Ontdek in 4 stappen jouw ideale huis

Voordat je je huis gaat verbouwen, op zoek gaat naar een nieuwe woning of zelf een nieuw huis gaat bouwen, is het van belang dat je weet hoe jouw ideale woonsituatie eruit ziet. Want zodra je weet wat je droomhuis is, kun je ook makkelijk beslissingen nemen voor het aan te kopen huis, je verbouwing of je nieuw te bouwen huis. Dan kun je bewust concessies doen, of nog even langer sparen.

Wanneer je met anderen in een huis woont of gaat wonen, dan is het van belang dat je de volgende vier stappen niet alleen zelf, maar ook samen met hen doorloopt. Op deze manier kun je je een goed beeld vormen van jouw woonwensen.

 1. Analyseren van  je huidige woning
 2. Door kritisch naar je huidige woonsituatie te kijken, kun je snel ontdekken wat je nu juist wel en wat je niet zo prettig vindt. Belangrijk hierbij is dat je eerlijk tegen jezelf en tegen je huisgenoten bent. Zelfs wanneer jullie de keuken er met bloed, zweet en tranen zelf ingezet hebben, is het belangrijk dat je de tekortkomingen ervan helder omschrijft. Want voor je nieuwe huis leg je je weer voor een hele periode vast op de keuzes die je nu maakt.

  Doorloop op deze manier ook eens eerdere woningen waar je gewoond hebt. Ook voorbeelden bij familie en vrienden kun je op deze manier verzamelen.

 3. Denk in activiteiten en minder in standaard ruimtes
 4. Velen maken de valkuil om te benoemen hoeveel standaard ruimtes zoals slaapkamers, badkamers, keuken, eetkamer etc. men wil hebben. In deze stap is het van belang dat je omschrijft welke activiteiten je wilt doen in je huis. Deze kun je vervolgens groeperen en in een ruimte projecteren. Maar het begint met de activiteiten. Want iedereen gebruikt deze ruimtes op een andere manier.

  Als voorbeeld: de ruimte om te slapen voor opgroeiende kinderen. Hoe groot zo’n kamer moet zijn, hangt af van de activiteiten die er plaats vinden. Er zijn huishoudens waarbij de kinderen hun huiswerk maken aan de eettafel, ze zijn het liefste met hun vriendjes in de woonkamer of buiten. In andere huishoudens zijn er tegenwoordig steeds meer kinderen die bijvoorbeeld een tv of computer op hun eigen kamer hebben, waar ze dan ook het huiswerk maken en met vriendjes hangen. Dat vraagt om een heel ander soort ‘slaap’-kamer. Het liefste met bijvoorbeeld een aparte slaaphoek, of een bedbank.

  Je kunt een lijst van activiteiten opstellen, of een gecombineerde lijst van ruimtes en de activiteiten die je daar doet. Waar eten jullie je avondeten? Gezamenlijk in de keuken, aan tafel in de woonkamer of op de bank voor de TV? Wanneer je de activiteiten in een ruimte weet, kun je ook een inschatting maken van de grootte van de ruimtes.

 5. Vooral ook doorvragen
 6. Deze stap is het makkelijkste om samen te doen. Het gaat erom erachter te komen wat je werkelijke beweegredenen zijn om iets op een bepaalde manier aan te pakken. Ben je het zo gewend of zijn er geen andere opties bij je bekend? Daarom is het zo belangrijk om naar je activiteiten te kijken in plaats van ruimtes te benoemen. Met doorvragen kom je hierin een stuk verder.

  Als voorbeeld de open keuken: waarom wil je een open keuken? Vind je het wel prettig dat iedereen in de woonkamer (visite, maar ook jijzelf) de rommel in de keuken ziet na het bereiden van een maaltijd? Houd je wel van de luchtjes? Vind je het prettig en gezellig wanneer anderen met je meekijken wanneer je aan het koken bent? Kook je vaker met meerdere mensen tegelijk? Vind je het gezellig om  ‘in de keuken’ te eten? Probeer er op deze manier achter te komen wat voor jou je werkelijk ideale situatie is.

 7. Bekijk je levensloop voor de (nabije) toekomst
 8. Wanneer je gaat verbouwen, of een nieuw huis bouwt of gaat kopen, dan doe je dit voor een bepaalde periode. Soms weet je dat al ongeveer, maar meestal staat dat nog helemaal open. Daarom is het goed om te bekijken wat voor veranderingen jij en je huisgenoten gaan doormaken: hebben jullie gezinsuitbreiding, of vliegen de kinderen juist binnen een aantal jaar uit. Wil je voorbereid zijn op mindervaliditeit, zodat je er straks langer kunt blijven wonen? Misschien wil je wel over een paar jaar je zieke moeder in huis nemen. Er zijn tal van opties, die alleen jij kunt inschatten. Daarom is het goed om hier bewust naar te kijken, zodat je niet na een verbouwing, bouw of aankoop binnen een paar jaar voor een verrassing komt te staan.

  Natuurlijk kun je helemaal niets uitsluiten, we kunnen niet in de toekomst kijken, maar in ieder geval heb je er dan bewust over nagedacht. Ik sprak laatst een stel dat 2 jaar nadat zij hun huis zelf hadden laten bouwen, het huis alweer te koop hadden staan. ‘Ja, de kinderen waren ‘ineens’ het huis uit gegaan’. Op dat soort dingen kun je anticiperen wanneer je er bewust over nadenkt.

Met het volgen van deze 4 stappen kun je een heel aardig beeld vormen van wat je zou willen voor je volgende of nieuwbouw woning, of wat je zou willen bereiken met een verbouwing. In de Ontwerp-Boost bieden we je nog meer handvatten om dit gedeelte uit te werken. het is belangrijk dat je een goede start maakt, voordat je aan de slag gaat met het ontwerpen van je eigen huis.

De eerstvolgende Ontwerp-Boost wordt gehouden op zaterdagmiddag 31 oktober in Utrecht. Meer informatie en aanmelden via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.