Mooi huis

Hoe mooi wordt jouw huis?

Esthetica is en blijft een ding waar smaak van groot belang is. Toch zijn er beelden te benoemen waarbij (bijna) iedereen het eens is dat de een mooier is dan de ander.

Zoals hier bijvoorbeeld: Welke vind jij het mooiste?
Verwelkte bloemen
Mooi boeket bloemen

Ook bij huizen zijn er een aantal elementen die maken dat de meeste mensen het al dan niet mooi vinden. Bekijk de huizen hieronder en dan zul je het waarschijnlijk met me eens zijn dat de laatste twee meer aanspreken dan de eerste twee.

Massa woningen - saai
Standaard rijwoningen
Mooi voorbeeld - rijwoningen met veranda
Mooi voorbeeld - Kleurrijke woningen Burano

Gulden snede

Zo zijn er heel veel studies gemaakt in de afgelopen eeuwen. Daar komt bijvoorbeeld de ‘gulden snede’ uit. De Gulden Snede geeft een verhouding weer, die een evenwichtig beeld geeft wanneer je die toepast.

De Gulden Snede geeft een mooie verhouding
De Gulden Snede geeft een mooie verhouding

Nu werkt het helaas ook weer niet wanneer je alléén die regel overal toepast. Echt mooie dingen zijn, wanneer je er goed naar kijkt, toch weer onregelmatig.
Dus pas de regel toe, maar met mate! Bekijk eens wanneer je een asymmetrisch deel wil in de vorm van je huis, of je daar de gulden snede verhouding toe kunt passen.

Mooi huis maken

Wat kan je nog meer gebruiken?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen iets als mooi ervaren wanneer ze het kunnen begrijpen. Een ratjetoe aan verschillende vormen vinden we moeilijk om iets van te maken en ervaren we als rommelig. Wanneer er verschillende geometrische vormen te herkennen zijn die in elkaar grijpen, dan ontstaat er een ´verhaal´ dat onze hersens omzetten naar een evenwichtig beeld en we herkennen dat als ´mooi´.

Zoals het voorbeeld hieronder, waarbij het huis is opgebouwd uit kubusvormen of de traditionele ‘huis’-vorm.

Mooi huis uit geometrische vormen
Mooie basis huisvormen

Een te eenvoudige vorm, of een vaak herhaalde, precies gelijke vorm ervaren we als saai. Kijk bijvoorbeeld naar de twee afbeeldingen van huizen bijna bovenaan dit blog.

Uiteindelijk werk je van de grove vorm naar de kleine details. Op die manier kan een ‘saaie’ kubus ook juist weer interessant worden.

Succes met dit toe te passen op het ontwerp van jouw eigen huis!

Huis Ontwerpen

De vorm van je huis is maar een klein onderdeel van het gehele ontwerp.
Je start natuurlijk altijd vanuit de functie: wat wil je kunnen doen in je huis? Wil je daarmee aan de slag, dan kun je je nu inschrijven voor de gratis Challenge, waarin je jezelf uitdaagt om in 14 dagen het schetsontwerp van je huis te hebben gemaakt (je mag er natuurlijk ook langer over doen).

Schrijf je in of bekijk meer informatie over de Challlenge ‘ontwerp zelf je huis in 14 dagen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.