Vakantiegevoel in je huis

Valt het jou ook op dat op vakantie de dorpjes idyllischer lijken dan je thuisomgeving? Dat je op je vakantie meer en vaker in de natuur verblijft? Ik ga meestal kamperen en verbaas me elke keer weer dat wanneer ik weer thuis ben, dat ik toch mijn ontbijt binnen nuttig, terwijl ik daar op vakantie zo van geniet om gewoon de hele tijd buiten te zijn…

Op vakantie, in een andere omgeving, kunnen we ons beter ontspannen. Zou het niet mooi zijn wanneer we een deel van dat vakantie gevoel kunnen overbrengen op onze leefomgeving, zodat elke keer thuiskomen een stukje vakantie is? Zodat we ons geheel kunnen ontspannen in ons eigen huis en daardoor weer meer uitgerust de wereld in kunnen gaan om mensen te ontmoeten en te werken.

Op vakantie lijken de gebouwen idyllischer en meer relaxed vormgegeven.
Op vakantie lijken de gebouwen idyllischer en vormen een geheel met de straat. Viande, Luxemburg.

Hieronder een aantal aspecten die op vakantie aanwezig zijn en die je in kunt brengen in je eigen huis, zeker wanneer je een eigen huis ontwerpt of groots aanpast.

1. Gevarieerde omgeving

Een belangrijk kenmerk van de leuke, idyllische dorpjes is het volgende: dit zijn dorpen die door de jaren heen zijn ‘gegroeid’, niet in een keer neergezet. Hierdoor ontstaat er verschil in materiaal- en vormgebruik. De lijn waarin de gebouwen een straat vormen is globaal aangegeven, niet strak.

Dit is een belangrijk kenmerk bij het kiezen van de locatie van je nieuwe woning: let op de structuren en de type gebouwen in je directe omgeving. Wanneer je kiest voor een kavel in een nieuwe aanleg, dan is dit lastiger in te schatten want je weet nog niet wat de buren gaan doen.

Variatie alleen is natuurlijk niet voldoende, dan wordt het gauw een ratjetoe. Het gaat om een gebalanceerde variatie. Deze is bijna niet te regisseren en moet ontstaan. Omdat het vaak lang duurt in nieuwe buurten voordat een dergelijke gevarieerde en gegroeide omgeving ontstaat, is het ’t meest makkelijk om te kiezen voor een bestaande buurt waar je een goed gevoel bij hebt.

2. Buitenleven

Meestal gaan we naar landen, waar de bewoners intensiever buiten leven dan wij gewend zijn. Dit ligt voor een groot deel aan het klimaat, maar zeker ook aan de manier waarop zij ermee omgaan.

Zelf kun je een positieve buitenruimte vormgeven bij je eigen huis door te zorgen dat een terras direct naast de keuken of de leefruimte ligt. Daarmee bedoel ik dat deze gevel op de zon ligt: dat je niet via een schaduwrand naar het terras hoeft. Op deze manier nodigt de zon je binnen al meteen uit om naar buiten te komen. Een groot glasoppervlak, waar je ook door naar buiten kunt, werkt hierbij heel mooi.

Dit groene terras trekt je gelijk naar buiten: hier wil je graag zitten. Via This Ivy House
Dit groene terras trekt je gelijk naar buiten: hier wil je graag zitten. Via This Ivy House

Je kunt ook de overgang van binnen naar buiten verzachten door een pergola of een lichtdoorlatende overkapping aan je keuken of leefruimte te maken. Hierdoor krijgt de buitenruimte vorm als van een buitenkamer. De buitenruimte vormt dan een overgangszone van binnen naar buiten. Dit trekt je nog makkelijker naar buiten.

Ook de meubels en aankleding in je buitenruimte zijn belangrijk. Wanneer je eerst alle stoelen moet neerzetten en de kussens moet pakken, ga je er minder snel zitten dan wanneer alles al klaar of bij de hand ligt.

Voor de ervaring van buiten-zijn in de natuur is het van groot belang dat je voldoende planten op je (dak)terras of in je tuin hebt staan. Zelfs met een balkon is een buitensfeer goed te creëren met voldoende (bloeiende) planten.

3. Natuur

Omdat je meer buiten verblijft, neem je ook makkelijker elementen van buiten, uit de natuur, mee naar binnen. Ik zet in de vakantie al gauw een vaasje met veldbloemen neer, of de kinderen hebben mooie schelpen, stenen of veertjes gevonden. Meestal redden ze het niet naar huis en worden gedurende de vakantie al weggegooid. Zo blijven het echt vakantie elementen…

Valt het jou ook op dat wanneer je een interieur van een vakantiehuisje ziet, dat hier vaak afbeeldingen van de natuur aan de muren te vinden zijn? En ook vaak gevonden voorwerpen uit de natuur, zoals takken en schelpen? Dat zijn elementen die je thuis ook kunt integreren in je interieur.

Maak gebruik van meubels en afwerkingen van natuurlijke materialen, zoals kurk, leem, hout, sisal, riet, leer en katoen. Kies een accentkleur (of meerdere) en houdt de rest in natuurlijke tinten. Zo geeft het je interieur rust en ademt het een harmonische, natuurlijke sfeer uit.

Met deze elementen in gedachten kun je het vakantiegevoel in je huis halen. Laat je me weten hoe jij jouw ideale vakantiegevoel in je eigen huis brengt? Reageer dan in het opmerkingen veld hieronder.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624