Tiny House, Small of Micro??

Wij zijn deze week op vakantie en ervaren aan den lijve wat het is om in een Tiny House, nou ja zeg maar Micro Home, te leven! We nemen de zeilboot van vrienden mee uit varen over de Zeeuwse wateren. Het is een klein kajuitjacht waarbij het zeilen met 4 personen aan boord al een passen en meten is. ’s Nachts natuurlijk helemaal. De kinderen mogen echt in een (honden)kooi slapen en wij met onze benen gezellig in een punt.

Op de Windwalker, een Waarschip, is het goed toeven. De boot als Micro Home past ook precies in mijn huisstijl…
Op de Windwalker, een Waarschip, is het goed toeven. De boot past ook precies in mijn huisstijl…

Voor de zomermaanden en tijdelijk is het ‘makkelijk’ om afstand te doen van de luxe aan ruimte en van al je spullen om je heen. Maar de Tiny House beweging is bedoeld voor wonen het hele jaar rond. Ja dat is even andere koek!

Leven op 28 m2

De Tiny House beweging is overgevlogen uit Amerika en komt voort uit een behoefte aan vrijheid, het verkleinen van de ecologische voetafdruk en de wens van goedkope woonruimte. Vaak speelt een mooi design ook mee.

Een Tiny House is een huis dat bedoeld is om er gedurende het gehele seizoen te wonen en is kleiner dan 28 m2. In Nederland worden ook grotere huizen toch benoemd als Tiny. Soms zijn deze huizen zelfs nog groter dan de grens voor Small (kleine huizen) die bij 48 m2 ligt.
Een Micro Home is een mobiele woning die geschikt is voor reizen en dus op wielen staat. Of in ons geval: kan varen! Een Tiny House staat vaak op wielen, is verplaatsbaar, maar alleen voor af en toe. Een Small Home is een klein huis op een fundering.

In Nederland wordt er wat ruimer met deze begrippen om gegaan. Dit is zeker zichtbaar in de resultaten van de prijsvraag ‘Bevrijd Wonen’ van Almere. Hier zitten af en toe zelfs modellen van 70 m2 tussen. Dan heb je het over een ‘gewoon’ klein appartement of rijwoning.
Het zijn heel veel inzendingen, blader er eens rustig doorheen ter inspiratie!

Slim met je ruimte omgaan

Wat mij zo inspireert aan de Tiny House beweging is het efficiënt met je ruimte om gaan. Omdat de ruimte beperkt is, worden er heel veel intelligente meubels ontwikkeld die voor meerdere activiteiten in te zetten zijn.


Bij de Ikea vind je ook altijd een paar opstellingen van hele kleine woningen (of appartementen) met allemaal slimme oplossingen. Ga er eens langs om inspiratie op te doen!

Je eigen huis ontwerpen

Door de tijd heen zijn we als Europeanen steeds groter gaan wonen. De neiging bestaat dan ook wanneer je je eigen huis kan realiseren om je huis zo groot mogelijk te maken. Ik wil je graag meegeven dat het van groot belang is om je te realiseren wat ruimte doet. Veel ruimte om je heen kan heerlijk zijn: je kunt je ruim door het huis bewegen en het geeft je een luxe gevoel wanneer er een mooie lichtval is.
Voor hetzelfde geldt dat een (te) groot huis kaal en zo groot kan aanvoelen dat je je er niet meer thuis voelt. Bekijk daarom goed van te voren dat de ruimtes die je in je huis maakt het juiste formaat hebben. Zet de ruimte uit in een hal of in de tuin om een idee te krijgen van hoe groot het werkelijk gaat worden. Meet vooral ook leefruimtes bij anderen op die je fijn vindt aanvoelen om een goed gevoel te krijgen wat goede maten zijn voor een bepaalde activiteit.

Deels zijn deze maten universeel, deels zijn deze persoonlijk. In de video hieronder een aantal tips en aandachtspunten (in het Engels) bij het ontwerpen van je (Tiny) huis.

Waar houd jij het meeste van: een Tiny House, of juist heeeel veel ruimte? Laat ons weten in het reactieveld hieronder hoe jij een goede indruk hebt gekregen van hoe groot je wilt wonen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624