Speeldomein versus innerlijke rust

Wanneer je kinderen hebt of wilt, dan weet je dat kinderen goed zijn in het laten liggen van speelgoed. Een tijdje zijn ze er zoet mee, maar vervolgens worden ze aangetrokken door iets anders. Voordeel is dat wanneer ze speelgoed zien liggen, er ook zo weer mee verder kunnen gaan spelen.

Nadeel is dat er overal speelgoed rondslingert. Natuurlijk leer jij je kind om op te ruimen waar hij/zij mee bezig is geweest. Maar toch.

Ook kan het wel eens lastig zijn om even afstand te nemen van de kinderdrukte, om even écht tijd voor elkaar te hebben, of voor jezelf. Zoals je samen was voordat je kinderen kreeg. Die behoefte is heel normaal en zegt niets over dat je een slechte vader of moeder zou zijn. Wat als de indeling van je huis dat gevoel van ‘even kunnen weg zijn’ kan ondersteunen?

Kinderen in huis

Wanneer mensen beginnen met het delen van hun levens samen, dan gaat dit om hun volwassen levens. Zodra er kinderen in het spel komen, wordt deze sfeer doorbroken en draait het samenzijn en de gezamenlijke discussies vooral om de kinderen.

In de meeste woningen zijn er een aantal aspecten die het gevoel dat kinderen je leven beheersen versterken:

  • Kinderen mogen overal rondrennen en domineren daardoor. Er zijn geen private ruimtes meer.
  • De badkamer is vaak zo geplaatst dat ouders langs kinderkamers moeten om er te komen.
  • De muren van ouderslaapkamers zijn vaak te dun om akoestische privacy te verkrijgen.

Het resultaat is dat het intieme leven van een stel continu wordt doorbroken door de kinderen of het bewustzijn van hun aanwezigheid. Dit kan de intieme relatie verstoren.

Aan de andere kant wil je als ouders niet geheel apart van je kind zijn, het is van belang dat je bijvoorbeeld ’s nachts snel ter plaatse kunt zijn als er één huilt, zeker als ze jong zijn.

Indelen in domeinen

Een oplossing kan zijn door je huis zo in te delen dat je het kan verdelen in drie domeinen:

1. Een ouder domein

Een ruimte in het huis dat van de ouders is, waar zij hun liefde, intimiteit en eigen gesprekken kunnen houden. De ruimte is niet alleen afgesloten en geïsoleerd van de kinderen, maar het is een echt domein. Dit domein is een plaats waar men kan zitten, waar men samen kan praten, met een bed in een nis bij een raam, een tafel of bureau waar projecten uitgevoerd kunnen worden. De ruimte heeft bij voorkeur een voorruimte, zodat er twee deuren zijn naar de rest van het huis voor extra privacy (geluid). Deze voorruimte kan een inloopkast (doorloopkast dan) zijn bijvoorbeeld. En een eigen uitgang naar buiten, naar een privé balkon bijvoorbeeld.
Je kunt deze ruimte zo groot en zo klein maken als je zelf behoefte aan hebt.

2. Een kinder domein

Hier kunnen de kinderen helemaal ‘los’ gaan. Een ruimte waar klimmogelijkheden zijn, waar speelgoed mag blijven liggen (zoals die treinbaan die ze net hebben opgebouwd). Ook hier een bed in een nis, voor elk kind een eigen nis waar hij/zij zich in kan terugtrekken. Voor oudere kinderen is een apart domein ook prettig, zodat zij hun eigen individualiteit kunnen ontwikkelen.
Het kinderdomein heeft een directe verbinding met de andere leefruimtes. Jongere kinderen houden ervan om voortdurend in de nabijheid van hun ouders te zijn. Voor oudere kinderen moet het juist mogelijk zijn om het kinderdomein (ook qua geluid) af te kunnen scheiden van de gezamenlijke ruimtes.

3. Een gezamenlijk domein

Dit zijn de gemeenschappelijke leefruimtes. Hier zal men het grootste deel van de tijd zijn. Kinderen mogen er spelen, volwassenen ontvangen er bezoek. Hier wordt gekookt, gegeten, TV gekeken etc. Kinderen worden hier gevraagd om hun speelgoed na het spelen weer op te ruimen.

Een apart domein voor de ouders betekent nog niet dat de kinderen hier niet mogen komen. Het is echter het domein van volwassenen, en kinderen dienen zich daar dan naar te gedragen. Alleen dan kun je de sfeer behouden die van belang is voor het intiem samenzijn als volwassenen.

Aandachtspunten voor de indeling

  • Zorg dat er een snelle verbinding is tussen het ouder domein en kinderdomein, zodat je ’s nachts snel bij de kinderen kan zijn indien nodig.
  • Een badkamer wordt meestal door het gehele gezin gebruikt, zorg dat je van het ouderdomein zonder langs de kinderen te hoeven de badkamer in kunt.
  • Geluid is een belangrijk onderdeel. De doorloopkast is daar een oplossing voor, maar denk ook aan de geluidsisolatie van de muren.

Het kinder- en ouderdomein zijn Ontwerp-Principes die je kunnen helpen bij het bedenken hoe je wilt wonen. Het DIY Ontwerp Plan zet je aan het denken over dit soort principes. Deze principes zijn essentieel voor hoe jij je woning in wilt delen. Online kun je deze principes voor jezelf doornemen en op basis hiervan een goed doordachte indeling bedenken die helemaal past bij jouw manier van leven. Lees hier meer over dit online gedeelte.

Welke aspecten van het indelen in de domeinen spreken jou aan? Of heb je een aanvullende gedachte? Dan horen we dat graag in het reactieveld hieronder.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624