Mooie dromen

‘De meeste dromen zijn bedrog…’

En toch: zonder ergens van te dromen komen we ook nergens. Een droom, een diepe wens, is vaak ook het doel waar we naar streven. Zoals jij je waarschijnlijk een huis voorstelt waar je helemaal in kan leven zoals jij dat graag hebt. Een huis waar je jezelf kunt zijn en de activiteiten kunt doen die je voor ogen hebt. En doordat je hier een beeld van vormt, kun je er ook aan werken om het te realiseren. Je maakt eerst letterlijk een blauwdruk voordat het gebouwd kan worden.

Een mooie wereld

Ik ben ervan overtuigd dat mensen zich prettiger voelen wanneer zij ergens wonen waar zij zichzelf kunnen zijn, waar zij zich kunnen ontspannen en hun activiteiten kunnen ontplooien. Ik geloof dat een esthetische (mooie) omgeving maakt dat mensen meer harmonie ervaren en daarvan vrolijker en gelukkiger worden.

In een vorige blog had ik het over de basis van ‘mooi’, het gedeelte waar (bijna) iedereen het over eens kan zijn. Dat geldt zeker ook voor een prettige situatie om te wonen. Vergelijk het gevoel dat je krijgt wanneer je je voorstelt dat je in elk van de afbeeldingen hieronder zou wonen. Voel je het verschil?

Grijze flats
grijze betonnen villa
gekleurde herenhuizen
groep Tiny Houses

Mijn droom is dat iedereen een goede passende woonomgeving heeft. Omdat ik geloof dat wanneer mensen in een mooier huis wonen dat past op hun levensbehoeften, dat de wereld er als geheel er mooier uitziet. Letterlijk omdat er mooie huizen in de straat staan en indirect omdat de mensen die er wonen zich prettiger voelen. En zij geven met hun glimlach dat gevoel weer door aan anderen.

Jouw droomhuis

Wat is dan de best passende woning voor jou? Het grappige is dat veel mensen naar een grote villa kijken als droomhuis. Ik krijg veel mensen die binnen hun budget zo groot mogelijk willen bouwen. Wanneer we dan samen naar hun echte dromen kijken: hoe willen zij wonen, welke activiteiten willen zij in hun huis kunnen doen; dan blijkt vaak dat die leefruimte helemaal niet zo groot hoeft te zijn.

Hele grote huizen zijn vaak een soort van status symbool: ‘kijk wij kunnen dit betalen’. Maar de grote vraag is of je gelukkig wordt in een huis waar je elkaar bijna niet kunt vinden, en waar je verdrinkt in de grote leefruimte. Tuurlijk een beetje ruimte is fijn, tenzij je bewust kiest voor een Tiny House bijvoorbeeld. Uiteindelijk gaat het erom dat je je gelukkig voelt in je huis en daarin in je behoeftes kunt voldoen.

En dat maakt dromen dan weer heel belangrijk, omdat je dan heel goed een voorstelling aan het maken bent hoe het is om te wonen in de blauwdruk die je zelf ontwerpt.

Zelf ontwerpen

En om mijn droom én jouw droom waar te maken, heb ik het DIY Ontwerp-Plan ontwikkeld. Met het DIY Ontwerp-Plan kun je zelf je eigen huis ontwerpen. Wanneer je zelf je ontwerp-keuzes maakt, sluiten deze het beste aan bij jouw woonbehoefte.

In het DIY Ontwerp-Plan wordt je stap voor stap door het ontwerpproces geleid. Telkens pak je een onderwerp beet en laat je gedachtes daarover gaan, doe je inspiratie op en maak je een keuze voordat je met de volgende stap verder gaat. Doordat je van globaal naar steeds specifieker werkt en van binnen naar buiten, kun jij zelf je eigen huis ontwerpen. Of je dit nu geheel zelfstandig doet of met een paar begeleidingssessies van mij; of je hiermee een geheel ontwerp maakt of alleen ter voorbereiding aan het werken met een architect; ik beloof je dat wanneer jij bewust aan de slag gaat met deze stappen, dat je met het uiteindelijke ontwerp een beter passende woning realiseert.

Het DIY Ontwerp-Plan is een online product en om een indruk van de stappen te krijgen kun je het gratis e-book ‘Huis vol Geluk’ downloaden. Wanneer je al meteen wilt beginnen met het zelf ontwerpen van je eigen huis, dan kun je je gratis inschrijven voor de challenge ‘Ontwerp je eigen huis in 14 dagen’.