Ontwerp je eigen huis in 10 stappen

Heb jij al een ‘moodboard’ gemaakt? Verbeeld tot in detail hoe jouw huis er uit komt te zien: de sfeer, de kleuren, de ruimtes. Om het levend voor je te maken, kun je afbeeldingen verzamelen uit tijdschriften en voorbeelden van kennissen en vrienden. En plak deze afbeeldingen bij elkaar fysiek dan wel digitaal op jouw ‘moodboard’. Zo ontwerp je je eigen huis door het eerst helemaal in te beelden, waardoor het idee van je huis werkelijk vorm gaat krijgen.

Dit is de eerste stap in het stappenplan om tot een goed woningontwerp te komen. Met het ontwerp dat je maakt in deze 10 stappen, kun je naar een aannemer om het te laten uitwerken en te laten bouwen.

Stappenplan ontwerp je eigen huis

In het stappenplan bepaal je eerst wat je budget is en wat je globale wens aan ruimtes is. En dus wat de grootte van je woning wordt. Daarna ga je op de locatie bekijken waar je je woning ongeveer op jouw grond plaatst. Vervolgens werken we van binnen naar buiten. Eerst de globale indeling, dan wordt deze steeds preciezer en meer uitgewerkt. Daarbij wordt steeds de grootte van je woning (en dus je budget) en de positie op de locatie meegenomen.

Uiteindelijk komt de uitwerking van het uiterlijk aan bod. Op basis van jouw ‘moodboard’ uit stap 1, maak je de uiteindelijke keuze van de materialen, de sfeer en de uitstraling van je huis. Je ontwerp is dan klaar om in gesprek te gaan met een aannemer, een bouwbedrijf, dat jouw woning gaat bouwen.

Hier een kort overzicht. In het gratis te downloaden e-book ‘Huis vol geluk’ staan de stappen uitgebreid omschreven.

1. Moodboard

Begin met het verzamelen van goede voorbeelden van sfeer en inrichtingsoplossingen die je aanspreken. Deze vind je bij vrienden, in tijdschriften of in reclamefolders of op internet. Hierdoor gaat je woning voor jezelf leven.

2. Ruimtelijst

Stel je wensen pakket (globaal) samen: welke soort ruimtes en hoeveel en hoe groot zijn die ruimtes. Ruimtes kunnen efficiënt, ruim of royaal van oppervlakte zijn. Aan de hand daarvan heb je een idee van de totale benodigde oppervlakte in m2.

3. Budget

Maak de keuze van het afwerkniveau (keuze van materialen). Deze is onder te delen in budget, modaal of luxe en aan de hand daarvan kun je een m2 prijs aan je wensenpakket koppelen. Hiermee krijg je inzicht in de totale prijs en of dit op je budget aansluit. Is dit niet het geval, overdenk dan je keuzes in stap 2 en 3, of vind een manier om je budget te vergroten.

4. Kavelindeling

Bepaal de ruimtelijke indeling van je kavel: waar komt de tuin, waar de woning, hoe kom je je kavel op, waar parkeer je en waar zou dan de entree moeten zijn? Is het woonoppervlak verdeeld over meerdere verdiepingen? Hoe ziet de vorm, het volume van het huis er in grote lijnen uit?

5. Globale indeling

Ontwerp de globale indeling van je woning. Houd hierbij rekening met de zoninval, de intimiteitsgradiënt, de relatie met de buitenruimte (je tuin) en het uitzicht vanuit de ruimtes op de (directe) omgeving. Ook de doorloop van de ene naar de andere ruimte.

6. Ruimte ontwerp

Ontwerp de specifieke ruimtes op hoofdvormen: welke activiteiten vinden er plaats, hoe is de relatie met de andere ruimtes, welke vorm krijgen de ruimtes en hoe groot worden ze.

7. Relatie binnen-buiten

Geef de relatie van binnen en buiten vorm: waar en hoeveel ramen en deuren komen er in de gevel? Hoe is de gevel aan de buitenzijde gevormd, hoe is de aansluiting met het terrein? Zijn er balkons en of dakterrassen?

8. Vormgeving

Werk de ruimtes uit tot meer in detail: denk aan plafondhoogtes, zithoeken, nissen, maar ook (ingebouwde) kastruimte en dergelijke.

9. Materialen en kleuren

Kies de materialen en afwerkingen: zowel in het interieur als het exterieur. Met het bepalen van de vormen van de ruimtes en het gebouw bepaal je de basissfeer. Kies voor duurzaamheid. De sfeer vul je verder in door het uitwerken van details en het toevoegen van interieur elementen.

10. Technische uitwerking

Vul de checklist in met al je keuzes voor materialen, installaties en bouwdetails. Je ontwerp is ver genoeg om naar een bouwbedrijf te gaan en afspraken te maken over de bouwvergunning aanvraag en het bouwen zelf.
 

En nu jij!

Je ziet, je bent 10 stappen verwijderd van het ontwerpen van je eigen woning!

Wil jij aan de slag met het ontwerpen van je eigen huis? Download dan het gratis e-book ‘Huis vol geluk’ dat de 10 stappen van het DIY Onwerp-Plan nader omschrijft.