Woonwensen: hokjesdenken?

Op welke manier stel jij jouw woonwensen voor jouw zelf te realiseren woning samen?
In veel gevallen zie ik dat men de neiging heeft om in ‘hokjes’ – in kamers – te denken: ‘We willen 3 slaapkamers, 2 badkamers, een inloopkast …’ enzovoort. Op deze manier kom je uit op een redelijk traditionele manier van indelen. En:

‘als je doet zoals je altijd deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg’.

Nu is het juiste moment om dit los te laten en op een geheel andere manier naar jezelf, hoe je wilt wonen en je toekomstige woning te kijken. Je hebt NU de kans om je woning geheel zelf om je leefstijl heen te bouwen en op jouw diepste woonwensen af te stemmen.

Hoe?

De manier van kijken naar jouw woonwensen licht ik hieronder toe. Wil je je woonwensen in een goed plan omzetten als startpunt voor het ontwerp van je woning? Bekijk dan snel hoe je hier mee aan de slag kan gaan.

Activiteiten in huis

Uiteindelijk gaat het ‘wonen’ om specifieke activiteiten die je in je huis doet. Een heel aantal daarvan zijn voor iedereen gelijk, zoals: slapen, eten, wassen.
De manier waarop je dat doet en in welk gezelschap, verschilt per persoon. Toch hebben we het met onze woonwensen allemaal over een ‘slaapkamer’ en een ‘keuken’.
En dan zijn er allerlei activiteiten die geen eigen kamer hebben en daarom zijn we gewend om dat in de woonkamer of een slaapkamer – die omgetoverd wordt in hobbykamer – te doen.

Wat als je nou eerst eens inventariseert wat jouw activiteiten in je woning zijn? En dan gaat het echt om de dingen die je DOET. Dus heb je het over ‘eten klaarmaken’, of ‘koken’ en niet over de keuken. Zo ga je al je activiteiten langs.

Maak daarin ook onderscheid in HOE je de dingen doet. Bijvoorbeeld: ‘eten’ doet iedereen, maar de een doet dit aan tafel met het gezin, de ander zit op de bank voor de TV en weer een ander eet snel staand aan het aanrecht. Of je zit buiten te ontbijten, zodra het in het ochtendzonnetje kan. Want ook ontbijt, lunch en avondeten doe je misschien wel op een verschillende plek. Waar eet jij je ontbijt het liefste? En je avondeten?

Woonwensen inventariseren

In feite ben je nu pas ècht je woonwensen aan het inventariseren. Door het op deze manier te doen, raak je aan de elementen die straks jouw woning uniek maken. Op deze manier laat je jouw woning helemaal aansluiten op jouw woonwensen.

De volgende stap is om te bepalen hoeveel ruimte je activiteiten innemen en welke activiteiten eventueel op eenzelfde (logische) plek kunnen gebeuren. Wanneer je dit uiteindelijk doorzet, komen hier weer ruimtes/ kamers uit. Ook al lijken ze soms veel op de ruimtes die je eerder al in gedachten had, je zult verbaasd staan dat je nu een veel beter beeld hebt hoe groot die ruimtes moeten worden en hoe ze ten opzichte van elkaar moeten liggen. En soms kom je juist tot een geheel andere, nieuwe, unieke indeling.

Nieuwsgierig hoe je jouw woonwensen het beste kunt achterhalen en vastleggen voor gebruik voor het ontwerp van je woning? Hiervoor kun je een woonwensenplan ontwikkelen. Je leest hier mer over het opstellen van een woonwensenplan.

Welke activiteiten doe jij in je huidige huis, waarvoor je in je nieuwe huis een heel andere plek gaat ontwerpen? Ik ben benieuwd naar wat dat is. Kun je ons dat laten weten in het reactieveld hieronder?

4 thoughts on “Woonwensen: hokjesdenken?

  1. In ons nieuwe huis wensen wij ons een aparte speelplek voor de kinderen, zodat het vloerkleed van de zithoek vrij blijft. Grenzend aan het zitgedeelte zouden we een klein studiekamertje willen maken in plaats van ons bureau in de kamer te zetten.

    1. Jannet, dat zijn heel mooie gedachten voor de beeldvorming van je huis. Dank je wel voor het delen ook als inspiratie voor anderen hoe je over de activiteiten in je huis kunt nadenken.

    1. Wanneer je je woonwensen goed helder maakt en je ontwerp afstemt op de omgevingsmogelijkheden en je budget, dan is er eigenlijk maar één passend ontwerp. Omdat je onderweg naar het concreet maken van je ontwerp al verschillende keuzes hebt gemaakt.
      De behoefte aan 3 ontwerpen maken betekent dan eigenlijk dat je onvoldoende afgestemde keuzes eerder in het stadium hebt gemaakt. Vandaar mijn nadruk in dit blog om je woonwensen goed helder te formuleren voordat je gaat ontwerpen of naar een catalogusbouwer of architect gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.