Wat kost mijn woning?

Voor het accepteren van je kavel wil je zeker weten dat je je financiering rond krijgt. Daarom wil je weten wat je huis gaat kosten, al voordat je een ontwerp hebt en voordat je een keuze hebt gemaakt tussen bouwmethodes. Dat is best een lastige opgave. Te meer zodra je een expert vraagt naar het opstellen van een budget, dat deze direct met een heel aantal vragen terug komt. Vragen waarop je op dat moment nog helemaal geen antwoord hebt.

Groot, groter, grootst

De trend is dat de woningen steeds groter worden. En wanneer je je eigen huis gaat bouwen, dan wil je zeker niet te krap gaan wonen. Maar ook veel overruimte is niet prettig wonen. Je knusse zithoek heeft echt geen balzaal nodig, sterker nog, je kunt ook verzuipen in de ruimte. Daarom moet je goed bedenken welke ruimte je echt nodig hebt.
Bedenk dat de beste reductie van je budget het bouwen van minder vierkante meters is.

Wanneer je dan weet hoe groot of hoe klein je wilt bouwen, dan kom je aan het volgende belangrijke aandachtspunt qua budget. Dit is de materiaalkeuze en het niveau van afwerken. Bedenk dat strak stucwerk en spuitwerk duurder is dan een ‘bouwbehangetje’. Zelfs bij het kiezen van de baksteen heb je nog keuze in stenen die zo 5 keer de prijs zijn van een goedkoop aanbod. Hierin hangt het er dus vanaf hoe belangrijk jij de keuze voor mooie materialen vindt ten opzichte van een standaard. Aan de andere kant is er ook veel te winnen wanneer je bewust voor budgetmaterialen kiest. Of wanneer je voor nu een eenvoudige gietvloer kiest en er (jaren) later pas die hardstenen vloer in legt.

Bepaal voor jezelf in welke categorie je zit (budget, standaard of luxe) en ga ervan uit dat de opgegeven prijzen uit de methodes hieronder beschreven in de standaard range zitten.

Budget bepalen

Er zijn verschillende manieren om een inschatting te maken van je bouwkosten. Hieronder zetten we er 4 op een rij:

  1. Budget als stellend nemen

Je werkt andersom: je bepaalt je budget aan de hand van wat je kunt of wilt besteden en maakt dit taakstellend. Dit betekent dat je rekening houdt met je budget in het maken van al je keuzes en beslissingen gedurende het gehele traject. Om een gevoel te krijgen van hoe hoog jij je budget moet stellen, is het handig om één van de andere methodes te nemen om een gevoel te krijgen bij het vastleggen van je budget.

  1. Kijken naar cataloguswoningen

Je vraagt bij verschillende catalogus bouwers een catalogus op. Hierin worden voor verschillende type woningen prijzen aangegeven. Dit geeft voor jou al een indicatie in wat een huis van een bepaald volume kost. Let hierbij wel goed op, dat wanneer je afwijkt van de standaard aangeboden oplossingen, je extra hoge kosten krijgt, die best hard kunnen oplopen. Bedenk dus goed voor jezelf of de daar getoonde woningen ongeveer op jouw wensen aansluiten.

  1. Gratis app

Je kunt een gratis app downloaden die van een heel aantal verschillende woningtypes laat zien wat deze kosten. Er staat een foto bij, zodat je een indicatie hebt van waar ze het over hebben. De prijzen zijn omgerekend naar zowel m>sup>2 als m3 prijzen. Het is dus handig wanneer je al ongeveer weet hoe groot je wilt gaan bouwen. Bekijk hier de bouwkosten-app voor i-Phone of voor Android.

  1. Uitgebreide website

Op de website wat kost bouwen staat een heel overzicht dat je kunt invullen. Je moet hiervoor wel al een ruimtelijst opgesteld hebben. Ze vragen het aantal kamers, de grootte van elke kamer en het afwerkingniveau. Je kunt er zelfs van elke ruimte apart aangeven wat voor soort plafond- en wandafwerking je wilt hebben. Wanneer je iets verder in je proces bent, dan kun je dit overzicht gebruiken en bekijken wat verschillende keuzes voor invloed hebben op de prijs.

Budget versus werkelijkheid

Houd er rekening mee dat al deze methodes een globale inschatting mogelijk maken. Je weet pas echt wat je woning kost wanneer je een offerte van een bouwer hebt liggen. Daarin zijn ook aspecten als hoe de markt er bij staat van invloed op de prijs. Momenteel stijgen de bouwkosten namelijk nog behoorlijk.

De stijging van de bouwkosten is momenteel nog behoorlijk. Houd daar rekening mee wanneer je je budget nu vaststelt en pas over 2 jaar gaat bouwen.

Het bepalen van de kosten aan de hand van de grootte van de woning die je wilt gaan bouwen is onderdeel van stap 3 van het DIY ontwerp-plan. Deze stap kun je los verkrijgen. In deze stap geef ik je een grove indicatie van de bouwkosten, die je kunt gebruiken als eerste uitgangspunt van je budget. Hier worden tevens strategieën besproken die je kunt toepassen om werkelijk binnen budget te blijven. Bekijk hier meer informatie over budget opstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.