Hoe je met visualiseren vrijuit je plattegrond indelen kunt

“Andere inzichten bij de indeling van je huis – een nieuwe kijk op je huis ontwerpen,” — vindt Roel

Dat is wat deelnemers uit de workshop ‘Ontwerp de indeling van je huis’ op de Eigen Huis Beurs hebben ervaren bij hun plattegrond indelen.

En ook jij kunt nu dit inzicht krijgen!

In de workshop hebben we de eerste stappen van de gratis Challenge ‘Ontwerp de indeling van je huis in 14 dagen’ doorlopen. Het grootste inzicht van de workshop deel ik met je.

Workshop  plattegrond indelen

Indelingsprincipes

Voordat je een plattegrond indelen en tekenen kunt, moet je goed weten wat je wilt met de verschillende ruimtes in je huis. Welke functies hebben de ruimtes en met wie ben je daar? Op welk moment van de dag schijnt de zon in je huis? En wat is de relatie van de functies in huis met de omgeving?

Al deze aspecten heb ik verwoord in indelingsprincipes. Elk indelingsprincipe kijkt naar een specifiek onderwerp en laat je daar over nadenken. Je maakt dan op basis van dat indelingsprincipe je keuzes. Wanneer je ze allemaal hebt gehad ga je bekijken hoe je de verschillende principes met elkaar kan verbinden.

“Dat wat ik in mijn hoofd had, blijkt misschien niet helemaal logisch te zijn,” — zegt Hajnalka Bakaranja

De indelingsprincipes helpen je te visualiseren wat JIJ belangrijk vindt in een plattegrond. De indelingsprincipes die behandeld worden in de Ontwerpchallenge zijn:

  • Ontwerpen op de zon
  • Intimiteitsgadiënt
  • Functionele indeling
  • Relatie met kavel en omgeving

Verder kijken we in de Ontwerpchallenge ook nog naar de vorm van je huis: aantal bouwlagen, schuin of plat dak en dergelijke.
In de workshop zijn de eerste twee indelingsprincipes behandeld.

Grootste inzicht

Het grootste inzicht met de plattegrond indelen is het loslaten van het ‘hokjes denken’. Om niet meer in rechthoekige ruimtes te denken en te tekenen, maar vrijuit te gaan schuiven met cirkels.

“Het werkt goed om te visualiseren!” — vindt Sylvia Terpstra

Concreet betekent dit dat je voor elke ruimte die je in je huis wilt een cirkel maakt. Deze cirkel kan variëren in grootte naar de grootte van de ruimte. Je gaat dan met deze losse cirkels schuiven. Op die manier bedenk je welke ruimte je op welke plek wilt hebben per indelingsprincipe.

plattegrond indelen -
 workshop indelingsprincipes

Het voordeel van het schuiven van losse cirkels ten opzichte van het tekenen van ruimtes op ruitjespapier is het volgende:

  • Cirkels passen niet als puzzelstukken in elkaar, dus je schuift ze vanzelf deels over elkaar heen;
  • Een cirkel geeft meer de PLEK van de ruimte aan dan dat die ruimte direct een vaste vorm heeft;
  • Losse cirkels leg je makkelijk op elkaar wanneer je bijvoorbeeld toch besluit dat de eettafel in de keuken hoort – en dat je er een woonkeuken van maakt.

“Je krijgt op een speelse manier nieuwe inzichten” — volgens S. van den Brink Visser

Zelf aan de slag

“Je wordt aan het denken gezet met elke keer een andere invalshoek” — zegt Ellen

Je kunt dit zelf ook ervaren door mee te doen met de gratis Challenge ‘Ontwerp de indeling van je huis in 14 dagen’.
Na 14 dagen heb je een basis voor de plattegrond staan, die een goede vertaling is van jouw woonwensen. Zelfs wanneer je het plattegrond indelen al bijna klaar hebt, levert deze Ontwerpchallenge je waardevolle inzichten.
Je wilt toch niet pas wanneer je in je huis woont bedenken dat je het toch anders had gewild?

Schrijf je direct in via deze link. We beginnen komende zaterdag, tot gauw!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624

2 thoughts on “Hoe je met visualiseren vrijuit je plattegrond indelen kunt

  1. Top dat je op de beurs Eigen Huis stond en we kennis hebben kunnen maken met DIY ‘Je eigen huis ontwerp je zelf’! Een mooie invalshoek en prachtige aanvulling op de stands ter plekke. Bedankt!

Comments are closed.