro-leemwanden. Zie hier wat hij heeft gebouwd in 2014. Elke wand is even breed en vormt een zijde van een zeshoek. Door deze zeshoeken te schakelen ontstaan er grotere gebouwen. In het ecodorp begint men met het bouwen van de wanden. Prefab. Binnen in een grote schuur staan de wanden in een rij opgesteld. Zodra alle wanden klaar zijn, kunnen ze naar buiten en op hun plek gezet worden.

prefab bouwen met stro en leem in aanbouw bij ecodorp Bergen
Prefab stro-leembouw in aanbouw bij ecodorp Bergen

Buiten de werkschuur staat een deel van zo’n zeshoek ter demonstratie. Hierin zijn de verschillende bouwstadia ook goed te bekijken: een deel bestaat nog uit de strobalen en op een ander deel zijn de verschillende leemlagen te zien die na elkaar opgebracht worden. Ook kun je hieraan zien hoe een raam gemaakt wordt van een stevig frame tussen de strobalen in.

Bouwen met stro en leem in ecodorp Bergen - uitleg door Tom Rijven
Stro-leembouw proefopstelling in een zeshoek – uitleg door Tom Rijven (links)

Op ware grootte beleven

Voordat men in Bergen aan de opbouw van de wanden begon, is er in een andere grote schuur het te bouwen theehuis nagebouwd. 3 zeshoeken naast elkaar, waarbij de achterwand (noordkant) volledig gesloten is en de zuidwand (met een groot dakoverstek) volledig bestaat uit kozijnen. Ze hebben het levensgrote model opgebouwd uit houten pallets. Door deze op hun kant te zetten en aan elkaar te bevestigen vormen zij een stevige wand om de ruimte aan te geven. Er werden zelfs stoelen en tafels in gezet, om een beeld en gevoel te krijgen van de grootte van de ruimte.

Het is heel fijn om de ruimte van te voren te kunnen beleven. Het geeft een heel goed beeld van hoe het gaat worden. Voor velen is dit de manier om, voordat het echt gerealiseerd wordt, nog aanpassingen te kunnen maken. Op basis van deze vorm is bepaald welke wanden er nodig zijn en zijn ze gestart met de prefab wanden te bouwen.

Je kunt zelf ook de ruimte van te voren nabootsen. Al is het met linten, doeken of karton dat je de ruimte zo groot afbakent zoals je wilt dat die gaat worden. Plaats er (lichte) meubels in om een idee te krijgen van hoe de ruimte gaat werken.

Zelf bouwen met leem

Als jij graag je eigen huis met eigen handen wilt bouwen, dan is stro-leembouw een goede methode om mee aan de slag te gaan. Het is, zoals Tom Rijven dat noemt, ‘een robuuste bouwmethode’. Je kunt aardig wat dingen niet helemaal perfect doen, terwijl het resultaat wel goed wordt. Voor mijn boek ‘Bouw jouw droomhuis’, heb ik ook een stel geïnterviewd dat hun eigen huis geheel zelf ontworpen en met eigen handen gebouwd heeft.

Zelf ontworpen en zelf met leem gebouwde woning op basis van vrije vormen
Zelf ontworpen en zelf met leem gebouwde woning op basis van vrije vormen.

“Als je zelf bouwt, dan kun je tijdens de bouw makkelijker aanpassingen maken, zodat je huis helemaal naar wens wordt.”

Zeggen Joris en Nicky zelf over hun proces.

Bekijk hier meer over hun huis van leem.

Hieronder een filmpje over de opbouw van het systeem dat Tom Rijven toepast in zijn zeshoeken. Hier is uitgegaan van de wanden ter plaatste bouwen. De fundering is over het algemeen niet zo toepasbaar in Nederland vanwege de vaak slappe grond.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624