Wat is jouw vraag?

Goed voorbeeld doet goed volgen. Het is fijn wanneer er mensen zijn die al hetzelfde hebben gedaan als wat jij wilt doen. Je kunt dan ‘afkijken’, aan hen een voorbeeld nemen en het dan gewoon anders op jouw manier doen.

Ik ben mensen die hun eigen huis al gerealiseerd hebben aan het interviewen hoe zij dat gedaan hebben. Ik vraag hen naar hun ervaringen en tips voor mensen zoals jij, die ook hun eigen droomhuis willen bouwen. Het is hartverwarmend om te merken dat mensen zo vrij bereid zijn om hun verhaal te doen. In volgende blogs zal ik delen uit die verhalen meenemen en jullie zo al een preview geven in het boek dat het gaat worden.

Het boek dat ik ga schrijven is bedoeld voor jou, op basis van de ervaringen van hen die jou voor gingen om jou verder te helpen op jouw eigen pad.

Wat wil jij van deze mensen weten? Welke vragen kan ik voor jou meenemen in de interviews? Zet het hieronder in het reactie veld onderaan deze blog of stuur me een mail en ik neem het mee in de volgende interviews.

Om je een beeld te geven hoe verschillend de interviews zijn, hieronder een korte schets.
Er zijn veel verschillende manieren om je eigen huis te realiseren. Ik heb gesproken met mensen die een cataloguswoning genomen hebben en daar wat wijzigingen in aangebracht hebben, tot mensen die helemaal vanuit zichzelf het huis ‘om zich heen’ ontworpen hebben. Soms gaan mensen naar een architect met een heel kort wensenlijstje en laten het uitwerken aan de architect over. Anderen bedenken eerst zelf goed wat zij willen en hebben al een ontwerp klaar als zij naar architect of bouwbedrijf stappen om hen te helpen de puntjes op de i te zetten. Er zijn zelfs mensen die hun eigen huis niet alleen zelf ontworpen hebben, maar ook zelf gebouwd hebben. En dan heb ik het niet over architecten of bouwprofessionals, het gaat hier om mensen die dit nooit eerder gedaan hebben.

Zelfbouw Steigereiland, Amsterdam
Zelfbouw Steigereiland, Amsterdam

Wat ik zie door de interviews heen is dat des te meer mensen vooraf goed over hun huis hebben nagedacht, zich intensief verbeeld hebben hoe zij in het huis gaan wonen, des te meer het huis bij hen past en ze er werkelijk prettig in kunnen wonen. Dat klinkt logisch, toch doet lang niet iedereen het op die manier.
Daarnaast hoor ik door de verhalen heen dat bijna iedereen wel ergens behoefte heeft aan een klankbord. Iemand die met hen meedenkt en ook bij voorkeur iets over ontwerpen en bouwen weet. Dit kan een bevriend architect of bouwkundige zijn, gelijkgestemden of een professional die daarvoor ingehuurd wordt (architect, bouwbedrijf). Het kiezen van de juiste persoon, zeker wanneer je er voor gaat betalen, kan nog wel eens een zoekweg zijn. Wat de meesten noemen is dat het erg belangrijk is dat de visie en ideeën van die persoon overeenstemmen met die je zelf hebt en dat er een persoonlijke klik is.

Komende blogs zal ik op verschillende onderwerpen vanuit de interviews jullie laten weten welke tips er vanuit de mensen die je voor gingen komt.

Heb jij nog specifieke vragen die ik mee kan nemen in mijn volgende interviews? Vragen die jij wilt weten van de mensen die wonen in een huis dat zij zelf gerealiseerd hebben?
Laat mij dan in het reactie veld hieronder of per mail weten welke dat zijn.

2 thoughts on “Wat is jouw vraag?

 1. Leuk initiatief!
  Vragen:
  – milieuvriendelijk/bewust bouwen? Welke materialen, waar komen deze vandaan en hoe worden ze gebruikt/verwerkt. Nadien goed te recyclen? Type bouw (traditioneel, hout, hout-skelet, strohalmen, of…) en waarom deze keuze.
  – energiebesparing, energieneutraal huis. Denk hierbij ook aan optimale ligging pand om gebruik te kunnen maken van actieve en passieve zonne-energie
  – binnenklimaat (gezondheid)
  – levensbestendig? Makkelijk aan te passen aan veranderende eisen? (‘Gezin’ met kinderen, oude dag,..)

  Grtjs

  1. Frank, dank je wel voor je reactie. Ik ben een aantal aspecten aan het uitwerken en kom daar mee terug.

Comments are closed.