Ontwerp je indeling op de zon

Hoe komt jouw huis te staan ten opzichte van de zon? Hoe is jouw kavel gesitueerd? De plek waar zonlicht vandaan komt is van groot belang op de indeling van je huis.

Ga bij het ontwerpen van je eigen huis uit van de 5 indelingsprincipes. Deze bekijk je elk eerst apart en vervolgens ga je ze combineren. Vorige keer bekeken we het eerste indelingsprincipe, namelijk de functionele relatie tussen verschillende ruimtes. Hier bekijken we het tweede indelingsprincipe: ontwerpen op de zon.

Waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met de zon?

Er zijn 4 hele goede redenen waarom je met het ontwerp van je woning rekening houdt met de zon. Een tijd geleden schreef ik daar een blog over: ‘4 keer sterker ontwerp met de zon’.

Bepaal op welk moment van de dag je zon in een ruimte wilt hebben

Pak je lijstje met ruimtes erbij en bepaal per ruimte op welk tijdstip van de dag je het liefste zon in die ruimte hebt. Of misschien op meerdere dagdelen.

Hierbij een aantal overwegingen:

 • Vind je het prettig om wakker te worden met de zon? Plaats dan je slaapkamer op het oosten.
 • Op welk tijdstip van de dag ben je het meest aanwezig in de keuken? Heb je liever ochtendzon in de keuken, zodat je tijdens je ontbijt zon hebt, of juist in de avond wanneer je staat te koken?
 • In veel grotere Engelse en Amerikaanse huizen zie je een aparte ‘breakfast room’ en ‘dining room’. Waarbij de ontbijtkamer, vaak als een kleine nis opzij van de keuken op het oosten gesitueerd is. En de eetkamer op het westen. Zo wordt heel goed nagedacht over hoe de zon staat ten opzichte van je activiteiten in huis.
 • Voor kinderkamers is de vraag naar zon heel erg afhankelijk van hoe je die kamers gebruikt: zijn de kinderen na schooltijd veel op hun kamer, dan is de middag zon heel fijn. Of zijn ze dan in de gezamenlijke leefruimtes? Ook voor kinderen geldt misschien dat het prettig wakker worden is met de zon (voor kleine kinderen misschien te vroeg in de zomer…).

Op die manier ga je al de activiteiten langs die je in je huis doet.

Situeer alle ruimtes ten opzichte van de zon

Teken op een vel papier een boog die de baan van de zon moet verbeelden. Opkomend in het oosten en ondergaand in het westen. Plaats vervolgens al je uitgeknipte ruimtes op die plekken ten opzichte van de boog, zodat ze zon krijgen op het tijdstip dat jij wenst.

Positioneren ruimtes ten opzichte van de zon
Positioneren ruimtes ten opzichte van de zon

Het geeft op dit moment nog niet dat ruimtes die je functioneel naast elkaar wilt plaatsen niet naast elkaar liggen. Ook liggen de ruimtes op de verdieping en de begane grond nog door elkaar heen.

Maak ook hier weer een foto van en bewaar dit totdat je al de 5 indelingsprincipes hebt doorlopen. Je gaat pas daarna de combinaties maken.

Hieronder een mooi voorbeeld van een plattegrond die helemaal op de zon is ontworpen. Er is extreem goed nagedacht op welk moment van de dag men in welke ruimte is.
Hieronder een mooi voorbeeld van een plattegrond die helemaal op de zon is ontworpen. Er is extreem goed nagedacht op welk moment van de dag men in welke ruimte is. (link gaat naar origineel document)

Voor welke ruimtes in huis vind jij direct zonlicht het meest belangrijk? Deel het onderaan dit blog.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624

4 thoughts on “Ontwerp je indeling op de zon

 1. hai Cindy,
  ik merk dat ik enorm twijfel met de enorme toename van hitte de laatste jaren. Waar ik een paar jaar geleden nog zoveel mogelijk zon in mijn huis zou willen hebben, is dat de laatste jaren in de zomer juist onleefbaar. Hoe kan je hier handig mee omgaan?

  1. Dag Leon,
   Decennia geleden hadden we ook hittegolven, maar door de manier van bouwen (veel beter isoleren) maakt dat de binnengekomen hitte het huis niet meer uit te krijgen is. Daarom wordt koelen, of een beter design op de zon, veel belangrijker.
   Twee belangrijke aspecten daarin:
   1. Zorg voor voldoende zonwering, liefst beweegbaar aan de buitenzijde. Met zonwering aan de binnenzijde heb je de warmte al gedeeltelijk binnen voordat de zonnestralen weerkaatst worden. Beweegbaar omdat je in de winter of met koudere zomerdagen (want ook die kennen we nog steeds!!) juist wel de zon graag naar binnen leidt.
   2. Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheid. Op warme dagen wil je de warmte van je huis kwijt, dat kan via een ‘schoorsteen-effect’ door te zorgen voor ventilatie (dakraam?) boven in je huis. De warmte trekt vanzelf naar boven. Daarnaast is het goed om ’s nachts inbraak-veilig te kunnen ventileren. De koelere nachtlucht koelt je huis en maakt dit klaar voor de volgende warme dag. Dit werkt vooral wanneer je een ‘zware’ constructie hebt van steen of beton, dit houdt de warmte of koelte vast. Omdat je de constructie ’s nachts afkoelt, wordt deze eerst opgewarmd en dan pas de ruimtes.
   Je ziet, je kunt bouwkundig heel wat aan je huis doen om te zorgen dat het binnenklimaat lekker blijft. Het laatste restje kun je met installaties (koeling via vloerverwarming bijv.) regelen.
   Succes!

 2. Hoi Cindy,
  Wij zijn lekker bezig met je opdrachten uit de Ontwerpchallenge!
  Helemaal LEUK!
  Groet Roy & Paola

Comments are closed.